Nieuw-Zeeland informatie

Landeninformatie Nieuw-Zeeland

Paradijselijke stranden, idyllische Alpen, machtige gletsjers en beboste bergen: er zijn weinig plekken waar zo veel natuurlijke schoonheid bij elkaar ligt als in Nieuw-Zeeland. Maak kennis met de vriendelijkheid van de ‘kiwi’s’ en ontdek zelf waar hun liefde voor de buitenlucht vandaan komt.

Bevolking, taal en cultuur

Hoewel de Maori de inheemse bewoners van Nieuw-Zeeland zijn, vormen zij tegenwoordig nog maar zo’n 15 procent van de bevolking van het land. Desondanks is de Maori-cultuur een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nieuw-Zeeland. De haka, een oude Maori-dans, wordt tegenwoordig bijvoorbeeld standaard opgevoerd door het nationale rugbyteam voor wedstrijden. Hoewel veel Maori tegenwoordig een modern leven leiden, houden anderen vast aan de traditionele elementen van de Maori-cultuur, zoals het dragen van karakteristieke gezichtstatoeages en klederdracht.  

De 5 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland hebben diverse etnische achtergronden. Naast de Maori komen de omvangrijkste etnische minderheden in het land uit Azië en eilanden in de Grote Oceaan. De meerderheid van de bevolking is van Europese afkomst. De Britse invloeden op de cultuur van Nieuw-Zeeland zijn merkbaar aanwezig in het alledaagse leven. Ruim 90 procent van de bevolking spreekt Engels en fish ’n chips is een van de populairste gerechten.

Europese invloeden zijn ook duidelijk terug te zien in de architectuur van Nieuw-Zeeland. Veel gebouwen in Dunedin en Christchurch stammen uit de late achttiende eeuw, toen een goudkoorts immigranten naar deze regio trok. In deze gebouwen is vooral gebruik gemaakt van donkere basalten blokken en de zandkleurige Oamarusteen, een soort kalksteen. In Auckland is daarentegen meer hoogbouw en moderne architectuur te vinden.

Nieuw-Zeeland staat bekend om de relaxte en vriendelijke locals, die zichzelf liefkozend ‘kiwi’s’ noemen. Veel Nieuw-Zeelanders komen graag in de buitenlucht en genieten van ontspannen activiteiten. Een van de populairste sociale bezigheden is het organiseren van een barbecue, waarbij gasten hun eigen drank en eetwaren meenemen.

Natuur

Bijna iedereen die naar Nieuw-Zeeland reist, gaat in de eerste plaats voor de natuur. De vulkanische eilandengroep kent een onvoorstelbare diversiteit, van ijzige gletsjers tot zonovergoten stranden en van sprookjesachtige bossen tot dramatische fjorden. Zowel het Noordereiland als het Zuidereiland liggen bezaaid met nationale parken, reservaten en andere beschermde natuurgebieden – het is geen toeval dat de favoriete bezigheden van veel Nieuw-Zeelanders zich afspelen in de buitenlucht! 

In het noorden van het Noordereiland ligt Bay of Islands, een idyllische omgeving van verlaten stranden, subtropische eilanden en verborgen baaitjes. Deze regio is helemaal geschikt voor wie een ontspannen stranddag wil combineren met natuurlijke schoonheid, zowel boven als onder het wateroppervlak. Tropische vissen, kleurrijke anemonen en rijke koraalriffen nodigen uit tot een snorkelavontuur.

Fiordland is misschien wel een van de meest iconische natuurgebieden in Nieuw-Zeeland. De naam zegt het al: de landschappen in Nationaal Park Fiordland bestaan uit steile bergwanden, kronkelende valleien en torenhoge watervallen. Bovendien is de regio bedekt met onaangetaste bossen, waar de unieke flora en fauna van Nieuw-Zeeland zijn gang kan gaan. Verschillende paden maken dit tot de meest geliefde plek in het land om te wandelen onder zowel reizigers als lokale bewoners!

Aan de westkust van het Zuidereiland ligt het Nationaal park Westland Tai Poutini. Dit natuurgebied heeft een bizarre combinatie van landschappen, met ruige bergen, groene regenwouden, spiegelende meren en tientallen gletsjers. De bekendste zijn de Franz Josefgletsjer en de Foxgletsjer, die beiden erg indrukwekkend zijn om te zien. De Foxgletsjer is 13 kilometer lang en wordt gevoed door vier verschillende gletsjers.  

Nationaal Park Abel Tasman heeft eigenlijk al het beste van Nieuw-Zeeland in één natuurgebied. Witte zandstranden, glashelder zeewater, mysterieuze wouden en verborgen watervallen liggen samen in dit stukje paradijs op aarde. Outdoorliefhebbers kunnen hier werkelijk alle kanten op: kies voor een actieve hike door de bergen, een verrassende kajaktocht langs de kustlijn of gewoon een ultieme rustdag aan het strand.

Geschiedenis, economie en politiek

In vergelijking met andere landen is de menselijke geschiedenis op Nieuw-Zeeland erg jong. De eerste bewoners van de afgelegen eilandengroep waren Polynesiërs. Zij arriveerden zo’n 700 jaar geleden in Nieuw-Zeeland en begonnen het land te bewonen. Zij bouwden een beschaving op die ontwikkelde tot de Maori-cultuur.  

In de zeventiende eeuw was de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman de eerste Europeaan die aankwam in Nieuw-Zeeland. De Nederlanders begonnen de kustlijn van de eilanden te verkennen en vast te leggen. Ook bedachten zij de naam die het land nog altijd draagt. In de achttiende eeuw kwamen ook de Britten, Fransen en Amerikanen met hun schepen naar de wateren rond Nieuw-Zeeland. Hoewel er zo nu en dan conflicten ontstonden tussen de Maori en de Europese bezoekers, was het meeste contact vredig en werd er onderling handelgedreven.

Vanaf de negentiende eeuw begonnen de Europeanen steeds meer land te bezetten. Zij richtten permanente handelsposten op en introduceerden het christendom. Westerse wapens zoals musketten werden door Maori-stammen overgenomen, waardoor er bloedige oorlogen werden uitgevochten tussen inheemse volkeren onderling. 

In deze tijd begonnen de Britten het land te koloniseren. Vertegenwoordigers van het Britse Rijk ondertekenden in 1840 het verdrag van Waitangi met tientallen Maori-stamhoofden. Daarin stond dat de Maori ongestoord bezit van hun land, bossen en wateren zouden behouden. De Maori dachten dat dit sloeg op heel Nieuw-Zeeland, maar de Britten interpreteerden dit als enkel de gebieden die al door de Maori bewerkt waren. Hoewel veel Maori-stamhoofden weigerden het verdrag te ondertekenen, bevestigde het document volgens de Britten dat Nieuw-Zeeland vanaf dat moment een kolonie was.

Niet veel later begonnen de Maori-oorlogen, waarbij de lokale Maori-bevolking in opstand kwam tegen de kolonisten, die zich steeds meer land probeerden toe te eigenen. Het aantal Europese immigranten in het land was op dit moment ongeveer even groot als de Maori-bevolking. De Britten stuurden extra troepen, waardoor zij de opstanden konden tegenhouden en steeds meer land konden veroveren. 

In 1907 werd de status van Nieuw-Zeeland veranderd van kolonie naar dominion, waardoor het land zelfbestuur kreeg onder de Britse Kroon. Veertig jaar later werd het land daadwerkelijk een onafhankelijk lid van het Britse Gemenebest. Sindsdien is de economie van het land gestaag gegroeid. Een belangrijke inkomstenbron is de export van landbouw- en bosbouwproducten, zoals vlees, zuivel, wol, kiwi’s, appels en peren. Nieuw-Zeeland staat bekend als een van de minst corrupte landen ter wereld.

Klimaat

Nieuw-Zeeland heeft voor het grootste deel een zeeklimaat, net als Nederland en België. Dit betekent dat de winters mild zijn en de zomers relatief warm. In de zomer ligt de gemiddelde dagtemperatuur vrijwel altijd tussen de 21 °C en de 28 °C. In de winter ligt de gemiddelde minimumtemperatuur zelfs in de koudste maand nog een aantal graden boven het vriespunt. 

Let wel op: omdat dit land op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies omgedraaid in vergelijking met Europa! De meeste plekken in Nieuw-Zeeland zijn gezegend met een flink aantal jaarlijkse zonuren, waardoor er vaak de mogelijkheid is voor een bezoek aan het strand of een wandeling.