Nepal informatie

Landeninformatie Nepal

De altijd witte pieken van het Himalayagebergte en de beroemde stoepa’s met gekleurde gebedsvlaggetjes – Nepal is een bestemming als geen ander. Kom niet voor verrassingen te staan tijdens een rondreis in Nepal en lees hier meer over de religieuze geschiedenis, de unieke natuur en de verschillende klimaatzones van dit fascinerende land.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Nepal is in de afgelopen decennia rap gegroeid. Er leven nu zo’n 30 miljoen mensen in het land. De etnische diversiteit in Nepal is groot. De belangrijkste etnische groepen zijn de Chhetri, de Brahmanen, de Magar, de Tharu, de Tamang en de Newah. Daardoor zijn er ook een groot aantal verschillende levende talen in Nepal. Het Nepalees, de officiële taal van het land, wordt niets eens door de helft van de bevolking gesproken.

Hoewel Nepal door de geschiedenis heen beïnvloed is door het boeddhisme, is de bevolking van het land tegenwoordig voor het merendeel hindoeïstisch. De Nepalese grondwet bestempelt het land als een hindoekoninkrijk, hoewel het hindoeïsme geen staatsgodsdienst is in Nepal. Zo’n 9 procent van de bevolking is boeddhistisch en ook voor de hindoeïstische bevolking is het gebruikelijk om ook boeddhistische godheden te aanbidden. 

Een belangrijke plek in Nepal voor boeddhisten is Lumbini. Dit pelgrimsoord ligt in het zuiden van Nepal, bij de grens met India. Volgens het boeddhistische geloof is Lumbini de plek waar Siddhartha Gautama in 563 v.Chr. werd geboren. Hij zou later de Boeddha worden en het boeddhistische geloof stichten. In Lumbini zijn daarom een groot aantal oude tempels en stoepa’s te bewonderen.

De Nepalese hoofdstad, Kathmandu, is een belangrijk cultureel centrum in het land. Een groot aantal pagodes, pleinen, kloosters en stoepa’s. Kathmandu heeft verschillende musea over de geschiedenis van Nepal en de symboliek van het boeddhisme en hindoeïsme. Ook is de stad gevuld met kleine werkplaatsen waar lokale ambachtslieden bezig zijn met bijvoorbeeld houtsnijwerk of weefwerk.

Geschiedenis politiek en economie

De geschiedenis van Nepal hangt grotendeels samen met de geschiedenis van omliggende gebieden. De eerste mensen die Nepal bewoonden, behoorden tot de Indusbeschaving, die bekend staat om de zorgvuldig ontworpen steden. Verder is er weinig bekend over de vroege beschavingen in Nepal. In historische geschriften wordt gesproken over het Koninkrijk Kirata, dat waarschijnlijk bestond tot de derde eeuw. Deze dynastie werd opgevolgd door de Licchavi, die tot de achtste eeuw aan de macht waren, gevolgd door de Thakuri-dynastie. 

In de twaalfde eeuw kwam een nieuw koninkrijk op in het westen van Nepal, dat twee eeuwen in stand zou blijven. Het rijk werd geleid door de Malla-dynastie. Toen versplinterde het koninkrijk in kleine staten, tot in de veertiende eeuw weer een nieuwe Malla-dynastie opkwam in de Kathmandu-vallei. Een groot deel van Nepal werd in deze tijd verenigd onder drie koninkrijken: Kathmandu, Patan en Bhaktapur.

In de achttiende eeuw werd het Koninkrijk Nepal gesticht door Prithivi Narayan Shah Deva. Hij bracht de verschillende rivaliserende koninkrijken binnen het gebied samen en werd de eerste koning van een verenigd Nepal. Na de dood van de eerste koning begon het Koninkrijk Nepal omliggende gebieden te veroveren. In de negentiende eeuw raakte Nepal in een oorlog verwikkeld met het Britse Rijk, omdat beide landen hetzelfde gebied in India claimden. De Britten wonnen en legden beslag op een groot deel van het Nepalese rijk.

Toch wist Nepal in de twintigste eeuw onafhankelijk te blijven van het Britse Rijk, dat omliggende gebieden gekoloniseerd had. Het regime voerde grotendeels een isolatiepolitiek, maar onderhield wel nauwe banden met de Britten en steunde het land tijdens de Indiase opstand van 1857 en beide Wereldoorlogen. 

Halverwege de twintigste eeuw groeide een democratische beweging onder de Nepalese bevolking. Het land werd tot dan toe op autocratische wijze geregeerd. Er was steeds meer onenigheid onder het volk, wat uiteindelijk leidde tot de Nepalese Burgeroorlog in de jaren negentig. De communistische partij van Nepal stond hierin tegenover de Nepalese regering, die werd gesteund door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit conflict eindigde met het afschaffen van de monarchie – in 2009 werd Nepal een democratische republiek. 

De economie van Nepal is sinds de jaren vijftig sterk gegroeid. Ongeveer driekwart van de bevolking van het land werkt in de agricultuur. Met name thee, rijst, mais, rietsuiker en graan worden in Nepal verbouwd. Belangrijke industrieën voor de Nepalese economie zijn toerisme, kleding, metaalproductie en voedingswaren. 

Klimaat

De klimaatzones in Nepal komen grofweg overeen met de hoogte. In het hooggebergte van de Himalaya heerst een toendraklimaat, wat betekent dat de gemiddelde temperatuur van de koudste maand onder de -3 °C ligt en dat de gemiddelde temperatuur van de warmste maand tussen de 0 °C en 10 °C ligt. 

Het laaggelegen zuiden van het land kent een vochtig subtropisch klimaat, wat betekent dat er veel neerslag valt in de zomer (van mei tot en met september). In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 °C en 30 °C. ’s Winters ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 2 °C en 20 °C. 

De temperaturen en weersomstandigheden zijn erg afhankelijk van de hoogte, waardoor er grote regionale verschillen kunnen zijn. In het Himalayagebergte kunnen de weersomstandigheden in korte tijd omslaan en komen sneeuwstormen regelmatig voor. 

Natuur

Een van de belangrijkste natuurgebieden in Nepal is Nationaal Park Chitwan. In 1973 was dit het eerste nationaal park van het land. Een groot deel van het gebied bestaat uit subtropische bossen. Verder bestaat ongeveer 20 procent van het park uit de karakteristieke savanne en weidelanden aan de voet van de Himalaya. In dit natuurgebied leeft een groot aantal zeldzame diersoorten, waaronder Bengaalse tijgers, luipaarden, neushoorns en olifanten. Chitwan is om die reden een populaire bestemming voor een safari.

Het Phewa-meer ligt in de Pakhora-vallei in het hart van Nepal. Op een eilandje in het meer ligt de Tal Barahi tempel, een belangrijk religieus monument voor zowel boeddhisten als hindoes. Behalve de culturele en religieuze waarde, heeft het gebied ook een geweldige natuurlijke rijkdom. Het meer is omringd door groene heuvels en bossen, en iets verder in het noorden liggen verschillende hoge bergketens. Watervogels voelen zich thuis in dit gevarieerde natuurgebied en er liggen meerdere wandelpaden.

Het beroemdste natuurgebied van Nepal is natuurlijk het Himalayagebergte, met ’s werelds hoogste punt: Mount Everest. Deze 8.848 meter hoge berg ligt op de grens met Tibet en is voor velen een onvergetelijk gezicht – of de eeuwig witte top nou aan de horizon te zien is of vanaf het Everest Base Camp wordt bewonderd.