Land van de Heilige Inca's

Peru informatie

Landeninformatie Peru

De eeuwenoude ruïnes van Machu Picchu laten duidelijk zien hoe machtig en geavanceerd het Inca-rijk ooit was, maar Peru behelst meer dan alleen de indrukwekkende Inca-geschiedenis. Lees hier over de vroegere én huidige bevolking, de veelzijdige natuur en de unieke klimaten van deze betoverende bestemming in Zuid-Amerika.

Bevolking, taal en cultuur

In Peru wonen ruim 30 miljoen mensen, van wie de meerderheid op dit moment jonger dan dertig is. Ongeveer de helft van de bevolking heeft een gemixte etniciteit van zowel Peruviaanse als Europese (voornamelijk Spaanse) voorouders. Daarnaast behoort ruim een derde van de Peruviaanse bevolking tot een van de vele inheemse etnische groepen die het land bewonen, zoals de Aymara-stammen en de Quechua in het Andesgebergte. Veel van deze groepen hebben een eigen taal en unieke tradities.

De officiële taal in Peru is het Spaans – ruim 85 procent van de bevolking spreekt Spaans als moedertaal en het is de voertaal voor de media en de regering. In de hooglanden van de Andes en in het Amazoneregenwoud leven etnische volken die een eigen taal hebben, zoals Quechua en Aymara. Tegenwoordig leren alle kinderen ook Engels op school.

Cultureel gezien is Peru een smeltkroes van inheemse en Europese (met name Spaanse) invloeden. Het overgrote merendeel van de bevolking is tegenwoordig katholiek, maar veel tradities en kunstvormen van Peru vonden hun oorsprong al vóór de tijd van het Inca-rijk – lang voordat het katholicisme het land bereikte. Wat veel reizigers direct opvalt, is de kleurrijke traditionele kleding die op veel plaatsen gedragen wordt. Weefkunst is een van de belangrijkste vormen van nijverheid in het land en Cusco is het middelpunt van deze culturele traditie. Naast kledingstukken worden prachtige kleden, tassen en poppen gemaakt van lokaal textiel: perfecte souvenirs!

De Peruviaanse keuken is de afgelopen jaren wereldberoemd geworden, waardoor het land nu een van de belangrijkste culinaire bestemmingen op aarde is. De keuken van Peru haalt haar kracht uit de vele invloeden van binnen- en buitenland – het beste van de Peruviaanse, Spaanse, Afrikaanse, Chinese, Arabische, Italiaanse en Japanse smaken is verenigd in verrukkelijke gerechten als ceviche en carapulcra. Al eeuwenlang worden hier ingrediënten gebruikt die pas sinds enkele jaren beginnen door te dringen tot de Europeaanse keukens, zoals quinoa, zoete aardappels en avocado's.


Geschiedenis, economie en politiek

Een inheemse bevolking leeft al vele duizenden jaren in het gebied dat wij nu Peru noemen. Lang voordat de Spanjaarden het land bereikten en koloniseerden bestonden er machtige en complexe beschavingen in dit deel van Zuid-Amerika. Het bekendste en fascinerendste voorbeeld is het Inca-rijk. De Inca's leefden vanaf de dertiende eeuw in het huidige Peru en omringende regio's.

Ver voor het Inca tijdperk waren er echter tal van andere beschavingen, zoals de Chavín, Moche, Chimu en Chachapoya-culturen, die voornamelijk in het noorden van Peru leefden. De Chachapoyas leefden hoog in het Andesgebergte en werden ook wel de wolkenmensen genoemd. Het rijk werd kort voordat de Spanjaarden Peru binnen vielen veroverd door het machtige Inca rijk. De Chachapoyas waren in de zesde eeuw n.Chr. verantwoordelijk voor de bouw van de grootste én belangrijkste pre-Inca stad van Peru, Kuélap.

Met steden diep in het Andesgebied, een uitgebreid wegennetwerk en vooruitstrevende landbouwtechnieken groeide dit rijk in enkele eeuwen uit tot een van de grootste naties ter wereld. De Inca's staan nog altijd bekend om hun architectuur, te zien op archeologische vindplaatsen zoals Machu Picchu, en om de geavanceerde politieke en economische structuren.

Zo snel als het rijk werd opgebouwd, werd het echter ook ten val gebracht. De Spanjaarden die in de zestiende eeuw in contact kwamen met het Inca-rijk brachten besmettelijke ziekten mee uit Europa die een verwoestende werking hadden op de inheemse bewoners van het gebied. Bovendien plunderden de kolonisten Inca-steden en gijzelden zij uiteindelijk de Inca-heerser Atahualpa om de macht te krijgen over het rijk.

Dat lukte: Peru zou tot aan de negentiende eeuw een Spaanse kolonie blijven. In de huidige cultuur van Peru is het nalatenschap van deze koloniale periode nog duidelijk merkbaar aan de taal die men spreekt en de koloniale architectuur in steden, zoals Arequipa en Lima. In een onafhankelijkheidsoorlog van zo'n 15 jaar won de Peruviaanse bevolking autonomie: in 1821 was de Republiek Peru geboren.

Er volgde nog een eeuw van territoriale conflicten met buurlanden, zoals Bolivia en Ecuador, voordat de Peruviaanse politiek uiteindelijk stabiliseerde. Het land wordt geregeerd door een president en congresleden die op democratische wijze worden gekozen. De economie van Peru is sterk gegroeid in de eenentwintigste eeuw en rust voor een groot deel op exportproducten (zoals koper, goud, textiel, chemicaliën en geneesmiddelen) en toerisme.


Klimaat

Het klimaat in Peru is sterk afhankelijk van de locatie. In dit land zijn bijna alle mogelijke klimaten ter wereld te vinden, soms in erg lokale vorm (microklimaten). Het is dus onmogelijk om uitspraken te doen over het hele land, aangezien elke regio een uniek klimaat heeft.
 
Een groot deel van het noorden en westen van het land – waar de Peruviaanse Amazone ligt – is onderverdeeld in een tropisch regenwoudklimaat en een moessonklimaat. Wat deze klimaten met elkaar gemeen hebben? Het is er het hele jaar door warm en er valt veel neerslag. In het Amazonegebied zijn jaarlijks zo'n 200 dagen met regen. Hoewel regenbuien het hele jaar door voorkomen, vindt de moesson (het regenseizoen) plaats van oktober tot april.

Langs de kustlijn van Peru vinden we daarentegen veelal droge klimaten, zoals een woestijnklimaat en steppeklimaat. In deze kustgebieden is het over het algemeen warm (rond de 30 °C) en valt er zeer weinig neerslag. Het zuidelijkste deel van de kustlijn heeft een koud woestijnklimaat, wat betekent dat de gemiddelde jaartemperatuur onder de 18 °C ligt.

Het Andesgebergte heeft een bijzonder grote diversiteit in klimaten. De temperatuur is sterk afhankelijk van de hoogte en neerslag kan hier erg lokaal voorkomen. Over het algemeen zijn er twee seizoenen in het hooggebergte. De droge winter loopt van juni tot en met september en het regenseizoen van november tot en met maart. 's Nachts daalt de temperatuur regelmatig tot onder het vriespunt.

Dan is er nog het zuidwesten van Peru, van de grens met Bolivia tot in het binnenland. Hier overheersen de maritieme klimaten, zoals het gematigde zeeklimaat en het gematigde chinaklimaat. De temperaturen zijn hier over het algemeen milder dan in de rest van het land. 


Natuur

Het betoverende Andesgebergte, ongerepte regenwouden, sprookjesachtige woestijnoases en de goede surfstranden – bijna elk mogelijke landschap is te vinden in Peru. Met deze grote variatie aan ecosystemen beschikt het land over een zeer diverse flora en fauna. Er leven in Peru tientallen soorten zoogdieren die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder apen, vleermuizen en knaagdieren. Bovendien is het een van de landen met de meeste vogelsoorten ter wereld – maar liefst 1800 verschillende soorten!

Meer dan de helft van het landoppervlak van Peru ligt verborgen onder het Amazoneregenwoud. Deze wilde jungle herbergt lange rivieren en bergachtige gebieden. De Amazone is een van de meest biologisch diverse plekken op aarde. Er wonen maar weinig mensen in dit onvoorspelbare natuurgebied, waardoor de dieren en planten vrij spel hebben. Grote delen van het Amazonegebied zijn nog niet door mensen verkend, maar zelfs een bezoek aan de bewoonde gebieden voelt als een onvergetelijk avontuur.

Het Andesgebergte is een ander uniek natuurgebied in Peru. Deze bergketen is het langste continentale gebergte in de wereld en loopt langs de volledige lengte van Zuid-Amerika, door Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Argentinië en Chili. Het hoogste punt in Peru is de piek van Huascarán met een hoogte van 6.768 meter. Besneeuwde pieken en massieve vulkanen liggen zij aan zij met diepe valleien en vruchtbare hoogvlakten.

Een heel ander landschap valt te beleven aan de kust, waar stranden en woestijnen een buffer vormen tussen het water van de Grote Oceaan en de besneeuwde pieken van de Andes. Verborgen achter hoge zandduinen liggen enkele oases die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. Dit droge en zonnige deel van Peru staat in groot contrast met het natte regenwoud, maar is vaak een even unieke ervaring voor reizigers.