Vakantie San Blas

De San Blas Eilanden zijn een archipel van 365 eilandjes en bevinden zich voor de kust van Panama. De archipel is een geliefde ankerplaats voor zeilers die door het Panamakanaal trekken, maar behalve met de boot kunnen de eilanden ook per vliegtuig worden bereikt.

Ongeveer 40 eilanden worden bewoond door zo’n 300.000 Kuna Indianen. De Kuna Indianen waren de oorspronkelijke bewoners van Panama, maar door de Spaanse kolonisatie zijn de indianen verjaagd. De Kuna indianen leven nu alleen nog maar op de San Blas eilanden en op een kleine kuststrook aan het vasteland. Het archipel maakt deel uit van de provincie Kuna Yala en worden daarom ook wel de Kuna Yala eilanden genoemd.
In 1925 kregen de Kuna het recht op zelfbeschikking. Dit wordt jaarlijks herdacht in februari, tijdens het Mor Ginnid feest. Het is op de San Blas eilanden niet toegestaan om te vissen met geavanceerde technieken. Tevens is het hier ook niet toegestaan om zaken uit zee op te duiken die dieper liggen dan met lucht uit eigen longen kan worden bereikt. Daardoor is het scuba-diving niet toegestaan. Door deze restricties is het koraalrif rond de eilandjes één van de bestbewaarde ter wereld.

Er wonen in totaal 49 gemeenschappen, die worden geleid door de plaatselijke Sahila (de dorpsleider). De belangrijkste inkomstenbron is de visserij. De vis wordt niet alleen als voedsel gebruikt, maar dient ook voor de handel met het vasteland. Daarnaast wordt er veel verhandeld in koffie en in kokosnoten. Jaarlijks worden meer dan 15.000 kokosnoten geëxporteerd naar het buitenland, met name voor Colombia. Een grappig feit is dat op de San Blas, de kokosnoot wordt gebruikt als betaalmiddel. Deze hebben een waarde van tien Amerikaanse dollarcent. Voor eigen verbruik verbouwt men groenten en fruit.