Vakantie Juliaca

Als grootste stad in de Zuidelijke Andes (en enige in de regio met een vliegveld) is het lastig om Juliaca te vermijden. De chaotische stad heeft op het eerste gezicht niet veel te bieden voor reizigers.

Vanwege de ligging vlakbij de grens met Bolivia wordt er in Juliaca niet alleen gehandeld in wol en leer, maar ook in illegale producten. Bovendien zijn er weinig faciliteiten in de stad om bezoekers op weg te helpen.

Toch zijn er genoeg verrassende lichtpuntjes te ontdekken in deze chaotische stad in het zuiden, van traditionele volksmuziek tot indrukwekkende natuurgebieden.

Shoppen, zingen en dansen
Wie voorbij de chaotische en lawaaiige verkeerssituaties kijkt, zal zien dat Juliaca een sfeervolle plaats is. Een goede gelegenheid om lokale producten te kopen, is op de zondagsmarkt van Juliaca. Wollen truien en andere alpaca-producten worden hier relatief goedkoop aan de man gebracht.

Ga 's avonds in het centrum van Juliaca op zoek naar de traditionele peñas, bars waar volksmuziek word gespeeld. Deze muziek is vaak een mengeling van lokale stijlen met Afrikaans-Amerikaanse invloeden - dit wordt ook wel de Afro-Peruviaanse cultuur genoemd. Livemuziek in de peñas gaat vaak gepaard met dansvoorstellingen, waarbij het publiek wordt aangemoedigd om mee te doen.

In de omgeving
Juliaca heeft een strategische ligging tussen een aantal populaire bestemmingen in Peru. De plaats is een goede uitvalsbasis voor reizigers onderweg naar Cutimbo, Arequipa en het Titicacameer. Het Titicacameer is het hoogst gelegen meer ter wereld en het grootste meer van Zuid-Amerika. Net buiten Juliaca ligt het Nationaal Natuurreservaat Titicaca, een beschermd natuurgebied rond dit immense waterlichaam. Vanuit Juliaca is de minder bezochte noordkust van het Titicacameer makkelijk te bereiken.

De ruïnes van Sillustani liggen op een idyllische locatie even ten zuiden van Juliaca. Deze archeologisch vindplaats bestaat uit een aantal graftorens - sommigen van vóór de Incatijd - die tot 12 meter hoog zijn. Het schilderachtige uitzicht op het Umayo-meer maakt dit een geschikt uitstapje voor zowel geschiedenis- als natuurliefhebbers!