Land van de Heilige Inca's

Vakantie Peru

18-daagse groepsrondreis Peru & de Inca's

P. Freerkstra

Reisdatum: 30-09-2016 t/m 17-10-2016

Dag 1, 30 september 2016 Heenreis Schiphol - Lima
Op Schiphol inchecken bij Gate 03, na het automatisch inchecken en de strenge controles wachten op boarden.  Het automatisch inchecken was wel even wennen het is nieuw voor mij. Je zet je koffer zelf neer op de band voor de weging, geen 20 kilo, er onder. Dan wat handelingen aan de zuil en aan het eind de label die gaat om de koffer en instapkaart en de bagageclaim kaart. Koffer gaat vanzelf door over de band en vervolgens naar strenge veiligheidscontroles, geen metalen voorwerpen om, zoals horloge, riem en mobiel die horen in het bakje en ook de jas op de band.

Dag 2, 1 oktober 2016  Aankomst  Lima
De volgende dag aankomst op de luchthaven van Lima en later bij de bagage claim nog en later kennismaking met de rest van de groep en onze host Jack, en de chauffeur Antonio. Vervolgens naar ons eerste hotel in Mira flores, het Casa Andina Mira flores San. Onze host regelde het inchecken en van de kamernummers een plakker met nummer op de koffer, dan ziet de kofferboy naar waar welke kamer de koffer moet. De Wi Fi  in het hotel bleek niet goed te werken of was heel traag. ’s  Avonds in Lima gezamenlijk gegeten, een soort welkomstdiner.

Dag 3, 2 oktober 2016 Ballestos Eilanden & Huacachina (oase)
Om 8 uur met fietstaxi’s naar de baai langs een Inca beeld, we gingen een boottocht maken naar de Ballestos Eilanden. Daar vind je pelikanen, zeeleeuwen en nog meer zeedieren en mooie cliffen. Het ligt in baai van de Grote Oceaan en een Nazca tekening in het zand. Vervolgens nog even langs de boulevard en de groep in twee groepen verdeeld, de ene helft in het ene café wat drinken en de andere helft  in het andere café wat drinken, café’s daar zijn niet berekend op grote groepen.

Vervolgens op weg, in bus naast chauffeur een bijrijder, tevens lokale gids en met de lunch waren we bij een Oase Huacachina. Het is een mooi gebied zo midden in de woestijn,  het leent zich voor panoramafoto’s en langs een uitkijktoren met uitzicht over de Nazca lijnen even een stop om boven aan de toren een kijk te nemen over de Nazca lijnen en niet met z’n allen tegelijk naar boven, daar is de toren niet op berekend. Weer beneden een boekje van de Nazca lijnen gekocht en vervolgens door naar ons hotel Marjory in Ica, inchecken zorgde ons host voor.

Dag 4, 3 oktober 2016 Nazca lijnen en meer
Hotel bij Ica is hotel Majory,  waarvan ook Air Majory is, het hotel heeft een mooie tuin, maar eerst was er een tocht met een zweefvliegtuig over de Nazca lijnen heen met een certificaat na afloop, de lijnen zijn een cultureel erfgoed. Op het vliegveld ging alles net zoals bij een echt vliegveld met alle formaliteiten, met paspoort. Verder krijg je de ticket en betalen bij kassa. Ticket ziet er hetzelfde uit als die voor gewone vliegtuigen. We werden naar gewicht verdeeld, we konden wel met z’n vieren zitten inclusief een dame achterin. Boven de lijnen gaat de Chesna ook geleidelijk zijwaarts naar rechts en naar links, dit om goed foto’s te kunnen maken. Na afloop een certificaat bij de balie ophalen.

Verder de buggy tour en het sandboarden heb ik niet gedaan, maar daar was ik niet de enigste, die zijn heftig en je wordt gezandstraald. De tuin van het hotel ziet er ook heel mooi uit, inclusief een pauw.

Dag 4, 4 oktober 2016 Naar Arequipa
Vandaag was het een reisdag, met een aantal stops, zoals bij een breuklijn bij Nasca daar was in 1996 een aardbeving,  verder nog koffiestop,  een lunchstop etc. De wegen zijn goed begaanbaar en bij de rivier is het groen daar wordt aan irrigatie gedaan voor de landbouw. Dat staat overigens los van de breuklijn.

Verder kun je hier goed lokaal en lekker eten, de host kent de adresjes. Het lokale eten is heerlijk en het nationale drankje is Inca Kola ( non alcohol)  en het is 's middags een dorstlesser,  het is niet in Nederland te koop maar via Internet. Het is puur natuur van Peru en het heeft een gelige kleur en het is zoeter.

Verder een Alpaca in de drukte van Arequipa. Nu in Queen's Villa, afscheid van chauffeur en bijrijder die gingen terug naar Lima en voor ons volgde een nieuwe bus, zo gaat dat hier. De host regelde het inchecken en om acht uur gingen de meesten waaronder ik met de host mee naar restaurant Samambaias, een adresje van de host, hij is er vaste klant, daar gingen we eten.

Dag 5, 5 Oktober 2016_Stadstour Arequipa
De stadstour  was olv van een Engelstalige lokale gids. Eerst gingen we naar een uitzichtpunt over de twee vulkanen, waarvan er een echt is gedoofd. Vervolgens naar Plaza Arnas, de kathedraal en diverse andere kerken en tot slot het Santa Catalina klooster olv van vrouwelijke lokale Engels sprekende gids en een beetje Nederlands.

Het hotel van verblijf is Queen's Villa. Dan nog een sandwich gegeten uit de Andes streek en een deel terug naar het hotel om te zwemmen en een deel gebleven  om daar de Santuarios Alto Andinos (Monia Juanita), het ijsmeisje Juanita en meer en om zeven uur wederom het diner in het zelfde restaurant als gisteren. Alleen nu met 13 personen en ook de gezellige muziek erbij onze host Jack at ook mee.

Dag 6, 6 Oktober 2016 Wandeltocht Colca Canyon
Vandaag staat de Coca Canyon, een vallei, op het programma. Ik heb de panorama functie ontdekt op de smartphone, dit kan bij een gewoon fototoestel niet dan heb je Photostitch voor. Ik bekijk gewoon van wat wel en wat niet als panorama kan, bij mij gaat de wekker voor de wake up call dan heb ik tijd zat.

Nu ben ik in het hotel in Chivay net na het eten en de Wi Fi is traag, wij zijn goed door de Anders gekomen. Lunch in het hotel en om kwart voor vier een wandeling door de Coca Vallei. Omhoog en tussen de cactussen, met de rustpunten tot boswachtershuisje met met twee mooie dames in klederdracht en verder mooie panorama's. Met de bus terug naar ons hotel in Chivay, daar zat een dame een traditionele klederdracht achter de naaimachine en gevraagd of ik haar op de foto mocht zetten, was goed, en S 1,- gegeven, en om zeven uur eten in het hotel.

In de cactus zit een bloem waar ik naar wijs, in het dal van de rivier en vandaag staat onder andere de condors op het programma, een Zuid-Amerikaanse vogel.

Dag 7, 7 Oktober 2016 Condors en meer
Vandaag hebben wel de Condors gezien, een Zuid-Amerikaanse vogel, ze vliegen snel, maar ik heb een aantal goede foto's. Dan nog een wandeling door het Colca vallei en Canyon, een lange en korte route. Dan naar Makke,  de koloniale kerk en meer bekeken,  tot slot een vier gangen lunch in een restaurant in Chivay,  het is er gezellig.

Vervolgens even een rustige ontspannen middag en vanavond een folklore show met diner in Chivay.  De volkse folklore. We waren de enigste groep.
Verder kan het 's morgens in de bergen koud zijn.

Dag 8, 8 oktober 2016 Onderweg & Picknick + meer
Vandaag is de reis naar Puno,  waar ik nu in het hotel ben. Het was een omslachtige weg om bij het hotel te komen Door het volksfeest en taxi chauffeur die de weg wijst, want het hotel was niet behulpzaam. Verder was er een volksfeest met een parade en klederdracht dit komt regelmatig voor in Puno, het is namelijk de folklore hoofdstad van Peru.

Op deze reisdag waren enkele fotostops en een picknickstop bij picknickplaats, de enige die er is, van te voren picknickpakket gekocht. Het is een mooie ervaring en ook gezellig en vanavond gingen er een aantal, waaronder ik naar een diner in Puno met daarachter aan een gratis professionele folkloristische show. Daarna nog een deel van de parade.

Verder had ik geen last van hoogteziekte, want als je op hoogte bent is het belangrijk dat je goed eten en veel water drinkt en thee. Dan bouw je een goede weerstand op.

Dag 9, 9 oktober 2016 Titicaca Meer
Vandaag met fietstaxi's naar de baai gebracht voor de boottocht over het Titicaca Meer, de zee heeft de vorm van een poema, het hoogste meer. In de boot zaten twee groepen, We gingen alleen door het Peruaanse deel, het grootste deel, eerst bezocht we het Tequila eiland met wandeling, optreden, etc. olv lokale Engels sprekende gids. Weefgetouw, vrouwen en breiende mannen en dansen, ook zelf.

Bij volgend eiland een lunch inclusief uit de steenoven uit de grond. Een Peruviaanse lunch. Drankjes zijn wel exclusief. Tot slot naar de Floating Eilanden, rietlanden over het primitieve leven aldaar en met Rietboten over het meer, voor hun een Mercedes en in een huisje kijken en weer terug met de boot naar de baai en met de bus terug naar het hotel.

Dag 10, 10 Oktober 2016 Onderweg naar Cusco
Vanmorgen bleek er een van de groep jarig, zingen en gebak, die is geregeld door host. Vandaag eerst naar een oude Inca begraafplaats met Inca kruis en vervolgens een boerderij van de opa van de chauffeur,  dan koffie / thee pauze, lunchpakket en door naar Cusco, bij garage van bus wisselen, want deze was te groot om in in het centrum van Cusco te mogen,  ook een andere chauffeur en door naar hotel. Verder heeft Cusco de vorm van een poema en daarom heen o.a. een condor  en serpent en meer.

Dag 11; 11 Oktober 2016 Cochahuasi Animal Sanctuarium
De dag begon het afwisselen. Nou eerst dan in het opvangcentrum  waar ze goed verzorgd worden en het is een goed initiatief. Het heet trouwens : Cochahuassi Animale Sanctuarium in de Heilige Inca Vallei olv lokale gids. In dit opvangcentrum verschillende soorten dieren en vogels, zoals de condors met show, dan nog over cactusblad,  wol, weven, etc.

Door naar hotel. Dan een wandeling door Ollantaytambo. Een klein plaatsje bij Yucay, weet hadden een vrouwelijke lokale Engels sprekende gids., daarna nog een Indianenmarkt. Ollantaytambo is ook een soort arena met begroeiing. In Pisac mogen ze niks laten groeien.

Dag 12; 12 Oktober 2016 Treinreis Ollantotambo - Aquavalentues
Vandaag is er een treinreis van Ollantaytambo naar Aquavalentues (Mashoppuchi Stad) het gaat de bult af en het wordt genieten van de vele uitzichten.  kwart voor twaalf vanaf hier en kwart over twaalf op het het station. Via de winkeltjes naar het hotel Flower ' House aangekomen, vanavond eten bij het restaurant Indigo Koolish, het adresje van de host, die is hier al vaker geweest, wegens de goede bediening en meer. Het was gezamenlijk eten.

Dag 13; 13 oktober 2016 Machu Picchu
Vandaag was de weersvoorspelling beter dan gisteren met de treinreis met het gemiezer. Verder is het warmer dan in Nederland en ook warm weer met het bezoek aan de hoogtepunt van de reis met het bezoek aan de Machu Picchu.( Machu = oud en Picchu = stad). Met busjes er heen. Geen een van de groep heeft trouwens de Inca Trail gelopen.

De Spanjaarden hadden deze oude Inca stad nooit gevonden, dat lag aan de Inca Trails die niet te vinden waren, nu is het Cultureel erfgoed en een van de wereld wonderen en het ligt verborgen in een kom van de Andes.  Het was een Amerikaanse wetenschapper die er bij toeval terecht kwam, hij heeft er alles in kaart gebracht en gereconstrueerd.  Je mocht er drie keer in, eerste keer olv van gids en vervolgens zelf, aan het einde kon je een stempel in het paspoort zetten als teken dat je er geweest bent. Overzichten over de arena krijg je via verschillende delen zoals bij wachtershuisje, Inca brug, zonnehemel, etc

Terug met busje en nog wat in het stadje en vervolgens via hotel en trein naar Ollantaytambo met bus naar Cusco, daar late aankomst, bij hotel. Wel om te eten kan het nog.

Dag 14; 14 Oktober 2016 Stadswandeltocht Cusco en meer
Vandaag was er eerst een stadswandeling Cusco olv van onze host, die leidde langs de belangrijkste bezienswaardigheden en liet hij van de excursies die op het toeristen biljet stonden en om te laten zien welke aanbeveeld konden worden, zoals het historische museum,  waar verteld over de Inca's niet het Inca Museum , aparte entree, maar wel aan te bevelen. Nog een aantal musea en een monument van de eerste Inca koning.

Welke er niet op stonden zijn de kathedraal,  aparte entree. Een lunchadresje en tussen door wat gedronken. Met daarbij een hele optocht gezien van het team wat gespecialiseerd is in het helpen bij aardbevingen.  Via Plaza de Armas naar Plaza Regecijo met de kraampjes met informatie hierover. Na de stadswandeling kon je zelf wat doen, zoals de overdekte markt bezoek en dan via via eerst een Club Sandwich gegeten op het plein bij de kraampjes en vervolgens naar het eerste museum op de kaart: Museo Historica Regional,  een heel interessant museum over de pre Ina tijd en meer. Inclusief twee filmpjes over de Inca's en meer in het Spaans en Engels ondertitelt,  daar kwam ik op een gegeven moment twee van de groep tegen, de twee oudste..

Vervolgens Museo Muncipal de Arte Contemporano,  dat toch wat minder was. Vervolgens nog naar de kathedraal wat heel interessant was, de entree is S. 25,-. Maar dat brengt het dubbel en dwars op, ook daar was nog een plechtigheid met veel bloemen. Verder werd Miss Cusco of Miss Peru op het plein geprottetteerd. Dan via via terug naar het hotel om op te knappen en om zeven uur bij de Iris Pub gegeten.  Hier kun je uitstekend eten. De sfeer heeft zo zijn charme net zoals een Engelse pub. Sport word er ook gekeken.

Dag 15; 15 Oktober 2016 Zuidelijk Valleien Tocht & Inca’s
Vandaag op deze mooie dag is de Zuidelijke Valleien Tour, al begon de dag met lichte regen en poncho aan, is dit het begin van het regen seizoen of wat wel straks in Nederland kunnen verwachten.  De helft van de groep ging trouwens mee en olv een lokale Engels sprekende gids met o.a. en bezoek aan de barokke Andino kerk, deze staat niet op de kaart gewoon entree S.  15,- en je krijgt er een cd /dvd bij, foto's maken in de kerk mag namelijk niet. De legde alles uit wat er in de kerk te zien was.

Vervolgens mocht je langs de kraampjes en dan verder naar de vroeger Inca poort tot Cusco, tot slot nog naar Tipon, waar de kaart wordt geknipt en je ziet hoe er vroeger in de pre Inca tijd aan irrigatie werd gedaan. Overal gaf de gids uitleg en om een uur terug in het hotel en de gids bedanken en kon je zelf wat doen en eerst een sandwich eten en dan de Inca's bestuderen, met eerst het Inca Museum, entree S. 10,-. Interessant.  in het museum  was ook een mummy in foetus houding zo ging dat in Inca tijdperk, met allemaal potjes erbij, omdat ze geloofden in een leven na de dood. Zelfs een maquette van de zoutmijnen en twee van de groep en later nog meer.

Vervolgens via het Plaza de Arnas ging het naar het Museo de Sitio de Oorikacha, knip op kaart en in het museum meer over de Inca's , een optocht in klederdracht verder naar het beeld van de eerste Inca koning Pachacutaq, langs Inca kunstwerk , in beeld eerst kaart knippen en kun je in het museum rondkijken en informatie over de Inca's  helemaal goed lezen, bovenin bij het beeld een mooi uitzicht over Cusco. Dan terug via San Pedro Kerk naar hotel en opknappen en om zeven uur eten aan het Plaza Des Arnas

Dag 16; 16 Oktober 2016_Moray & Moray en de Salinas Zoutmijnen & Chicheros
Vandaag ging de hele groep olv een vrouwelijke gids en de host was erbij en het was ook prachtig weer. Voor een bezoek aan Moray & Maras (bezoekers kaart wordt afgeknipt) met zijn terrassen en vervolgens de Salinas Zoutmijnen,  entree S. 10,-, dit zout is voor compsumptie, bemesting, veevoer, etc.
Tot slot naar Chicheros (bezoekers kaart wordt geknipt) het is een oud Inca stadje waar lokale bewoners in klederdracht lopen en handvaardigheid producten maken. Ook staat er een oude koloniaal kerkje op de restanten van een oud Inca paleis, interieur is Christelijk ingericht en tot slot naar Cusco, het werd later en de bus mag tot Plaza de Arnas en daar konden we eten en ik lunchte bij de Irish Pub, een sandwich en er was een processie richting de kathedraal, het portret van Jezus werd op een zware sokkel door veel mensen gedragen en een orkest er achteraan.

In het hotel de koffer inpakken want morgen vroeg op voor de binnenlandse vlucht naar Lima en vanavond om zes uur is er een gezamenlijk diner. Dat was bij de Inca Grill aan het Plaza de Arnas, daarna in het hotel nog een speech van een van de groep , en de fooien en nog een aantal al ingecheckt voor Lima - Amsterdam via de website van KLM.

Dag 17, 17 Oktober 2016_Stadstour Lima & Miaflores & terugreis
Het is nu vijf uur en om kwart over vijf gaan We naar de luchthaven van Cusco voor de binnenlandse vlucht naar Lima. Na de vroege vlucht, inchecken vĺiegveld Cusco, en boarden gaat via de vliegtuigtrap en in Lima idem weer via vliegtuig trap er uit en naar de bagage hal en aankomsthal voor de ontmoeting met de vrouwelijke lokale gids dan volgt er een stadstour  en stadswandeling door Lima, eerst het historische centrum, met de wisseling van de wacht bij het presidentieel paleis en nog een aantal gebouwen en een groep in Peruaanse  klederdracht.

Dan naar de wijk waar ons transfer hotel staat van het begin van de reis, een Inca bouwwerk en een gezamenlijke lunch bij Café La Plaza en wat is het beter dat met een Peruaanse lunch af te sluiten.

Later nog afscheid van een van de groep, die zet morgen haar vakantie voort in Equator en de Galapagos Eilanden, met zijn schildpadden. De rest ging om vier uur  inchecken op de luchthaven. Plaats wijzigen naar gangpad en Boarden Pass, de resterende Sollen voor Euro’s inwisselen en via de controles naar de gaten en wachten op boarden. Aanboord op een gegeven moment een diner en vervolgens slapen,.

Dag 18; 18 Oktober 2016 Aankomst Schiphol
Vanmorgen eerst een ontbijt dan de verkoopronde en later nog een lunch en om 14.41 u volgt de landing op luchthaven Schiphol, gate 4, en via de paspoortcontrole naar de bagage hal,, Het is er een doolhof om er te komen, en de wc test gedaan op Schiphol vele maal schoner dan op de luchthaven van Lima, bij  bagageband 19, en afscheid van de gezellige groep, dan naar aankomsthal en nog even bellen dat ik ben aangekomen en de trein doorgeven dat is die van 16.36 u vanaf Spoor 3 rechtstreeks naar Enschede aankomst 18.45 u op Spoor 1, iets later door vertraagde stoptrein. Op Schiphol trouwens wat te eten voor onderweg.

Op station Enschede opgehaald door ouders en terug naar huis.