Reisleiders aan het woord

Ontdek het ongerepte en gastvrije Sri Lanka met Janneke

Janneke-Sri-Lanka
Janneke woont sinds 2003 permanent op Sri Lanka. Ze werkt sinds 2006 als strand hostess voor FOX en begeleid zo nu en dan ook rondreizen.

Dag 1:
Mijn groep zit in het vliegtuig op weg naar Sri Lanka. Heerlijk om weer aan een tour te beginnen en om Sri Lanka opnieuw te beleven en te zien door de ogen van mensen die voor het eerst komen. Ik woon hier al ruim 12 jaar en bij iedere tour weet ik weer waarom.

Dag 2:
Zodra de groep compleet is gaan we richting strandhotel voor een ontbijtje en is er gelegenheid om uit te rusten. Om 16.00 uur gaan we op ons eerste avontuur, het boottochtje met aansluitend bbq bij de vissers. Een leuker begin aan een rondreis is er niet. Het lekkerste eten wat je ooit hebt geproefd en het is altijd ontzettend gezellig. We eten geheel volgens Sri Lankaanse gewoonte, met onze handen!

Dag 3:
Vandaag bezoeken we de vismarkt in Negombo en daarna mogen mensen hun dag zelf invullen. Lekker zwemmen en relaxen, of liever optionele excursies. De groep wil graag naar Colombo om daar een city tour te maken. Een mooie kennismaking met de grote diversiteit in Sri Lanka. Later op de dag is er tijd voor een bootsafari door de mangrove waar we tot grote tevredenheid van de groep veel aapjes tegenkomen.

Dag 4:
Op het programma voor vandaag staat een van mijn favoriete tempels in Sri Lanka, de Dambulla grottempels. De rust, de prachtig beschilderde rotswanden en het adembenemende uitzicht, de groep krijgt er geen genoeg van!

Dag 5:
Na een mooie rit van ongeveer een uur komen we aan bij Pollonaruwa, de 2e koningshoofdstad van Sri Lanka. Prachtige overblijfselen van een rijk verleden, telkens ben ik weer verbaasd hoe ze dat in die tijd toch voor elkaar kregen. Na de lunch gaan we met jeeps richting het Kaudoela National Park. Vanuit de dicht begroeide jungle zien we in de verte al een hele kudde olifanten staan. We komen behoorlijk dichtbij, de motoren worden afgezet. Nu kunnen we lekker genieten en de olifanten hun ding zien doen. Wat een succes, we hebben zeker 100 olifanten gezien! Helemaal uitgelaten komen we terug bij het hotel waar het tijd is voor een gezellige borrel.

Dag 6:
Voor mij altijd het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, Sigiriya Rots. Nadat we in de grot de fresco’s van de hemelse maagden hebben gezien klimmen we naar de top,  wat een prestatie om boven aan te komen! Hierna gaan we richting Kandy. De prachtige rit brengt ons nu naar hoger gelegen gebieden. Eerste stop is de kruidentuin in Matale. Kaneel, peper, nootmuskaat, het groeit allemaal rijkelijk en we krijgen een mooie rondleiding. Na een korte massage en lunch gaan we weer de bus in. Op naar Kandy. Het Tilanka Hotel is zalige luxe en zo mooi gelegen. De eerste avond heeft een lekker vol programma en is zo gezellig. Een show met vuurdansers, heerlijk dineren en de band in het Tilanka Hotel speelt de sterren van de hemel.

Dag 7:
Vandaag bezoeken we de Tempel van de Tand, een van de meest belangrijke Boeddhistische tempels in Sri Lanka. Het is een drukte van jewelste. Na afloop wandelen we door de prachtige Botanische tuinen en gaan heerlijk lunchen in een restaurant middenin het park. Rond een uur of 3 komen we weer in het hotel en is er tijd om lekker bij het zwembad te liggen en een drankje te drinken. De sfeer zit er goed in! Na het diner nemen we de band mee naar de bar en daar spelen ze nog even door, speciaal voor de FOX groep.

Dag 8:
Vandaag weer een hoogtepunt; theeplantages op 1.900 meter hoogte in de bergen. Onderweg stoppen we om de theepluksters te zien werken. Na een rondleiding door een theefabriek drinken we een heerlijk kopje thee en vertrekken we richting ons meest bijzondere lunchplekje, met uitzicht over de Ramboda watervallen. Daarna nemen we de trein naar Haputale. De 2e klas zit goed vol en we komen uiteindelijk in de 3e klas terecht, tussen de lokale bevolking. Niks mis mee en eigenlijk wel zo leuk. De schoolkinderen krijgen er geen genoeg van als we foto’s van ze maken en die vervolgens weer aan hen laten zien. 2 uur en een hoop nieuwe vriendschappen later wandelen van het station naar het laatste hotel van deze rondreis.

Dag 9:
Het is net een sprookje om hier wakker te worden. De wolken en mist in de vallei met de boomtoppen die er bovenuit steken en de zon die probeert door te komen. Onze rit brengt ons langs prachtige gebergte, de watervallen en het lager gelegen gebied met rijstvelden. Overal is wat te zien en we stoppen zo nu en dan voor een foto of een drankje. Mijn hart slaat altijd even over als we de zee voor het eerst weer zien. Dit is mijn thuis! Na 8 dagen met deze geweldige mensen te hebben rondgereisd is het tijd voor afscheid.

Let op: het is mogelijk dat onze huidige programma's afwijken van de hierboven beschreven reis!

Terug naar boven