15-daagse groepsrondreis Paradijselijk Panama

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  Je verblijft gedurende je rondreis in zorgvuldig geselecteerde hotels die het beste aansluiten bij de beleving van de reis en de bestemming. Het niveau van de hotels is echter niet te vergelijken met de Europese standaard. Hierbij houden we altijd rekening met de service en kwaliteit die je van FOX mag verwachten.

  De unieke ligging, de sfeer, het serviceniveau, de kwaliteit of de stijl van de accommodatie speelt altijd mee in onze selectie. Daardoor kan het voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Een enkele keer komt het voor dat de reden hiervoor is dat er geen betere hotels aanwezig of beschikbaar zijn. Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche/bad en toilet en veel hotels hebben een zwembad.

  Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

 • Beste reistijd

  In Panama liggen de temperaturen heel het jaar rond de 30 graden. Ook in de nachten blijft het vrij warm. In de wat hoger gelegen gebieden (Boquete en omgeving) valt de temperatuur vaak wat lager uit en kan het in de nachten wat frisser worden.

  Het meest droge seizoen in Panama valt van december tot en met april. Er valt niet of nauwelijks regen en de zon schijnt vaak uitbundig, een ideale periode om het land te bezoeken. In het regenseizoen, van eind april tot en met november, kun je ook prima naar Panama reizen.

  Er valt meestal niet meer dan één korte (soms heftige) bui per dag. Reizen in deze periode heeft als voordeel dat de natuur op zijn mooist is.

 • Duurzaamheid

  Wegwerp plastic tijdens jouw reis 

  Vanuit onze doelstelling het reizen daar waar mogelijk te verduurzamen zet FOX zich o.a. in voor het reduceren van wegwerpplastic op de bestemmingen en tijdens haar reizen. 
  Op deze bestemming adviseren wij onze reizigers daarom te reizen met eigen navulbare waterflessen en eigen linnen tas.
  In Panama is het veilig om uit de kraan te drinken, waardoor je geen plastic flesjes hoeft aan te schaffen. 
  Door het gebruik van een eigen tas reduceer je het gebruik van plastic tasjes.

  Samen onderweg naar een bewustere reiswereld: reis plastic vrij!

   

 • Elektriciteit

  De elektriciteit bedraagt 110 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heb je een wereldstekker nodig met twee platte polen, zoals ook in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Op veel elektrische apparaten zit een schakelaar waarmee je het voltage kunt omzetten van 220 naar 110 Volt. Als die niet op jouw apparatuur zit, heb je een adapter nodig. Je kunt deze het beste voor vertrek kopen, geef bij de aankoop goed aan dat het voor gebruik in Panama is.

  Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.

 • Eten en drinken

  De Panamese keuken is door alle verschillende bevolkingsgroepen, die in het land leven, zeer divers en in Panama Stad kun je voor iedere stijl wel een restaurant vinden.

  Advies: alleen eten op plaatsen die er schoon en betrouwbaar uitzien! Visgerechten zijn zeer populair, maar daarnaast worden ook heel veel verschillende soorten rijst en bonen gegeten. Frituren van diverse gerechten is erg populair en de patacones de plátano, gebakken banaan, zijn hier een goed voorbeeld van. Maar dit zijn bakbananen, die zijn vrij melig en lijken nog het meest op aardappelen. Gefrituurd heeft het wel iets weg van krokante frites. Andere lokale gerechten zijn: “sancocho”, een pittige stoofschotel van kip en groente, “ropa vieja”, (de naam betekent oude kleren), is gemaakt van rundvlees.

  Een speciaal gerecht is “ceviche”en dat is vis of schelpdieren, die gemarineerd zijn in citroensap, met rode uien en pepers. Sommige soorten worden gekookt en andere zijn rauw, maar wel erg lekker. Naast vis kun je in Panama ook heel goed andere zeedieren eten en aan de Caribische kust wordt vis vaak gecombineerd met kokos. Een ander soort gerecht is de tortilla, een maïs pannenkoek in combinatie met gesmolten kaas en eieren. Door de tropische ligging van het land is er ook nog een overvloed aan vers fruit.

  Het bier is goed van smaak en goedkoop. Er zijn diverse merken verkrijgbaar zoals: Panama, Soberania, Atlas en Balboa.

 • Feestdagen

  1 januari  - Nieuwjaarsdag
  9 januari - Martyr’s Day
  februari – Carnaval, maart/april
  Goede Vrijdag, 1 mei
  Dag van de Arbeid, 12 oktober
  Columbus Day, 3 november
  Onafhankelijkheid van Columbia, 10 november
  First Cry of Independence, 28 november
  Independence from Spain, 8 december - Moederdag, 25 december -Kerstmis

  Op bovengenoemde data kunnen winkels, banken en horecagelegenheden gesloten zijn. Over het algemeen zijn de volgende openingstijden van toepassing: Banken: maandag tot vrijdag van 8.00 tot 13.30 uur en zaterdag van 8.30 tot 12.00 uur. Postkantoren: maandag tot vrijdag van 6.30 tot 17.45 uur en op zaterdag van 7.00-17.00 uur.

  Bovendien willen wij u erop wijzen dat op bepaalde religieuze feestdagen, zoals bijvoorbeeld Goede Vrijdag en Paaszaterdag, er geen alcohol verkocht of geschonken wordt in Panama.

 • Fooien

  Het geven van fooien is op deze bestemming gebruikelijk. Tijdens je reis verrichten tientallen personen diensten voor je, zoals chauffeurs, gidsen, kofferjongens, restaurant- en hotelpersoneel. Een fooi is een uiting van waardering en zal daarom zeer op prijs worden gesteld.

  Tijdens onze groepsrondreizen zal de reisleider aan het begin van de rondreis een gezamenlijke fooienpot samenstellen om er voor te zorgen dat je niet de hele dag naar je portemonnee hoeft te grijpen om overal een kleine fooi achter te laten. Alle fooien voor de gehele groep worden hieruit ineens betaald. Je kunt op die manier rustig van je vakantie genieten, zonder dat er ongemakkelijke situaties ontstaan als je twijfelt óf en hoeveel fooi ergens gebruikelijk is. De fooien voor de reisleider en de kamermeisjes zijn niet inbegrepen bij de fooienpot.

  Het bedrag voor de fooienpot is bij elke reis te vinden onder het tabblad ‘Data en Prijzen', waar onder de tabel met vertrekdata een tabblad 'niet inbegrepen' opengeklapt kan worden. De fooienpot kan altijd in lokale valuta, en meestal ook in Euro's betaald worden.

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor je camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je hierover informeren op de plaats van bestemming. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Houd er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  In Panama wordt betaald met de US dollar. Je kunt vrijwel overal pinnen.

  Met je bankpas en creditcard kun je bijna overal in Panama, zelfs in de kleinste dorpjes, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kun je je pinpas niet gebruiken en voor elke transactie betaal je een klein bedrag aan kosten. Je Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je nu ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende! Probeer kleine bedragen het liefst zoveel mogelijk contant te betalen.

  Daarnaast kun je (als back-up) wat cash Dollars of Euro's meenemen. Let wel: de Euro kun je alleen inwisselen in Panama City en dan nog tegen een ongunstige koers. 

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om vreemde valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen. In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

  Houd er rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt.

 • Nuttige adressen

  Ambassade van Panama in Nederland
  Amaliastraat 3-5
  2514 JC Den Haag
  Tel: 070 211 05 80
  E-mail: info@panamaembassy.nl

  Ambassade van Panama in België
  Avenue de la Foret 150
  1000 Brussels
  Tel: 0032 2 649 07 29
  E-mail: info@embpanamabxl.be

  Nederlands Consulaat in Panama
  P.H. Oceania Business Plaza
  Torre 1000
  Piso 23, local 23-A
  Calle Hanono Missri
  Punta Pacifica
  Tel: 00507 280 66 50
  E-mail: pan@minbuza.nl

 • Paspoort en Visum

  Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
  Je reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kun je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor je paspoort.

  FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

  Reizen met kinderen
  Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig hebt FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Douane, Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend . Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neem je verder mee:
  • Fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal)
  • Telefoonnummer alarmcentrale
  • Telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren
  • Kopie van je polis van je reisverzekering
  • Kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen)
  • Telefoonnummer en e-mailadres van FOX
  • Geld, bankpas en evt. creditcard
  • Vergeet de pincode niet, ook niet van je creditcard!

 • Reisbegeleiding

  Tijdens je rondreis word je begeleid door een Nederlandse reisleider. Deze verwelkomt je bij aankomst op de luchthaven of in het hotel. De reisleider draagt zorg voor het hele organisatorische aspect van je rondreis. De reisleider gaat de hele reis met je mee en staat klaar om vragen te beantwoorden, de excursies en fooien te regelen en eventuele problemen of klachten op te lossen.

  Als er ook een lokale Engelssprekende gids meereist, zorgt de reisleider voor de vertaling, zodat je veel informatie krijgt over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. De reisleider is je aanspreekpunt tijdens de reis en zal zijn uiterste best doen om je vakantie tot een onvergetelijk succes te maken.

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Je kunt van alles in Panama kopen. Zorgt u er dus voor dat je koffer op de heenreis niet al te vol zit, want terug zul je daar zeker spijt van krijgen. Vooral op de vele kleine, kleurrijke marktjes is van alles te koop.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.

 • Telefoon en internet

  Communiceren met het thuisfront is vanuit Panama niet moeilijk. Bijna in het hele land heb je goed bereik en kun je eenvoudig gebruik maken van je mobiele telefoon. Wees voorzichtig met het bellen vanaf je mobiele telefoon en vanuit de hotelkamer, de kosten kunnen enorm oplopen. Een alternatief is een lokale simkaart aan te schaffen, hierop kun je kosteloos gebeld worden en vaak zijn de kosten voor het bellen naar Nederland aanzienlijk lager. Op luchthavens en in grotere winkelcentra kun je deze bij een telefonie winkel aanschaffen.

  Internet is overal toegankelijk en bijna elk hotel heeft internetfaciliteiten. Wi-Fi wordt ook in de meest accommodaties aangeboden, en is opvallend genoeg in de kleinere hotels vaak nog gratis, terwijl je in de grotere hotels alleen tegen vergoeding van Wi-Fi gebruik kunt maken. Houd er rekening mee dat de Wi-Fi soms alleen beschikbaar is in de hotellobby of andere gemeenschappelijke ruimtes.

 • Tijdsverschil

  In onze winter bedraagt het verschil 6 uur, in de zomertijd is het 7 uur verschil met Nederland.

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Voor een bezoek aan Panama zijn momenteel geen verplichte vaccinaties van kracht. Een vaccinatie tegen Hepatitis A en B en DTP, net zoals tegen Gele Koorts, worden sterk aanbevolen. De vaccinatie tegen Gele Koorts kan soms zelfs verplicht zijn. Soms zijn anti-malariamaatregelen nodig, maar het gebruik van muggenwerende middelen met DEET is zeker te adviseren!

  Wil je toch meer informatie dan wordt op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Je kunt contact opnemen met de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Op de website van de GGD vind je een GGD bij je in de buurt.

  Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  Indien je vanaf januari 2016 één of meer van onderstaande landen hebt bezocht, dan dien je een bewijs van inenting tegen Gele Koorts te kunnen tonen op het moment dat je Panama binnen komt. Wij adviseren je om je inentingen boekje mee te nemen.

  Landen in Amerika:
  Argentinië, Bahama’s, Barbados, Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Jamaica, Nicaragua, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad & Tobago, Venezuela.

  Landen in Afrika:
  Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Congo, Kameroen, Chad, Costa de Marfil, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana. Guinea, Guinea-Bissay, Guinea Ecuatorial, Kenia, Liberia, Libië, Mali, Mauritanië, Namibië, Niger, Nigeria, Centraal Afrikaanse Republiek, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Zuid-Soedan.

  Landen in Oceanië:
  Australië, Fiji

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
  Zie voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

  Wil je met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij je graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

  Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
  Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
  • Dragen van bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
  • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer je op je kamer aanwezig bent.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malariamaatregelen nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging te voorkomen kun je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op je verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan de reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Over het algemeen is Panama voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

  Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in Panama goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.

  Je paspoort, geld en cheques kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel en laat je kamersleutels achter bij de hotelreceptie als je het hotel verlaat. Geld en waardevolle papieren die je onderweg nodig hebt,  kun je het beste in een zogenaamde (platte) moneybelt onder je kleding bewaren. Maak voor vertrek altijd kopieën van je waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden kun je het beste thuislaten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.

  Verder dien je in het centrum van Panama City op je hoede te zijn en in alle steden (zeker na zonsondergang) voor verplaatsingen altijd een taxi te nemen.

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. Je dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn. Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

  In grote delen van Panama, voornamelijk tussen San Blas en de Bocas del Toro archipel is de voornaamste manier van transport de boot.

 • Vlucht

  FOX wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat je reis zo goed mogelijk verloopt. Wanneer je een reis boekt bij FOX vlieg je met de beste luchtvaartmaatschappijen. Actuele informatie over de luchtvaartmaatschappij, het vluchtschema en reisduur kun je bij de betreffende reis terugvinden onder het tabblad ‘Data & Prijzen’.

 • Zakgeld

  Wanneer je een rondreis naar Panama hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het wat makkelijker voor je te maken om een totaal kostenplaatje te maken, hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  Voor groepsrondreis dien je rekening te houden met € 50,- per persoon zakgeld per dag.

  Welke kosten zijn meegenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), eventuele visumkosten en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kunt hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kun je ter plaatse bij de reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 14 juli 2020 09:00 Tijdzone: SA Pacific Standard Time

Lees alles over