Vakantie Cusco

Op een duizelingwekkende hoogte van 3400 meter ligt Cusco, een bruisende stad in een groene vallei te midden van het oude Incarijk. Er leiden vele wegen naar Machu Picchu, maar ze lopen vrijwel allemaal via deze gastvrije Andesstad.

Maar Cusco is meer dan een tussenstop naar het erfgoed in de Andes; de stad is een openluchtmuseum vol historische rijkdom. Kleurrijk textiel, traditionele feesten en een omgeving die monden doet openvallen: welkom in - volgens de Inca's - het centrum van de wereld!


Historisch centrum
Cusco is een stad waar de geschiedenis nog volop aanwezig is. Een aantal hoogtepunten zijn de markten, het Inca-museum en het chocolade museum. Het historische centrum is echter niet alleen gevuld met musea - het is een museum op zich! Er lijkt geen eind te komen aan de indrukwekkende koloniale bouwwerken die over Cusco verspreid liggen. Wandel door de steegjes en geniet van de bijzondere architectonische kunstwerken die de straten sieren.

Voor een andere kijk op Cusco, beklimmen we de steile heuvel ten noorden van het stadscemtrum. Geniet van een onovertroffen uitzicht vanaf Sacsayhuamán, een archeologische locatie die uitkijkt over de stad. Hier zijn bovendien de resten te zien van een stadscomplex dat onderdeel uitmaakte van het Incarijk.

De Heilige Vallei
De Urubamba-vallei, beter bekend als de Heilige Vallei, ligt direct ten noorden van Cusco. Een smalle weg vol haarspeldbochten leidt van de stad naar dit prachtige gebied. Reizigers komen terecht in een wereld van weefdorpjes, koloniale bouwwerken en talloze mogelijkheden om te wandelen.

Archeologische vindplaatsen liggen verspreid over de vallei. Deze ruïnes uit de Incatijd zijn niet zo bekend als Machu Picchu, maar zijn historisch gezien even indrukwekkend. Pisac, Chinchero en Ollantaytambo zijn de belangrijkste attracties in de Heilige Vallei. Bij de bouw van Pisac werden technieken gebruikt die ontzettend vooruitstrevend waren. Chinchero werd door Inca's gezien als de geboorteplek van de regenboog. Een intrinsiek netwerk van landbouwterrassen siert de heuvels rond Ollantaytambo, compleet met Inca-pakhuizen.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen