Vakantie Bukhara

Ruim 1500 jaar geleden was deze stad al een smeltkroes van mensen, religies en culturen: Bukhara was een belangrijke handelsplaats op de Zijderoute. Midden in de woestijn ligt deze oase van culturele en historische waarde. Theehuizen, specerijenmarkten en talloze kleurrijke moskeeën geven bezoekers een indruk van hoe Oezbekistan er eeuwen geleden uitzag.

Besteed op zijn minst twee dagen in het historische centrum van de stad, dat er nog bijna hetzelfde uitziet als tweehonderd jaar geleden. Hoewel de stad een nostalgische uitstraling heeft, is Bukhara vol leven. Ontmoet de inwoners van de stad in de rumoer van een overdekte bazaar, bij een van de kleurrijke moskeeën en in de sfeervolle restaurants die de stad rijk is.

Stad van verhalen
De fascinerende geschiedenis van Oezbekistan wordt weerspiegeld in de vele middeleeuwse bouwwerken die de straten van Bukhara sieren. Zo'n 140 historische monumenten liggen verspreid over de stad, elk met een eigen verhaal. Een van de bekendste legendes van Bukhara gaat over koning Siaviash, een Perzische prins die de stad in een ver verleden gesticht zou hebben op de plek van een oase.

Deze eeuwenoude bestemming wordt ook wel de "heiligste stad van Centraal-Azië" genoemd. Bezoekers zullen het niet moeilijk vinden om te begrijpen waarom. In Bukhara is voor elke dag van het jaar een moskee gebouwd – van bescheiden bidplaatsen tot grootse, rijkelijk versierde bouwwerken. De enorme twaalfde-eeuwse minaret van Kalyan en het bijbehorende islamitische complex zijn een van de onmisbare bezienswaardigheden in Bukhara.

Een van de oudste monumenten in Bukhara is het mausoleum van Ismail Samani. Hij was een invloedrijke emir van de Samanid-dynastie, de laatste Perzische dynastie die regeerde in Centraal-Azië. Het rijkelijk versierde mausoleum is bijzonder goed bewaard gebleven. Dit bijzondere staaltje architectuur stamt uit de tiende eeuw en wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste voorbeelden van Centraal-Aziatische bouwkunst uit die tijd.