Vakantie Puno

Aan de oevers van het Titicacameer, niet ver van de grens met Bolivia, ligt dit knusse plaatsje. Puno is de hoofdstad van de gelijknamige regio en telt ongeveer 150.000 inwoners. In februari wordt hier het feest voor de Maagd van Candelaria gevierd. De vrolijke bevolking van Puno staat bekend om de uitbundige parades tijdens deze religieuze viering - en de alcoholconsumptie die daarmee gepaard gaat. De liefde voor een drankje is echter het hele jaar door te vinden bij de bevolking van Puno. Een aantal van de gezelligste bars van Peru zijn dan ook te vinden in dit stadje.

Culturele traditie
Puno wordt ook wel aangeduid als de capital folklórica del Perú (volkshoofdstad van Peru), vanwege de artistieke en culturele expressie die hier plaatsvindt. Op sommige gebieden leeft de lokale bevolking nog precies zo als hun voorouders duizend jaar geleden deden.

Men draagt traditionele klederdracht en eeuwenoude danskunsten worden nog veelvuldig in leven gehouden. Er zijn honderden verschillende dansen die in deze stad beoefend worden, wat leidt tot uitbundige optredens tijdens feestdagen. Ook is er in Puno een lang staande traditie van nijverheid. Weeftechnieken worden bijvoorbeeld al tientallen generaties van ouder op kind doorgegeven en ook het maken van muziekinstrumenten gebeurt nog volgens een oude traditie.

Het Titicacameer
Puno is gelegen aan de oevers van het Titicacameer tussen Peru en Bolivia. Dit is niet alleen het hoogstgelegen meer ter wereld, maar ook het grootste meer van Zuid-Amerika! Het meer is niet alleen een indrukwekkend natuurverschijnsel, maar ook een belangrijke plek van cultureel erfgoed.

Het Uros-volk leeft al honderden jaren op unieke drijvende eilanden op het Titicacameer. De eilanden en de huizen daarop zijn volledig gemaakt uit riet dat rond het meer groeit. De bewoners leven van visserij en nijverheidsproducten die zij aan toeristen verkopen. Op sommige eilanden is het ook mogelijk voor bezoekers om te overnachten.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen