De bevolking van Oman bestaat uit zo’n 4,5 miljoen mensen, van wie ongeveer de helft in of nabij hoofdstad Muscat woont. Bijna de helft van de inwoners van Oman zijn expats, voornamelijk afkomstig uit India, Pakistan, Marokko, Jordanië, Bangladesh en de Filipijnen. De andere helft wordt gevormd door Omanis, een etnisch divers volk dat al duizenden jaren het land bewoont.
De meerderheid van de Omanis heeft een Arabische achtergrond. De officiële taal in het land is Arabisch, maar ook het Engels wordt door veel mensen gesproken. De grote meerderheid van de bevolking is moslim. Met name het ibadisme, een vorm van islam, is populair in het land. Deze traditionele religieuze stroming komt bijna alleen maar voor in Oman en is gebaseerd op het idee dat geloof niet mag worden gebruikt als een reden voor oorlog of geweld.
Deze vreedzame ideologie is terug te zien in de Omaanse cultuur, waarin bezoekers hartelijk welkom worden geheten. Dit gebeurt regelmatig onder genot van kahwa, Omaanse koffie met kardemom, of karak, kruidige thee met melk die lijkt op Indiase chai. De Omaanse keuken is simpel, maar gevarieerd. Geurige kruiden, rijst, lamsvlees, dadels, groenten en kip zijn onmisbaar in de populaire gerechten van het land.
Opvallend is de traditionele kleding die veel mensen in Oman dragen. Voor mannen is dit de dishdasha, een lang en meestal wit gewaad. Ook dragen Omaanse mannen vaak een tulband en in formele gelegenheden een ceremoniële dolk. De traditionele kleding voor vrouwen in Oman is een jurk, gedragen over een broek. Daarbij dragen vrouwen vaak een hoofddoek.