Top 10 - Plekken om te bezoeken in Sri Lanka

Sri Lanka Actieweek van 14 t/m 20 december: € 75,- korting per persoon op geselecteerd reisaanbod.

#10 Mango’s eten in Jaffna

10-jaffna
Gelukkig, na jaren strijd met de Tamiltijgers werd in 2009 de vrede definitief gesloten en zo kwam een einde aan de burgeroorlog die voornamelijk woedde in het noorden van het land. Het schiereiland Jaffna met haar geïrrigeerde akkers toont weer zijn schoonheid aan de wereld, zoals de Nallur Kandaswamy tempel. Wij Nederlanders zijn onder de indruk van het niet te missen stervormige fort uit de VOC-tijd, een waar architectonisch hoogstandje. En alle Delftenaren opgelet. Voor de kust ligt het koraaleiland Delft, bekend om de wilde paarden. Vergeet niet de overheerlijke mango’s te proeven die in deze regio verbouwd worden.

#9 De grottempels van Dambulla

9-dambulla
Het dorpje Dambulla is bekend om de uit de rotsen gehakte grottempels. De geschiedenis gaat meer dan 2.000 jaar terug toen koning Valagambahu werd verdreven uit Anuradhapura. Hij gebruikte de grotten als toevluchtsoord. Nadat hij weer aan de macht kwam, liet hij ze decoreren met rotsschilderingen, later uitgebreid met tal van Boeddhabeelden en fresco’s. Het is even een stevige wandeling vanuit de vallei waarbij de kans groot is dat nieuwsgierige makaken u begeleiden. Boven is het uitzicht over de bergen en de dichte jungle minstens zo indrukwekkend als het tempelcomplex zelf. 

#8 Veelzijdig Tissamaharama

We noemen Tissamaharama voor het gemak maar even Tissa. Het tegen de zuidkust aan schurende stadje is omgeven door rijstvelden en eeuwenoude tempels. Maak een boottochtje op het met lotusbloemen versierde Tissa Wewa. Vanaf dit vogelrijke stuwmeer kijkt u uit op de sneeuwwitte stupa Tissa Dagoba. Tissa is bovendien de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het olifantenopvangcentrum Uda Walawe National Park, het vogelreservaat Bundala National Park en Yala National Park. Dit laatste park staat vooral bekend om de grote populatie luipaarden, dé grote publiekstrekker. Ook lonken de kilometerslange goudgekleurde stranden. 

#7 National Park Horton Plains

7-hortonplains
Wandelaars opgelet. Wat dacht u van golvende en rustieke hoogvlaktes met bergvegetatie en mals gras zo ver het oog reikt, af en toe onderbroken door plukjes boslandschap? Hier in het nationale park Horton Plains ontspringt een drietal rivieren en kijkt u uit op twee van de drie hoogste bergpieken die Sri Lanka rijk is. Naast Baker’s Fall, een twintig meter hoge waterval, is de klif met de naam World’s End het meest bezocht. Niet zo verwonderlijk; vanaf het plateau is het uitzicht adembenemend. Zo tuurt u maar liefst een kilometer diep loodrecht het ravijn in.

#6 Magisch Trincomalee

6-trincomalee
Trincomalee had lange tijd een magische klank toen het er niet veilig was om te bezoeken. Het zou een potentieel vakantieparadijs zijn met de mooiste stranden van Sri Lanka. Het land leeft gelukkig al weer jaren in vrede en het koloniale Trincomalee blijkt zelfs nog veel meer te bieden dan alleen de brede en tot aan de horizon reikende hagelwitte Uppuveli & Nilaveli stranden. Bezoek het Nederlandse Fort Frederick, de Lover’s Leap kloof, spot walvissen en dolfijnen voor de kust en ontdek de kleurige onderwaterwereld achter het koraalrijke rif.

#5 Ruïnestad Anuradhapura

5-anuradhapura
Het historische Anuradhapura is wat ons betreft één van de hoogtepunten van Sri Lanka. Tot de elfde eeuw na Christus was dit de hoofdstad. Startpunt is het bedevaartsoord Sri Maha Bodhi met centraal de heilige bo-boom. Deze stamt af van de boom waaronder Boeddha verlichting bereikte en is volgens de overlevering de oudste boom ter wereld. Het omringende tempelcomplex vormt het spirituele hart. Naast stoepa’s, torenhoge tempels, een paleis en boeddhistisch klooster is ook de omgeving indrukwekkend met jungleruïnes en uitzichtpunten.

#4 Galle en het Hollandse fort in de tropen

4-galle
‘Wie is de Mol’-fanaten herinneren zich vast nog wel de aflevering in het seizoen 2015 waarin de kandidaten in het oudhollandse fort Galle foto’s moesten nemen van locaties die herinneren aan het Hollandse koloniale verleden. Tien jaar eerder vormde het fort een schokbreker voor de metershoge tsunami die mens en dier totaal verraste. Maak bij zonsondergang een wandeling over de met palmbomen gedecoreerde buitenmuren met uitzicht over de oceaan en struin door het gezellige oude dorp. Het oude centrum heeft zelfs nog Hollandse straatnamen en gebouwen met typisch Hollandse architectuur.

#3 Little England Nuwara Eliya

 


Nuwara Eliya ligt op bijna 2.000 meter hoogte in het centrale hoogvlakte en het kan er het er net zo mistig en druilerig zijn als in Schotland. Met Hotel Windsor, Victoria Park, maar ook een pub, paardenracebaan, golfterrein en tal van theehuizen doet het koloniale stadje op en top Brits aan. Eindeloos zijn hier de steile, golvende heuvels vol terrassen met theeplanten, zo prachtig te bewonderen tijdens de treinreis erheen. Bezoek de lokale theefabriek voor een uitgebreide uitleg en bezichtiging.

#2 Kandy en de tand van Boeddha

2-kandy
Het tussen de heuvels gelegen Kandy is een bruisende stad vol activiteiten en ook wel de tweede echte stad van Sri Lanka, na Colombo. Stap in een open tuktuk en stop allereerst bij de lokale markt. Lekker rondsnuffelen en vervolgens door naar de in de 19e eeuw aangelegde Royal Botanic Gardens. Onderga tegen het vallen van de avond een muzikale ceremonie in de Tempel van de Tand van Boeddha vol tromgeroffel om vervolgens de dag af te sluiten met een glaasje ijzersterke arak, dé nationale drank.

#1 Sigiriya leeuwenrots

Sigiriya is wat ons betreft veel meer dan de leeuwenrots, waar koning Kasyapa in de vijfde eeuw na Christus de scepter zwaaide en die hij inrichtte als paleis. Maak in een nabijgelegen dorpje kennis met de lokale bevolking en bezoek een lokaal schooltje. De jeepsafari tegen zonsondergang in het omringende natuurgebied met wilde olifanten is weer erg avontuurlijk. Als u goed ter been bent en in goede conditie, is de beklimming van de leeuwenrots een onvergetelijke belevenis. Halverwege sieren fresco’s met rondborstige wolkenmeisjes de rotsen. Na het passeren van de leeuwenpoort bereikt u na nog meer klimwerk de top van de citadel met een ongekend junglepanorama als beloning.

Terug naar boven