Nicaragua informatie

Landeninformatie Nicaragua

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Nicaragua heeft naar schatting in 2010 bijna 6 miljoen inwoners, en 59% daarvan woont in de steden. Het geboortecijfer is relatief hoog en 40% van de bevolking is jonger dan 15 jaar.
Nicaragua heeft verscheidene bevolkingsgroepen. Zo bestaat 69 procent van de bevolking uit mestiezen, 14 procent uit blanken, 4 procent uit indianen en 9 procent uit andere, waaronder negroïde, rassen.

Zo’n 85% van de inwoners is rooms-katholiek; de overige 15% is protestants.

De inwoners hebben vaak veel ellende meegemaakt, maar blijven ondanks dat spraakzaam, gastvrij en goedlachs. Een groot deel van de bevolking is niet of slecht opgeleid. Ook het aanbod aan onderwijs is qua niveau over het algemeen niet sterk, vooral doordat het beroepsonderwijs sterk onderontwikkeld is.

Cultuur

De nationale taal in Nicaragua is Spaans. Als gevolg van de Britse invloed wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Wanneer toeristen bereid zijn om te proberen Spaans te spreken, wordt dit door de lokale bevolking zeer gewaardeerd. De Caribische sfeer brengt haar eigen kunsten met zich mee. Zo is de reggae en 'reggaeton' ook in Nicaragua een erg populaire muziekvorm. Verder is men trots op de nationale poëtische traditie. Ruben Dario, een bekende dichter uit de negentiende eeuw heeft in Léon gewoond. Hij stond bekend als de prins van de Spaans-Amerikaanse literatuur.

Flora en Fauna

Nicaragua heeft tal van beschermde gebieden, zoals het regenwoud, de vulkanen en het reservaat. Er zijn gebieden die voor toeristen niet toegankelijk zijn, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere natuurgebieden te bezichtigen. Een interessante bezienswaardigheid is het Lago (meer) de Nicaragua, met zijn vierhonderd eilandjes. Dit eilandengebied staat bekend om haar schitterende natuur. Hier leven ook ongewone vissoorten, waaronder de enige zoetwaterhaai ter wereld. Ook komen er veel verschillende soorten vogels voor. Op het grootste eiland Ometepe bevinden zich twee vulkanen. Ook zijn er schitterende stranden en vele wandelroutes.

Het beschermde regenwoud in het noordoosten van het land bevat een overvloed aan diersoorten waaronder poema's, jaguars, krokodillen, slangen, luiaards, zeekoeien en brul- en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode ara en de quetzal. De quetzal is de heilige vogel van de oude Maya's. Hij is te herkennen aan zijn zeer lange groene staartdekveren.

Geografie

Met een oppervlakte van 129.494 vierkante kilometer (3,1 maal Nederland) is Nicaragua het grootste land van Midden-Amerika. Het deelt zijn grenzen in het noorden met Honduras, in het zuiden met Costa Rica, in het oosten met de Caribische Zee en in het westen met de Stille Zuidzee. De belangrijkste regio’s in Nicaragua zijn het laagland aan de Stille Zuidzee met bijna veertig vulkanen, het centrale bergmassief dat bijna tot aan de grens met Costa Rica reikt, en de laaglanden aan de Caribische zee, een dunbevolkt gebied met veel tropisch regenwoud.

De hoogste berg is de Pico Mogoton (2107 meter). In het zuidwesten liggen twee grote meren, Lago  de Managua en Lago de Nicaragua (148 kilometer lang en 55 kilometer breed), tevens het grootste meer in Midden-Amerika. Het land heeft een bevolkingsdichtheid van 46 inwoners per vierkante kilometer.

Geschiedenis

Tot in de vijftiende eeuw leefden de inheemse Indianen uit Nicaragua nog volgens hun eigen gewoonten en gebruiken. Hier kwam verandering in toen zij in aanraking kwamen met de Azteken en grotendeels hun cultuur overnamen. In de daaropvolgende eeuw was er het eerste contact met Europeanen toen Columbus in 1502 de Caribische kust afzeilde. In 1524 werd Nicaragua opgenomen in het Spaanse rijk. 300 jaar later, in 1821, werd Nicaragua weer onafhankelijk en vervolgens sloot het zich in 1823 aan bij de Verenigde Provincies van Midden-Amerika, die in 1839 werden ontbonden.

Een belangrijk markeringspunt in de geschiedenis van Nicaragua is de revolutie in 1979. Deze revolutie is een gevolg van de dictatuur van de conservatieve familie Somoza, die sinds 1933 aan de macht heeft gestaan. De macht van de Somoza's werd tot driemaal toe van vader op zoon doorgegeven. De Somoza's kregen echter steeds meer vijanden en met behulp van een groep guerrillastrijders werd de derde Somoza-telg afgezet in 1979. De links-revolutionaire guerrilla's kwamen aan de macht onder de naam Sandinisten.

De jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw worden gekenmerkt door een periode van chaos, oorlog en schandalen. Na de overwinning van de Sandinisten vluchtten vele tegenstanders naar de buurlanden. Ze krijgen de naam Contra's. In 1981 geeft de Amerikaanse president Reagan de CIA toestemming om zich met de Contra's in te laten. Een slopende burgeroorlog onder de naam 'Contra War' is het gevolg. In 1988 werd uiteindelijk de vrede gesloten. De rust keert echter pas in de jaren negentig terug. Op dit moment is ironisch genoeg de vermaarde leider van de revolutie van de jaren '80, Daniel Ortega, weer aan de macht gekomen. Ondanks verbeteringen in het onderwijs en de gezondheidszorg worden vraagtekens gezet bij het democratische gehalte van de manier waarop de president zijn macht uitoefent, en bij het feit of de president nu nog wel dezelfde (socialistische) idealen heeft als in de jaren '80.

Klimaat

Nicaragua kent een tropisch klimaat, waarbij de temperatuur het gehele jaar boven de 25 graden ligt. Het regenseizoen loopt in Nicaragua van mei tot oktober en gemiddeld valt hierin meer dan 700 mm neerslag per jaar. In het westen langs de kust is er een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen. Dit in tegenstelling tot het oosten van het land, waar het door de tropische regenwouden constant vochtig is.

Politiek/Economie

De politieke situatie is momenteel stabiel te noemen, maar vooral soms ook onbegrijpelijk in die zin dat de politiek vaak ver verwijderd staat van de burger. Ondanks de teleurstellingen die de bevolking in de loop der decennia heeft moeten slikken, leeft het thema 'politiek' zeer. Qua economie is Nicaragua puur een ontwikkelingsland, waarbij de macht in handen is van slechts enkele invloedrijke personen uit politiek en maatschappij; verreweg het grootste gedeelte van de bevolking is echter arm.

Zo'n 32% van de bevolking dagelijks zien rond te komen van minder dan USD 2,-  per dag. Nicaragua is daarmee één van de armste landen van het westelijk halfrond. Toch is er nog altijd hoop onder de bevolking, maar het is zeer de vraag in hoeverre dit gegrond is…