Panama informatie

Landeninformatie Panama

Kustlijnen aan zowel de Caribische Zee als de Grote Oceaan, een tropisch klimaat en een bevolking die wel van een feestje houdt – Panama is een bestemming die bezoekers niet snel zullen vergeten. Lees hier over de bewoners en de bijzondere geschiedenis van dit land in Centraal-Amerika.

Bevolking, taal en cultuur

De overgrote meerderheid van de Panamese bevolking heeft een gemixte afkomst van zowel Europese (voornamelijk Spaanse) als inheemse voorouders. Spaanse invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in de Panamese cultuur. Ruim driekwart van de bevolking is bijvoorbeeld katholiek en het Spaans is de officiële taal in Panama

Daarnaast behoort ruim tien procent van de Panamese bevolking tot de inheemse volkeren. Veel van hen leven op zogenaamde comarca indigenas, speciale administratieve regio’s. Hoewel er een grote variatie is in culturen en tradities, worden de inheemse volkeren over het algemeen over vier groepen verdeeld: de Guaymí, de Kuna, de Emberá-Wounaan en de Naso-Bribri. Er zijn naar schatting acht inheemse talen die in Panama worden gesproken, waarvan sommige nog maar enkele duizenden sprekers hebben.

De cultuur van Panama kan in veel opzichten gezien worden als een samensmelting van koloniale en inheemse elementen. Dit is bijvoorbeeld duidelijk merkbaar in muziek, dans en kunst. De tamborito is een Spaanse dans met inheemse invloeden. Muziekgenres die vandaag de dag populair zijn in Panama, zijn in veel gevallen gevormd door inheemse, Spaanse of Afrikaanse invloeden.  

Het schiereiland Azuero wordt door veel Panamezen gezien als het culturele hart van het land. Hier zijn restanten zichtbaar van zowel de prehistorische bewoners van Panama als van de koloniale periode. De vriendelijke en relaxte bevolking van deze regio staat bekend om de uitbundige feesten, zoals het jaarlijkse carnaval in februari. Tijdens volksfeesten dragen de vrouwen een pollera, een handgemaakte rok met gedetailleerd borduurwerk. 

Geschiedenis, economie en politiek

De oudste voorwerpen die archeologen in Panama hebben gevonden, zijn speerpunten van paleo-indianen. Ook zijn er in het gebied aardewerken voorwerpen gevonden van ruim vierduizend jaar oud. Een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen is Monagrillo, in de buurt van Parita Bay. Voordat Europeanen het gebied koloniseerden, werd Panama bewoond door verschillende inheemse volkeren, zoals de Cueva, de Chibchan en de Chocoan. Er waren verschillende culturen en regionale handelsroutes.

In de zestiende eeuw werd Panama voor het eerst door Europese ontdekkingsreizigers bezocht. Algauw werden delen van de landengte gekoloniseerd door de Spanjaarden. Panama zou ruim drie eeuwen lang onderdeel blijven van Spanje. Het gebied bleek van groot strategisch belang voor de Europese kolonisten. Vanuit Panama werden verschillende expedities gestart om andere gebieden in de omgeving te veroveren.

De koloniale periode was zwaar voor de inheemse bevolking van Panama. De Europese kolonisten namen ziektes met zich mee, waaraan een groot deel van de lokale bevolking stierf. Ook werden lokale bewoners door de Spanjaarden gedwongen tot slavenarbeid en werden sommige bevolkingsgroepen op gewelddadige wijze onderdrukt. Een deel van de inheemse bevolking ontvluchtte dit lot door te migreren naar het bos of naar nabijgelegen eilanden. 

In 1821 werd Panama officieel onafhankelijk van Spanje. Tien jaar later vormden Panama en Colombia de Republiek Nieuw-Granada, waar ook kleine stukken van hedendaags Ecuador, Peru, Brazilië, Venezuela en Costa Rica bij zaten. Hoewel dit verbond tot 1903 zou bestaan, vonden er in die periode meerdere conflicten plaats, waaronder een burgeroorlog. Al in 1840 waren er groepen in Panama die wilden dat het gebied zich af zou scheiden van Colombia. 

Sinds de scheiding van Panama en Colombia heeft het Amerikaanse leger nog een lange tijd veel invloed gehad in het gebied. In de jaren tachtig viel het Amerikaanse leger Panama binnen, na enkele jaren van politieke instabiliteit in het land. Het Panamakanaal, een strategisch stuk architectuur dat begin twintigste eeuw werd gebouwd en beheerd door het Amerikaanse leger, werd pas in 1999 aan de regering van Panama overgedragen. 

Sinds die tijd is de politieke situatie in het land relatief stabiel geweest. Panama is een democratische republiek met een meerpartijensysteem. De economie van het land groeit erg snel en er is weinig werkloosheid. Belangrijke economische sectoren zijn het bankwezen, handel en toerisme.

Klimaat

Panama heeft voor het grootste deel een tropisch klimaat, wat betekent dat de gemiddelde temperatuur gedurende een jaar ongeveer gelijk blijft. De temperatuur ligt overdag meestal tussen de 20 °C en 30 °C. In de hooglanden is het over het algemeen koeler dan in lagergelegen gebieden.

Het regenseizoen vindt plaats van april tot december – buiten deze periode valt relatief weinig neerslag in Panama. Hoeveel regen er valt, is echter sterk afhankelijk van de regio. In het westen en noorden van Panama is de moesson over het algemeen het zwaarst. Hier kan soms wel meer dan 3.000 millimeter regen per jaar vallen. In het regenseizoen vinden bovendien vaak onweersbuien plaats.

Natuur

Panama heeft een unieke geografische ligging: het land vormt de landengte die Centraal-Amerika en Zuid-Amerika met elkaar verbinden. Daardoor heeft Panama een kustlijn aan zowel de Caribische Zee als aan de Grote Oceaan. Een groot deel van het land is bedekt met bossen, zo nu en dan onderbroken door akkers of grasvelden. 

Een van de aantrekkelijkste natuurgebieden van Panama is misschien wel Isla Iguana. Dit eiland voor de zuidkust van het land heeft alles wat je zou verwachten van een aards paradijs. Witte zandstranden, diepgroene wouden en helderblauwe golven maken dit een populaire bestemming binnen Panama. Het eiland is niet alleen mooi als strandbestemming, maar vormt ook een belangrijk leefgebied voor onder meer slangen, leguanen en zeeschildpadden.

In het westen van Panama liggen de hoogste pieken van het land. De Cordillera de Talamanca is een vulkanisch gebergte in het grensgebied van Costa Rica en Panama. Volcán Barú, met 3.475 meter het hoogste punt van Panama, ligt in dit gebied. In de hooglanden van Panama valt een grote natuurlijke rijkdom te ervaren. De nevelwouden bij Boquete zijn een populaire wandelbestemming. De kleurrijke quetzal is een van de vele bijzondere dieren die hier te bewonderen zijn.