Reisleiders aan het woord

9 vragen aan reisleider Karin

Karin-Myanmar
Reisleider Karin begeleidt sinds 2011 reizen voor FOX. Een van haar laatste rondreizen ging door magisch Myanmar! Wij vroegen Karin naar het geheim van het begeleiden van een goede groepsreis en natuurlijk naar de hoogtepunten van deze bijzondere bestemming.

Hoe creëer jij het echte vakantiegevoel voor reizigers?
Ik zorg als reisleider dat alles tot in de puntjes geregeld is voor mijn groep. De reizigers hoeven zich nergens druk over te maken, compleet ontzorgd noemen we dat. Het programma klopt als een bus, de restaurantjes zijn besproken, rustmomenten worden ingepland én ik ben 24 uur per dag beschikbaar, wat er ook gebeurt. Zo wordt de vakantie een reis met een ultiem vakantiegevoel.

Hoe zorg jij er voor dat onze reizigers op een comfortabele manier het maximale uit hun vakantie halen?
Een goede planning is cruciaal, heldere communicatie, rustpunten inbouwen waar mogelijk en streven om van een groep een hechte groep maken. Daar ligt mijn kracht en zo kan het maximale uit iedere reisdag gehaald worden.

Wat waarderen de reizigers het meest aan jouw begeleiding?
Als reisleider ben ik één met de groep. Ik ben enthousiast, spontaan, zorg dat het programma vlot verloopt en geef de juiste informatie. Niets is mij teveel!

Hoe leer jij de reiziger de bestemming echt kennen?
Door tijd vrij te maken voor de speciale dingen die je onderweg onverwacht kunt tegenkomen. En door contact te zoeken met de lokale bevolking, dan ben je even onderdeel van het lokale dagelijkse leven. Ik ben ervan overtuigd dat de reiziger een bestemming dan pas echt leert kennen.

Even over de reis. Naar welke bijzondere plekken neem jij de reizigers mee en waarom juist dat plekje?
Eén van de meest inspirerende plekken van Myanmar is zonder twijfel de U Beinbrug in Mandalay, de langste teakhouten brug ter wereld! Op de laatste dag van de reis bezoeken we de brug om er de zon onder te zien gaan. Het is een komen en gaan van dorpelingen en monniken die over en weer lopen, een bijzonder fotogeniek geheel.

Is er een bijzondere gastronomische ervaring die je de reizigers graag laat beleven? Welke?
We brengen een bezoek aan de Mahamuni Tempel, het op één na meest vereerde heiligdom van Myanmar. Hier komen pelgrims uit alle windstreken bladgoud op de Boeddha plakken. Een indrukwekkende ervaring. Ook zien we hoe bladgoud vervaardigd wordt in een nabijgelegen werkplaats. Vervolgens lunchen we in het enige restaurant in Mandalay waar de rijst geserveerd wordt in de vorm van een hart, met een laagje bladgoud! Goed voor hart en bloedvaten!

Welke accommodaties onderscheiden zich echt? En waarom?
Het ‘Mountain Top Hotel’ in Kyaikhtiyo is werkelijk prachtig. Het ligt op steenworp afstand van de ‘gouden rotspagode’, dat vervaarlijk lijkt te balanceren op naar wat de lokale bevolking gelooft een haar van Boeddha! Wakker worden met het prachtige uitzicht op de vallei maakt deze accommodatie uniek.
Mijn tweede favoriet is het ‘Thazin Garden Hotel’ in het oude Bagan. De prachtige huisjes liggen temidden van de tempels en pagodes, er staat er zelfs één in de tuin! Dineren in de tuin met uitzicht op de verlichte pagode is dan ook een must!

Wat is de mooiste beleving die jij de reizigers van FOX op deze reis hebt geboden?
Het uitkijkpunt vanaf de Shwe San Daw pagode in Bagan, waar je zowel de oude als nieuwe stad kunt zien. Ontelbare tempels en pagodes, zover het oog reikt. Het is niet te beschrijven, dat moet je meemaken.

Wat zijn voor jou de mooiste natuurlijke elementen tijdens de reis en waarom juist die?
Het Inle Meer. Het meer is 20 kilometer lang en 5 kilometer breed en het is voor mij één van de mooiste plekken van Myanmar. Er zijn vele authentieke paaldorpjes en drijvende moestuinen waar van alles verbouwd wordt. Uniek zijn de vissers die met één been over het meer roeien. Dit heb ik nog nooit ergens anders op de wereld gezien.

Terug naar boven