Hoge bergen, oude steden en heerlijke wijn

Regio's & Plaatsen in Georgië

Regio's & Plaatsen Georgië

Akhaltsikhe

Op ongeveer een uur rijden van Akhaltsikhe ligt Vardzia. Vardzia bestaat uit grotten die zijn uitgehouwen uit de helling van de berg Erusheti. De bijzondere architectuur en fascinerende muurschilderingen maken deze plek tot een van de belangrijkste archeologische locaties in Georgië. 

Alles over Akhaltsikhe

Bakuriani


Batumi

Aan het kalme water van de Zwarte Zee in het zuidwesten van Georgië ligt Batumi. Een badplaats die in tijden van de Sovjet-heerschappij al in trek was onder zowel Georgiërs als de Turkse buren. De stad doet anders aan dan andere Georgische steden, mede door een tal van projecten die begin van de 20e eeuw werden uitgevoerd door Europese architecten. Moderne gebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond, terug te zien in de universiteitstoren inclusief gouden reuzenrad. Of op de Alfabet-toren, die alle 33 letters uit het Georgische alfabet toont.

Slenter langs de boulevard die langs het zeven kilometer lange kiezelstrand loopt en maak af en toe een tussenstop bij een van de vele restaurants. Luister naar de vrolijke klanken van straatmuzikanten, waag een gokje in het casino of dans mee op het ritme van de verlichte fonteinen: Batumi biedt genoeg vakantievertier.


Borjomi

De lokale bevolking komt er graag, ook wel door de verkoelende temperaturen in de zomer (gemiddeld 24 graden). Toch doet Borjomi niet aan als een typisch vakantieoord en is de stad eerder weg te zetten als bergdorpje. Gelegen in de weelderig groene vallei van de Mtkvari-rivier, omgeven door dichtbeboste heuvels. Het werd al snel een bestemming waar Russische leiders tijdens de Sovjetregering hun vakantie vierden, nadat Russische soldaten hier in 1810 een gezonde mineraalbron vonden: het sprankelende Borjomi-water.

Dit koolzuurhoudende mineraalwater is van vulkanische oorsprong en vooral populair vanwege de gezonde effecten hiervan. Zo wordt het door onderzoekers gebruikt voor complexe behandelingen van verschillende spijsverteringziektes en diabetes. Overtuigd om het te proberen? Proef het gratis bij een van de bronnen in het Borjomi Central Park of koop gewoon een blikje in de supermarkt. Wees wel voorbereid: het is geen bruiswater zoals je gewend bent. Het heeft een zoutige, ijzerachtige smaak.


Gori

In de geschiedenis van Georgië heeft Gori altijd een belangrijke rol gespeeld. Tijdens de middeleeuwen had de plaats al een strategische ligging: aan de weg die het Oosten en Westen van Georgië met elkaar verbond. Bovendien staat Gori bekend als de geboorteplek van Jozef Stalin.

Alles over Gori

Kakheti

In het oosten van Georgië ligt de groene en bergachtige regio Kakheti. Niet alleen is dit een gebied met prachtige landschappen, idyllische dorpjes en bijzondere historische monumenten, het is ook de plek waar de beste wijnen van Georgië vandaan komen. 

Alles over Kakheti

Kutaisi

In het westen van Georgië ligt Kutaisi, het kleine broertje van Tbilisi. Kleiner in omvang en een stuk minder toeristisch dan de hoofdstad. In 2012 vestigde het Georgische parlement zich in Kutaisi, waardoor het een belangrijke tweede stad voor Georgië is. Kutaisi heeft zichtbaar charme: de lage rode daken en volgeladen marktkramen kleuren het straatbeeld. Duik tijdens een stadswandeling af en toe een zijstraatje in, bij uitstek de plek waar het lokale leven zich het beste laat zien. Waar watermeloenen metershoog liggen opgestapeld en Georgiërs fanatiek strijden tijdens een potje backgammon op de stoeprand.

Verruil de stad voor een bezoek aan het Gelati-klooster, zo’n 9 kilometer verwijderd van Kutaisi. Een Oosters-orthodox bouwwerk dat in 1106 werd gesticht door de koning van Georgië: David de Bouwer. In 1994 werd het klooster toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. De manuscripten, handgeschilderde fresco’s en mozaïeken laten zien hoe goed het complex bewaard is gebleven.


Mtskheta

Vanaf de derde eeuw v.Chr. was Mtscheta eeuwenlang de hoofdstad van het oude Georgische koninkrijk Iberië. Bovendien is dit de plek waar de Georgisch-orthodoxe Kerk werd gesticht. Het spreekt voor zich dat er een grote hoeveelheid historisch erfgoed te zien valt in een plaats die gedurende zo’n lange periode zo belangrijk was. 

Alles over Mtskheta

Stepantsminda

Dit dorp in het noorden van Georgië, op de grens met Rusland, heette tot 2006 Kasbegi. Toen is besloten om de historische naam Stepantsminda weer terug te brengen. Het plaatsje ligt aan de oevers van de rivier Terek en wordt omringd door pieken van de Kaukasus. 

Alles over Stepantsminda

Tbilisi

Gelegen in de Zuidelijke Kaukasus aan de rivier Koera, was de hoofdstad van Georgië eeuwenlang een belangrijke stop op de Zijderoute. Door de eeuwen heen werd Tbilisi gezien als een plek waar Europa en Azië samenkomen. Dit maakte de stad tot een smeltkroes van culturen, bouwstijlen en religies.

Alles over Tbilisi