Vakantie León

León is gelegen in het Noordoosten van Nicaragua. Deze streek word gekenmerkt door een aaneenschakeling van vulkanen, actief en inactief, de Maribios-keten genoemd. De naam Maribios is afkomstig van een historische precolumbiaanse (volks)stam die daar woonachtig was.

Een topattractie in de omgeving van León zijn de Ruïnes van León Viejo (UNESCO werelderfgoed). Dit zijn de resten van León zoals gesticht door de Spanjaarden in 1524 en verlaten in 1610 na een uitbarsting van de nabij gelegen vulkaan Momotombo. 350 jaar lang zijn de ruïnes verloren gewaand maar in 1967 zijn ze herontdekt en opgegraven.

In hetzelfde jaar dat León Viejo verlaten werd (1610) ontstond het huidige León. Eens was deze fraaie en sfeervolle koloniale stad de hoofdstad van Nicaragua. Nu is León de belangrijkste universiteitsstad en het culturele centrum van Nicaragua. León bestaat uit vele wijken met elk hun eigen (katholieke) kerkje bomvol religieuze kunstwerken. De stad telt meer dan 20 kerkjes in verschillende bouwstijlen en kleurschakeringen. De Calvario Kerk, de Laborío Kerk en La Recolección (barok) behoren tot de mooiste.

De Kathedraal van León is de grootste van Midden-Amerika. Het uitzicht vanaf het dak is indrukwekkend. Verder kent León vele musea als het Museo Ruben Dario (beroemde dichter uit Nicaragua), Museo Ortiz-Gurdián (waar moderne Nicaraguaanse kunstwerken hangen naast een heuse Picasso) en La Casa de Cultura waar vaak culturele optredens plaatsvinden, zoals volkstheater en folkloristische dans.


We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen