Vakantie Bocas del Toro

Bocas del Toro is een provincie van Panama, de eilanden zijn hier een onderdeel van. Het dorp, (3.000 inwoners) waar wij verblijven, is de hoofdstad van deze provincie, ligt op het eiland Isla Colon, en heeft sinds 1826 dezelfde naam. De inwoners van deze provincie zijn voornamelijk de Guyamies Indianen en de ex-slaven. Columbus kwam, op zijn vierde reis naar de 'Nieuwe Wereld', op 5 oktober 1502 op Isla Colon aan.

De inwoners van Bocas, die leefden van cacaoplantages, vissen en kokosnoten, zijn landeigenaars en ex-slaven van de eilanden San Andres en Providencia, maar ook vele avonturiers maakten hier een stop tijdens de jacht op zeeschildpadden. Toen later ook Jamaicanen kwamen werd het echt een stad. 
Toen de bananenteelt kwam, ontstond er meer ontwikkeling en in 1899 kwam er een hoofdkantoor van de United Fruit Company, waarna er redelijk snel veel werkgelegenheid ontstond. Dit trok, onder andere uit de Antillen, veel mensen aan, die in eerste instantie naar Panama kwamen vanwege het werk aan het Panamakanaal. In 1920 ontstonden er in de bananenplantages veel ziektes, wat een grote terugslag veroorzaakte. United Fruit Company haalde het hoofdkantoor weg en dat veroorzaakte weer een leegstroom van Bocas del Toro.

Bocas ligt 32 kilometer vanaf de grens. Er zijn 9 grote eilanden, 59 kleinere eilandjes en vele kleine mangrove eilandjes. Hieronder tref je een beknopte beschrijving aan van enkele van de hoofdeilanden.

Isla Colon
Dit is het hoofdeiland. Naast het rustieke hoofdstadje, waar we verblijven, zijn er nog een aantal andere noemenswaardigheden van dit eiland:

Bocas del Drago
Het mooiste strand op het eiland, met snorkelmogelijkheid. De weg (15 km) erheen is in zeer slechte staat, en het kost ongeveer een uur met de auto om er te komen, maar er zijn maar weinig taxi's, die erheen willen. Kosten ± $30. Met de fiets is het ongeveer 2,5 uur en het is een mooie rit dwars over het eiland. Je kunt je ook met boot laten afzetten en dat kost dan maar ongeveer 30 minuten.

Playa Bluff
Dit is een heel mooi strand van 3 km lang, met bijna geel zand. Zeker goed om te wandelen en te zonnen, maar als de stroming te sterk is en er hoge golven zijn, dan is het hier soms te gevaarlijk om te zwemmen. Er zijn mensen, die hier surfen. Het is een mooie route langs de kust, over een slechte weg en het kost je (met de fiets) ongeveer 45 minuten (8km) om er te komen. Onderweg heb je kans om brulapen gezien. Per taxi kan natuurlijk ook.

La Gruta
Midden op het eiland, halverwege de route naar Boca del Drago, is een grot met een beeld van de Heilige Maagd. Hier zijn veel vleermuizen te vinden, maar het is zeker niet de moeite om hier speciaal heen te gaan, maar als je toch in de buurt bent is het een bezoekje zeker waard.

Isla Carenero
Een klein eilandje aan de overkant van Isla Colon met mooie strandjes, mangrove bos en een klein dorpje, waar je tussen de huisjes door kunt lopen. Voor ± $ 1 p.p. kun je naar de overkant. Leuk om te gaan zonnen, zwemmen kan niet echt want het is ondiep water met veel zeegras. Als je rechtsom het eiland afloopt kom je bij een heel mooi eindpunt. Hier zijn ook goede snorkelmogelijkheden.

Isla Solarte / Hospital Point
Op dit eiland had United Fruit Company een ziekenhuis gebouwd, waar de werknemers heengestuurd werden, die malaria hadden. Het bestond in totaal uit 16 gebouwen en een begraafplaats en werd uiteindelijk het grootste ziekenhuis in de provincie. Toen rond 1920 United wegging van Bocas, haalden zij daar alle spullen weg en liet het verlaten achter. Nu staan er nog wat overgroeide ruines. Misschien leuk om even te bezichtigen.

Isla Bastimentos
Eén van de grotere eilanden met een vrij groot dorp.