Panama informatie

Landeninformatie Panama

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Panama heeft ongeveer tweeëneenhalf miljoen inwoners welke onder zijn te verdelen in drie groepen. Het grootste gedeelte van de bevolking, ongeveer 65%, is een mix van Spaanse en Indiaanse bevolkingsgroepen, de Mestiezen. De overige bevolking bestaat uit Afrikanen, blanken en Indiaanse minderheden.

Cultuur

Het Rooms-katholicisme is het belangrijkste geloof in Panama (85%). Het protestantisme groeit echter ook. Daarnaast is er een tamelijk grote Moslim gemeente en kleinere aantallen Hindoes en Joden. De Indianen hebben hun eigen religieuze praktijken, maar worden ook steeds meer voor het katholicisme gewonnen.

De traditionele volkskunsten in Panama zijn de houtsnijkunst, ceramiek, het maken van maskers en textielbewerking. In de laatste categorie moet speciaal de ‘mola’ genoemd worden. Op deze kunstig geborduurde blouses worden dieren, planten en andere figuren afgebeeld. De mola’s worden gemaakt door de Kuna vrouwen, die in de provincie San Blás wonen.

De meest populaire muziek in Panama is de salsa, met de zanger Rubén Blades als de nationale trots. De invloed van de Amerikanen is terug te vinden in de populariteit van jazz, en die van de voormalige inwoners van het Caribische gebied in de calypso. Daarnaast is natuurlijk de moderne westerse muziek ook tot Panama doorgedrongen.

Flora en Fauna

De flora en fauna van Panama kan ronduit uitbundig worden genoemd. Door de bergketen wordt het land als het ware in tweeën gesplitst en daardoor kenmerkt de regio zich door grote klimaatverschillen. Het westelijke kustgebied heeft door de specifieke regentijd een aparte flora die voornamelijk bestaat uit semi-tropische regenwouden. Hier vindt u nog bijzondere soorten pijlgifkikkers, panters en doodshoofdaapjes. De bergketen heeft weer een geheel eigen vegetatie. De hellingen bestaan voor en groot deel uit regen- en nevelwoud. Hier zijn ook vele kolibriesoorten te zien.

Geografie

Panama kent een oppervlakte die groter is dan die van Costa Rica. Het land wordt in de lengte doorsneden door twee gebergten. De Serrania de Tabasara heeft als hoogste piek een uitgedoofde vulkaan (Baru) met een hoogte van 3475 meter. De Cordillera de San Blas en de Sierra del Darien vormen samen de gebergten van het binnenland.

De regio tussen de twee gebergten bestaat uit vruchtbare heuvels, valleien en vlakten en is dichtbegroeid met bossen. Uit de gebergten ontstaan een groot aantal rivieren die uitmonden in de Stille Oceaan of de Caribische Zee. De belangrijkste rivier die op deze manier ontstaat is de Chagres. Beide kusten van Panama bestaan uit een veelheid aan lagunes, baaien en golven.

De Golf van Panama bevindt zich aan de Pacifische zijde en omvat de Archipielago de las Perlas die bestaat uit meer dan honderd eilanden. De Caribische zijde van Panama is bedekt met tropisch regenwoud, rijk aan tropische bloemen en planten. De Pacifische kant is begroeid met relatief droge gewassen.

Geschiedenis

Nog voor de Spanjaarden voet aan wal zetten in Panama werd het land bevolkt door verschillende indianenstammen. Een van deze stammen is nog altijd terug te vinden op de San Blas eilanden. Zij leefden voornamelijk van de visvangst, wat ook niet verwonderlijk is aangezien Panama letterlijk ‘overvloed aan vis’ betekent. Tot de jaren 40 was Panama vooral bekend als belangrijkste handelsroute van de Spanjaarden om de schatten buit gemaakt van de Inca’s te vervoeren naar Spanje.

Tijdens de jaren 40 kwam Panama opnieuw vol in het nieuws vanwege de goudkoorts. Vanaf 1846 werd door Amerikaanse ondernemers zelfs dwars over het land een spoorweg aangelegd. Een volgende hoogtepunt in de geschiedenis van Panama was de aanleg van het Panama kanaal. In 1880 werd het startsein hiervoor gegeven door een Franse Compagnie, maar in 1904 overgenomen door de Amerikanen. Uiteindelijk zou tien jaar later het eerste schip van Colon naar Panama City varen.

Tegenwoordig is Panama de baas over haar gehele grondgebied en sinds 2000 behoort zelfs het Panama kanaal aan haar toe.

Klimaat

Het klimaat in Panama lijkt voor ons op een eeuwigdurende zomer, echter er bestaat wel degelijk een zomertijd en een wintertijd. De zomer in Panama loopt van begin december tot en met april en dit is tevens het droge seizoen, er valt niet of nauwelijks regen. De winter in Panama loopt van eind april tot eind november, dit is het natte of regen seizoen. Echter er valt ook nu niet meer dan 1 bui per dag en deze duurt maximaal een uur. De temperaturen in Panama schommelen rond de 30 graden en ook ’s nachts daalt de temperatuur maar weinig.

Politiek/Economie

Panama is in vergelijking met veel van haar Latijns Amerikaanse buren een welvarend land. Het heeft het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking van Midden-Amerika. De economie is altijd sterk verbonden geweest met die van de Verenigde Staten. Dat Panama over het geheel genomen een welvarend land is, betekent niet dat er geen armoede bestaat. Zoals in bijna alle landen van het continent is de rijkdom slecht verdeeld. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.