Reisleiders aan het woord

Mee op stap met Harro door Peru

Harro-Peru
Harro werkt sinds 2008 voor FOX en voornamelijk op de bestemmingen India/Nepal, China, Maleisie, Vietnam en Peru.

 

Dag 1 - Met wat lezen, af en toe wat te eten en drinken, vermaak en hazenslaapjes zijn we al 'snel' in Lima. Altijd leuk om een nieuwe groep te ontmoeten!

Dag 2 - Een rit door de hoofdstad Lima! De mensen kijken geïntrigeerd rond, vooral in de oude stad met schitterende gebouwen zoals de kathedraal en het presidentiële paleis. Na de spannende tocht onder het San Francisco klooster, ‘s middags nog een wandeling in de wijk Miraflores. 

Dag 3 - Vroeg op, anders halen we de boot naar de Ballestas eilanden niet. Er volgt een fraaie boottocht over zee langs de Guano-eilanden. Duizenden aalscholvers, Jan-van-Genten, pelikanen en mooie uitzichten op de eilanden. Elke keer weer word ik blij van de zeeleeuwen en deze keer zelfs wat pinguïns! Die middag hebben een aantal mensen in buggies de zandduinen bedwongen, ik ben wat door de oase gewandeld met de andere mensen. Wel afwisselend deze reis!

Dag 4 - Een rustige dag. Nou ja, voor sommigen dan… De meeste mensen zijn toch actief geweest. De vlucht boven de wereldberoemde Nazca lijnen is uniek en spectaculair en de deelnemers kwamen allemaal dolenthousiast terug. En dat ziet een reisleider graag! De fietstocht later op de dag deed daar op een heel andere manier niet voor onder. Leuk om buiten bezig te zijn en onderweg allerlei interessante dingen te zien. Ik ben dol op zulk desolaat landschap met verrassingen.

Dag 5 - Tijdens de rit naar Arequipa heb ik alle tijd om dingen uit te leggen en verhalen te vertellen over het land. Onderweg  zien we grotendeels woestijn, maar des te meer vallen de groene oases op. We maken nog even een stop om de beroemde breuklijn te zien. Een raar idee zo’n enorme scheur in de aarde...  Aan het einde van de middag, was daar Arequipa!

Dag 6 en 7 - Arequipa is een geweldige stad om een tijdje in rond te lopen. Een heerlijk zonnig klimaat, mooie pleinen met koloniale architectuur, een leuke drukke markt vol lekkers, musea te kust en te keur, terrasjes met uitzicht en die enorme kloosters! Wat zijn er toch verbazende, verschillende gewoontes in de wereld, daar ben ik nog lang niet op uit gekeken. Iedereen heeft het geweldig gevonden, morgen weer verder, nieuwe avonturen tegemoet.

Dag 8 - Altijd spannend of iedereen tegen de toenemende hoogte kan. Het gaat nog goed, maar ik blijf dan ook hameren op drinkendrinkendrinken. We reden weg met wat bewolking, eenmaal hoger was het een feest van uitzichten met een blauwe lucht boven bergen en vulkanen. Gek eigenlijk dat die hier besneeuwde toppen hebben, terwijl we ze associëren met vuurspuwen. Na de kale hoogte was de groene vallei alweer een verrassing voor de mensen.

Dag 9 - Je kunt als reisleider wel op je kop gaan staan, maar die condors bedenken helemaal zelf of ze langs komen zweven of niet. Na lang wachten vereerden ze ons gelukkig toch met een bezoek! Majestueus, elegant, totale controle van de vlucht, wat een indrukwekkende vogels!

Dag 10 - Op naar de hoogvlakte, de beroemde Altiplano. Het klinkt misschien wat eentonig maar die landschappen blijven fascinerend. Zoutmeertjes, overstekende vicuna’s (een soort lama), kleine stoffige dorpjes van leem, de eerste dames met bolhoedjes en en weer een vulkaan in de verte….. die uitzichten!! De groep was opgetogen om een eerste blik te werpen op het Titicaca meer, ik ook trouwens. Na aankomst wat rondgelopen in het centrum en verdraaid, er hangen  al een paar alpaca truien om wat van ‘mijn’ mensen. Begrijpelijk, want dat is lekker warm op deze hoogte.

Dag 11 - Een mooie dag voor een boottocht over het hoogst bevaarbare meer ter wereld (3.800 meter). Eenmaal boven na een wandeling op Taquile eiland was iedereen het er over eens: de beloning is een prachtig uitzicht op de witte toppen van de Andes in Bolivia aan de andere kant van het diepblauwe water! De Uros eilanden blijven fascinerend; dat men op drijvende (!) rieteilanden kan wonen en hoe doen ze dat toch?

Dag 12 - We rijden door dalen en zien onderweg besneeuwde toppen, (weer) flamingo’s, groene valleien, lama’s en alpaca’s. Na aankomst in Cusco was het al donker en heb ik de groep meegenomen naar het ondertussen fraai verlichte Plaza de Armas, altijd een succes!

Dag 13 - Natuurlijk maakt de Heilige Vallei indruk. Terecht, want het is een hoogtepunt als je het over Inca cultuur hebt. Pisaq en Ollantaytambo (we hebben het gewoon allemaal vijf keer hardop herhaald, nu weet iedereen het) hebben zulke mooie oude dorpen en forten. Gelukkig ging het grootste deel van de groep mee wandelen in Pisaq want van boven is er zo’n mooi weids uitzicht over de vallei en de incaterrassen. Altijd een plezier om te doen en ik geniet ook omdat de mensen het prachtig vinden. Daar gaat het tenslotte om. In Ollantaytambo was de groep moe dus de helft geparkeerd in een koffietent en de rest mee naar boven. Die laatsten konden nogmaals genieten van de bouwkunsten van de Inca’s – die wisten wel op welke spectaculaire plekken ze een fort moesten bouwen.

Dag 14 - Machu Picchu! Een van de meest beroemde monumenten van Zuid-Amerika en geheel begrijpelijk. Het is hier weer warm want de ruïnes liggen veel lager dan Cusco terwijl je van de plaatjes altijd het idee krijgt dat het heel hoog ligt. Nee, bijna tropisch hier. Lekker vroeg naar boven met de bus, zodat het nog rustig is…. De groep was het er over eens: indrukwekkend en adembenemend!! Eenmaal in de trein terug naar Cusco werd het wel knikkebollen voor de meesten.

Dag 15 - De vrije dag werd ook als zodanig gebruikt, de afgelopen dagen waren wel wat hectisch. Sommigen sliepen uit, anderen gingen wat rondlopen tussen de vele winkeltjes en wat kerken en monumenten af.

Dag 16 - De Amazonegangers uitgezwaaid, ze hadden er zin in! Daarna met wat belangstellenden een ochtendexcursie gedaan. Daarna naar de zoutpannen van Salinas waar je je verbaast dat er anno nu nog steeds op die manier zout gewonnen wordt. In de middag met een groepje lopend naar Sacsayhuaman geweest, het grote fort boven de stad. We lopen ook nog naar Q’enko waar het altijd lekker rustig is en dan weer terug de stad in voor een welverdiende kop koffie op het plein. Alweer een interessante dag!

Dag 17 - Derde en laatste dag in Cusco, de groep heeft besloten om een vrije dag in te lassen en dat is prima. Ze hebben al zoveel gezien, nu is de tijd om met hun Visitor’s Ticket op zichzelf wat monumenten te bezoeken en rond te zwerven. In de avond lekker gegeten in de stad, leuke restaurantjes genoeg tenslotte!

Dag 18 - Een redelijk vroege vlucht naar Lima, dus we hebben tijd genoeg om nog iets te doen in de stad. Afgesproken om morgen naar de oude stad terug te gaan want daar is nog veel meer te zien. Vandaag hebben ze weer lekker een vrije dag. ‘s Avonds gegeten in het Larco Mar met fraai uitzicht over de Pacifische oceaan.

Dag 19 - Zoals beloofd in de ochtend terug naar de oude stad van Lima. Een levendige wandeling met heel andere bezienswaardigheden: een stukje Chinatown (in Zuid-Amerika!), een grote overdekte markt (lekkere kaas geproefd), een paar koloniale straten en een typisch Hollandse stop (voor koffie natuurlijk). Misschien zijn de grootste verrassingen al geweest maar iedereen vermaakt zich prima op deze laatste dag. Dan is het al tijd voor de terugreis, op de luchthaven treffen we ook de Amazonegangers, die vol spannende verhalen zitten. De reisleider is blij dat de hele groep vol enthousiasme huiswaarts gaat.

Dag 20 - Aankomst in Amsterdam. Moe maar tevreden is de juiste benaming. Veel gezien, veel meegemaakt, veel plezier gehad. De groep maar zeker ook de reisleider. Bij de bagageband klinkt het tot afscheid “wie weet tot ziens op een andere reis!” Dat zou leuk zijn!

Let op: het is mogelijk dat onze huidige programma's afwijken van de hierboven beschreven reis!

Terug naar boven