Reisleiders aan het woord

Met Erik door Argentinië & Chili

Erik-Argentinie
Erik is reisleider sinds 1998 en vanaf 2011 werkzaam bij FOX, voornamelijk op het Amerikaanse continent.

Dag 1 - Zelfs na zoveel jaren ervaring als reisleider voel ik altijd de positieve adrenaline weer door mijn lijf stromen als mijn gasten onderweg zijn van Schiphol naar Buenos Aires. Morgen komen ze met hoge verwachtingen aan en ik wil dat hun droomreis (Patagonië staat altijd hoog op het lijstje van droomreizen) waarheid gaat worden en het een reis gaat worden die nooit meer vergeten zal worden.

Dag 2 - Op de luchthaven maken mijn gasten kennis met elkaar en geef ik alvast wat extra informatie als we naar het hotel rijden. Vier uur tijdsverschil na een nacht vliegen is even wennen, maar na een opfrissende douch beginnen we die middag met de stadstour door Buenos Aires: de fel gekleurde huisjes in de wijk La Boca, de antiekwijk San Telmo, het graf van Eva Peron, de zo Zuid-Europees aandoende Avenida de Mayo en natuurlijk (het is donderdag) de ‘dwaze moeders’ op het beroemde Plaza de Mayo. Na een bezoek aan een van de beroemdste vlees restaurants met een goed glas Argentijnse wijn is iedereen voldaan.

Dag 3 - Een hele dag heeft iedereen de mogelijkheid te doen wat hij of zij wil: fietsen in Buenos Aires is een hele ervaring door bloemrijke parken, langs prachtige musea en monumenten, maar sommigen van mijn gasten hebben gekozen voor een dagje naar een typisch Argentijns boeren bedrijf met paarden inclusief heerlijke barbeque óf een boottocht door het deltagebied. Iedereen heeft elkaar veel te vertellen tijdens de transfer naar de tango-show deze avond. Het echte Buenos Aires gevoel komt als men de prachtige dansen ziet en de tango-muziek hoort, zeker bij het horen van Adios Nonino.

Dag 4 - Vroeg op voor onze vlucht naar de zuidelijkste stad van de wereld: Ushuaia. Altijd weer even wennen aan de temperaturen hier. Vlak voor aankomst zie je de besneeuwde bergtoppen al en het indrukwekkende Beagle kanaal. Omdat het mooi helder weer is gaan we 's middags al varen over dat kanaal. De drukte van de stad Buenos Aires is direct weer vergeten als je vaart tussen schitterende beboste bergen en eilandjes met vele soorten aalscholvers, zeeleeuwen en maar liefst drie soorten pinguïns. Foto na foto wordt geschoten, want het lijkt aldoor maar mooier te worden. Na aankomst in de haven eten we in een restaurant met uitzicht op het kanaal vanwaar we de zon zien onder gaan. Velen proberen hier de beroemde koningskrab uit. In ons gezellige hotel bestellen enkelen nog een glaasje en verdwijnen anderen direct naar hun kamers.

Dag 5 - Tierra del Fuego is het zuidelijkste nationale park van de wereld. De speciale gids voor dit park wil echt alles laten zien: meertjes in vele kleuren, speciale plantengroei, de diversiteit aan vogels en bomen. Natuurlijk vertelt hij uitvoerig over de oorspronkelijke bewoners die hier naakt konden overleven. Iedereen heeft het paspoort meegenomen voor de speciale stempel als herinnering.
Na de lunch gaan velen naar de oude gevangenis of gaan slenteren door het centrum. Anderen wandelen liever naar de gletsjer Martial en genieten vanuit de kabelbaan van een fantastisch vergezicht om vervolgens te voet naar de gletsjer te gaan.

Dag 6 - De jeeps rijden voor, want een aantal super enthousiaste gidsen nemen ons mee voor een bijzondere tocht vandaag. Eerst langs een boerderij met de prachtige sledehonden dan over het Andes gebergte met uitzicht op twee meren en daarna ‘off road’ door de bossen naar de oevers van een van die meren. Er wordt veel gelachen onderweg en natuurlijk wordt er ook veel gefotografeerd! Bij het meer bereiden de gidsen een heerlijke lunch voor met lekkere wijnen. Na die lunch is het erg stil in de jeeps als we terugkeren naar ons hotel.

Dag 7 - Lang reizen hoeft niet saai te zijn. We reizen vandaag ongeveer twaalf uur van Ushuaia naar Punta Arenas in Chili. Eerst door de bergen en na de koffiestop rijden we het steppegebied binnen. Redelijk heuvelachtig waar de eerste kuddes met schapen verschijnen, maar ook vele vogels en groepen guanacos (Zuid-Amerikaanse lama's). Zo rond het middaguur passeren we de grens en rijden Chili in, zo door naar de straat van Magellaan. In twintig minuten varen we het water over en bestaat er de kans om de kleinere zwart-witte dolfijnen te spotten. In Punta Arenas slapen we in het centrum en genieten we weer van een heerlijke maaltijd.

Dag 8 en 9 - Onze bus staat al klaar om in noordelijke richting naar Puerto Natales te vertrekken. Onderweg drinken we nog een koffie bij een zeer bijzondere stopplaats. Puerto Natales is een plaats gelegen aan een mooie baai met uitzicht op het Torres del Paine gebergte. FOX heeft ‘gelukkig’ gekozen voor een hotel aan de rand van het nationale park: eenvoudige kamers, maar heerlijke lobby met open haard. In de directe omgeving kan je heerlijk wandelen langs de rivier.
Torres del Paine lijkt altijd wel weer de verrassing van de reis te zijn. De schoonheid van de bergen, de meren en de door de wind en bergen gevormde wolken zijn adembenemend, bijna niet goed op foto vast te leggen. Dat het goed gaat met de condor populatie is goed te zien hier, maar ook vele vogels, enkele vossen en grote groepen nandu's (Zuid-Amerikaanse struisvogels) en guanacos (lama’s) zien we vandaag. We wandelen naar Lago Grey met zijn waterval, vele ijsbergen, talloze prachtig gekleurde meren en andere adembenemende uitzichten.

Dag 10, 11 en 12 - Na vertrek, drinken we nog even een kop koffie bij de grens van Chili voordat wij terug komen in Argentinië en het beroemde Patagonische steppeland in rijden. Vroeg in de middag komen we al aan en is er tijd om dit toeristen dorpje te verkennen.
Natuurlijk is een bezoek aan de gletsjer Perito Moreno een van de belangrijke redenen om deze reis te boeken. Zelfs degenen met het hoogste verwachtingspatroon worden niet teleurgesteld. Wat het oog ziet, is de onwaarschijnlijke schoonheid van deze indrukwekkende ijsmassa, maar wat het oor hoort is nog meer bijzonder. Alles bij elkaar vormt dit een sensatie die je liefst niet meer zou verlaten. Met de gids maken we een wandeling over de verschillende, prachtig aangelegde, wandelpaden.
's Middags hebben weer velen geboekt voor de wandeling over het ijs. Dan sta je er ook nog eens echt op! Op een gegeven moment zie je rondom alleen nog maar ijs. De wandeling wordt afgesloten met een verrassing die je weer wat warmer maakt.
Specialiteit in de restaurants van El Calafate is de cordero, het lamsvlees. Vanavond eten we wederom samen in een fantastische eetgelegenheid.

Na het ontbijt staat de bus alweer klaar voor een tocht over het Lago Argentino meer met een katamaran. Zo af en toe vragen mij gasten "kan het allemaal nog mooier?", als de boot langs de vele ijsschotsen vaart en het helderblauwe licht hen bijna verblind. Maar liefst drie verschillende gletsjers zien we vandaag, de ene nog mooier dan de ander. Ook deze groep is weer totaal bevangen door het overweldigende Patagonië. We sluiten de dag af in een restaurant met uitzicht over Lago Argentino en het Andes gebergte.

Dag 13 en 14 - We vliegen vandaag terug naar Buenos Aires en dat voelt een beetje als thuiskomen, omdat we weer in de dezelfde straat en hetzelfde hotel slapen. Ook een beetje vreemd gevoel: sommigen gaan echt terug naar huis, anderen reizen per bus of vliegtuig naar de watervallen van Iguazu en nog weer anderen hebben een andere verlenging geboekt.
Om deze bijzondere reis af te sluiten, gaan we met z'n allen naar Puerto Madero voor ons laatste diner op een terras bijna tegenover het plein ‘Reina de Holanda’, Koningin der Nederlanden.

Let op: het is mogelijk dat onze huidige programma's afwijken van de hierboven beschreven reis!

Terug naar boven