Vakantie Samarkand

Als een van de oudste bewoonde steden in Centraal-Azië, is deze Oezbeekse plaats al eeuwenlang het onderwerp van romantische gedichten en mythische verhalen. Alexander de Grote, Genghis Khan en Timoer Lenk zijn enkele van de vele historische figuren die Samarkand in handen hebben gehad. Elke heerser drukte een stempel op de stad, die nu opvallend divers is. Marco Polo omschreef de plaats al in de dertiende eeuw als een "zeer grote en prachtige stad".

Die pracht en praal is te bewonderen in de vele historische monumenten in Samarkand. Deze op een na grootste stad van Oezbekistan ligt in het oosten van het land, waar de uitgestrekte woestijnvlakten – die zo'n 80 procent van het Oezbeekse landschap beslaan – overgaan in ruig, bergachtig gebied. Samarkand is een magische en kleurrijke bestemming, die voor veel reizigers de essentie van de Zijderoute belichaamt.

Naast de talloze oude bouwwerken is Samarkand bovendien een moderne stad met een goed aanbod van restaurants, een vliegveld en een treinstation. Op de drukke bazaars worden verse etenswaren en prachtige nijverheidsproducten verkocht. Kortom: een onmisbare stop op elk reisprogramma in Oezbekistan!

Mausoleums, moskeeën en musea
Het Registan-plein is zonder twijfel het meest gefotografeerde punt van Samarkand. Omringd door drie imposante madrassas, prachtig gedecoreerde islamitische onderwijscentra, is dit een betoverende plek. In sterk contrast met deze weelderigheid is Afrosiab, een verzameling van ruïnes die ooit deel uitmaakten van Samarkand. Archeologische vondsten wijzen erop dat de heuvels tot ongeveer 2000 jaar geleden bewoond waren.

Een van de bijzonderste plaatsen in Samarkand is Shah-i-Zinda, een verzameling grafkamers en heiligdommen gewijd aan koningen en heersers. Het kleurrijke tegelwerk op en rond de mausoleums is betoverend mooi. In het mausoleum van Gur Emir, een majestueuze vijftiende-eeuwse constructie, ligt het graf van de beroemde Turks-Mongoolse veroveraar Timoer Lenk. De Bibi-Khanummoskee werd gebouwd in opdracht van hem – dit is nog altijd een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in de stad.