Vakantie Khiva

Deze kalme, schilderachtige stad ligt direct naast de grens met Turkmenistan in de Oezbeekse provincie Xorazm. Genesteld tussen twee grote woestijnen is Khiva een eeuwenoude oase voor reizigers en handelslieden. De plaats wordt vaak maar beknopt besproken in reisgidsen over Oezbekistan – desondanks is het een van de veelzijdigste bestemmingen van het land.

Khiva is een van de kleinere steden in Oezbekistan, met een inwoneraantal van ongeveer 50.000. Toch heeft de stad voor die beperkte grootte een verrassend aantal historische bezienswaardigheden en een belangrijke status als UNESCO-Werelderfgoed. Wandel door de kronkelende steegjes en leer over de geschiedenis van deze belangrijke stop op de Zijderoute, die tot het einde van de negentiende eeuw floreerde door slavenhandel.

Reizigers in Khiva zullen snel merken dat de stad is opgedeeld in twee delen: de buitenwijken, Dichan Kala, waar de meeste mensen wonen en de historische binnenstad, Itchan Kala. De laatstgenoemde is omringd door een brede stadsmuur die zo'n duizend jaar oud zou zijn. De stad kan gemakkelijk te voet doorkruist worden en heeft een betoverende sfeer – veel lokale bewoners reizen hier bijvoorbeeld heen om trouwfoto's te nemen in de kleurrijke en romantische straten.

Itchan Kala
Wie genoeg energie heeft om de houten spiraaltrap in de Juma-minaret te beklimmen, kan genieten van een indrukwekkend uitzicht over de stad. Kijk uit over een zee van beige daken met een enkele opvallende kleurexplosie, zoals de heldergroene koepel van het Pahlavan Mahmud-mausoleum en de rijkelijk versierde "blauwe toren", Kalta Minor.

Deze monumenten zijn twee voorbeelden van de vele prachtig bewaard gebleven bezienswaardigheden in de binnenstad van Khiva. Een andere attractie is het badhuis van Anusha Khan, het oudste badhuis ("homom") in Centraal-Azië dat nog in gebruik is. De ondergrondse spa stamt uit de zeventiende eeuw en werd in de jaren tachtig gerestaureerd en weer in gebruik gesteld.