Oman informatie

Landeninformatie Oman

Van de ultieme eenzaamheid in het Lege Kwartier tot de bruisende onderwaterwereld van de Rode Zee – Oman is een land van adembenemende natuurlijke landschappen. Zandkleurige forten en enorme moskeeën zijn overblijfselen die herinneren aan de duizenden jaren durende geschiedenis van het gebied. Maak kennis met een vriendelijke cultuur, extreme landschappen en langlopende tradities.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Oman bestaat uit zo’n 4,5 miljoen mensen, van wie ongeveer de helft in of nabij hoofdstad Muscat woont. Bijna de helft van de inwoners van Oman zijn expats, voornamelijk afkomstig uit India, Pakistan, Marokko, Jordanië, Bangladesh en de Filipijnen. De andere helft wordt gevormd door Omanis, een etnisch divers volk dat al duizenden jaren het land bewoont.

De meerderheid van de Omanis heeft een Arabische achtergrond. De officiële taal in het land is Arabisch, maar ook het Engels wordt door veel mensen gesproken. De grote meerderheid van de bevolking is moslim. Met name het ibadisme, een vorm van islam, is populair in het land. Deze traditionele religieuze stroming komt bijna alleen maar voor in Oman en is gebaseerd op het idee dat geloof niet mag worden gebruikt als een reden voor oorlog of geweld.

Deze vreedzame ideologie is terug te zien in de Omaanse cultuur, waarin bezoekers hartelijk welkom worden geheten. Dit gebeurt regelmatig onder genot van kahwa, Omaanse koffie met kardemom, of karak, kruidige thee met melk die lijkt op Indiase chai. De Omaanse keuken is simpel, maar gevarieerd. Geurige kruiden, rijst, lamsvlees, dadels, groenten en kip zijn onmisbaar in de populaire gerechten van het land.

Opvallend is de traditionele kleding die veel mensen in Oman dragen. Voor mannen is dit de dishdasha, een lang en meestal wit gewaad. Ook dragen Omaanse mannen vaak een tulband en in formele gelegenheden een ceremoniële dolk. De traditionele kleding voor vrouwen in Oman is een jurk, gedragen over een broek. Daarbij dragen vrouwen vaak een hoofddoek.


Natuur

Van het woestijnachtige binnenland tot de kustlijn die bruist van het leven – Oman heeft een grote variatie aan landschappen. Gelegen op het zuidoostelijke puntje van het Arabisch Schiereiland, grenst Oman aan Jemen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De ruim drieduizend kilometer lange kustlijn van het land ligt aan de Golf van Oman en de Arabische Zee. Tientallen endemische plantensoorten, zeldzame diersoorten en waanzinnig mooie uitzichten maken deel uit van de unieke ecosystemen die hier te bewonderen zijn.

Wie denkt aan Oman, denkt waarschijnlijk al snel aan woestijn. Oman ligt immers op het Arabisch Schiereiland, een gebied dat grotendeels is bedekt met een van de grootste woestijnen ter wereld. En terecht, een flinke portie van het Omaanse landoppervlak bestaat uit woestijn en halfwoestijn. De ongerepte zandmassa van het Lege Kwartier en de golvende duinen van de Wahiba Sands zijn iconen geworden van Oman.

Er bestaat echter nog een hele wereld aan natuurlijke landschappen in dit veelzijdige land. In het noordoosten van Oman ligt het Hadjargebergte, een indrukwekkende bergketen die de kust en de woestijn scheidt. Imposante, gelaagde rotsformaties en ernstig bedreigde diersoorten, zoals de Arabische luipaard, dragen bij aan de geologische en biologische waarde van dit natuurgebied.

In groot contrast met de droge zandwoestijnen staan de kustgebieden van Oman. Bezoekers wanen zich hier op een tropisch eiland, compleet met afgelegen stranden, kleurrijke koraalriffen en kristalhelder water. Geniet van de zon en het strand in het gezelschap van zeeschildpadden, walvissen, flamingo’s en dolfijnen!


Geschiedenis, economie en politiek

Op het gebied van historisch erfgoed is Oman een fascinerende bestemming. Archeologische vondsten wijzen erop dat er al zo’n 100.000 jaar geleden menselijke activiteit was in deze regio. Ook een van de oudste bewoonde steden ter wereld, het 10.000 jaar oude Al Wattih, ligt in dit land. Stenen gereedschappen die gebruikt werden door neanderthalers en duizenden jaren oude rotsschilderingen schetsen een beeld van de geschiedenis van Oman door de eeuwen heen.

In de zevende eeuw begon het islamitische geloof zich te verspreiden binnen – en daarna ook buiten – het Arabisch Schiereiland. In de achtste eeuw werd het ibadisme populair in Oman. Dit is de islamitische stroming die vandaag de dag nog altijd door de meerderheid van de Omaanse bevolking wordt nageleefd.

Verschillende buitenlandse machten hebben het gebied waar nu Oman ligt aangevallen en bezet, waaronder de Ottomanen en de Portugezen. Daarnaast waren er lokale sultans die delen van het land in handen kregen. De vele forten en kastelen die in Oman te bezichtigen zijn, zijn gebouwd door deze afwisselende machthebbers.

In de negentiende eeuw was er een welvarende periode waarin Oman andere gebieden, zoals Zanzibar, Mombasa en Dar es Salaam, koloniseerde. In die tijd profiteerde het land net als westerse mogendheden van slavenhandel. Al voor het einde van de eeuwwisseling raakte het Omaanse rijk deze gebieden kwijt, door politieke verdeeldheid in het land en bemoeienis van de Britten die gebruik maakten van deze situatie.

Van 1891 tot 1971 was Oman een Brits protectoraat. Hoewel lokale sultans het land regeerden, oefenden de Britten invloed uit op de politiek en economie van het land. In de jaren zestig werden olievoorraden ontdekt op Omaans grondgebied en ontstond er een opstand tegen de toenmalige Sultan van Dhofar. Uiteindelijk werd hij afgezet door zijn zoon, Qaboes bin Said Al Said. Sultan Qaboes voerde heftige hervormingen in, waardoor Oman in rap tempo moderniseerde. Gezondheidszorg, educatie en sociale bijstand werden belangrijke politieke aandachtspunten.

Sinds de jaren tachtig heeft Oman een drastische economische groei doorgemaakt. De economie van het land rust voor een groot deel op de export van olie en gas. Veranderingen in het bruto nationaal product van Oman hangen dus vaak samen met de olieprijzen. Hoewel de bevolking van Oman een toename in welvaart en vrijheden genoot sinds Sultan Qaboes aan de macht kwam, is er ook kritiek op de leider. Oman is een absolute monarchie, wat betekent dat de sultan erg veel macht heeft.

In 2011, toen de Arabische Lente ook in Oman tot protesten leidde, heeft Qaboes ervoor gezorgd dat zijn raadgevende parlement meer bevoegdheden krijgt. De politieke situatie in Oman is de afgelopen decennia erg stabiel geweest en het land wordt herhaaldelijk omschreven als een van de veiligste reisbestemmingen in het Midden-Oosten.


Klimaat

Het klimaat van Oman wordt over het algemeen omschreven als een warm woestijnklimaat. Dit betekent dat er het hele jaar door weinig neerslag valt en dat het er erg warm is. In de warmste maanden ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 40 °C. In de koudste maanden is de gemiddelde maximumtemperatuur zo’n 27 °C. Er zijn weinig landen ter wereld waar jaarlijks zo veel zonuren zijn als in Oman – bovendien is het een van de droogste landen ter wereld.

In de regio Dhofar, in het zuiden van Oman, valt iets meer neerslag en heerst een subtropisch klimaat. Hier is zelfs sprake van een regentijd: tussen juni en september valt er regen waardoor de omgeving rond Salalah helemaal groen wordt. Ook is het hier over het algemeen iets koeler dan in de rest van het land. De maximumtemperatuur in Salalah ligt het hele jaar rond de 30 °C.


Ramadan

De jaarlijkse Ramadan, de Islamitische vastenperiode, duurt 4 weken. Het suikerfeest zal uitgebreid plaatsvinden, wanneer dit precies is, hangt af van de stand van de maan. Dit zal rond de maand augustus zijn. De Ramadan is het spirituele aspect van het islamitische geloof waarbij moslims tussen zonsopgang en zonsondergang onder andere niet mogen eten en drinken om zo het lichaam geestelijk en spiritueel te reinigen.

Tijdens Ramadan kunnen onze reizen gewoon uitgevoerd worden, ook de openingstijden van bezienswaardigheden zullen normaal gehandhaafd worden. Wel dien je rekening te houden met de gesteldheid van de bevolking. Het gebruik van alcohol en voedsel in het openbaar zal beperkt mogelijk zijn. De meeste hotels zullen gedurende de dag wel de restaurants open houden.