12-daagse groepsrondreis Russisch Goud

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

 • Accommodatie

  U verblijft gedurende uw rondreis in zeer goede en comfortabele hotels. Uw kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

  Gemiddeld worden alle rondreishotels door ons twee maal per jaar bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.

 • Beste reistijd

  Rusland beschikt grotendeels over een landklimaat, waar het in de winter erg van temperatuur verschilt met de zomer. Rond Moskou, in het westen van Rusland, daalt het 's winters tot 13 graden onder nul. In de zomer is het een stuk warmer, met ongeveer 20 graden. Rusland kent nauwelijks een lente- en een herfstperiode, omdat het heel snel van winter naar zomer en van zomer naar winter overschakelt. Aangezien de winter erg koud is, is de beste reistijd de maanden mei tot en met oktober.

 • Elektriciteit

  De standaardvoltage is in het gehele land 220/230 volt, 50 Hz. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen en daar is dus GEEN  “wereldstekker” voor nodig, omdat de, ons bekende, Europese stekker met twee pinnen standaard is in Rusland en dus gewoon bruikbaar.

 • Eten en drinken

  Het kraanwater is NIET drinkbaar, maar mineraal water en andere frisdranken zijn overal heel makkelijk verkrijgbaar.

  Maaltijden:
  Een ontbijt kost circa € 7, -.
  Een lunch kost ongeveer € 10,-.
  Een diner kost circa € 20,-.

  Rusland biedt veel mogelijkheden om goed en lekker te eten. In de steden zijn overal eetgelegenheden, cafés en bars te vinden, waar u in de meeste restaurants Russische of Europese gerechten kunt bestellen. Er zijn ook een aantal kleinere Georgische en Armeense cafés en bars, waar u lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit kunt nuttigen.

  Het Russische ontbijt bestaat uit brood met kaas, worst, jam of ei, net zoals hier in Nederland, waar meestal ook een warm gerecht bij geserveerd wordt en dat varieert weer van een bord pap of omelet. De zogenaamde blini of oladi zijn beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room. Lunch en diner zijn beide warme maaltijden.

  Kaviaar is zonder twijfel het bekendste uit de Russische keuken, maar daarnaast staan er overheerlijke Boeuf Stroganoff, kip – la Kiev en heerlijke salades en soepen op de menukaart.

  De wereldberoemde Russische wodka is een drankje dat u tijdens de reis moet hebben geproefd, maar ook de Russische thee is een traditie wat u moet hebben ervaren en deze thee wordt geserveerd met citroen en jam. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.

 • Fooien

  Vooral in de restaurants wordt tegenwoordig eigenlijk wel verwacht dat u een fooi geeft. De lokale mensen zijn arm en hebben dit zeker nodig. In de duurdere/duurste restaurants wordt normaal gesproken een fooi gegeven tussen de 10 – 15%, afhankelijk van de service en die wordt vaak al automatisch bij uw rekening geteld. Voor u gaat afrekenen even controleren of dit al gedaan is of niet.

  Het is normaal dat het bedrag op hele cijfers wordt afgerond. Moderne winkels en warenhuizen hebben vaste prijzen, maar op de markt moet u zeker onderhandelen over de prijs.

  Vaak neemt de reisleiding het initiatief om aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot samen te stellen waarvan de kofferjongens, de chauffeur en de lokale gidsen van worden betaald. (Kofferjongens verwachten bijv. $1,- per koffer)

 • Fotograferen

  Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

  In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen voor uw camera eenvoudig opladen, hier is geen "wereldstekker" voor nodig. Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming.

  In de meeste musea en bij bezienswaardigheden is het gebruik van een flits totaal verboden en (als extra informatie) moet er vaak worden bijbetaald als er mag worden gefotografeerd. Soms is het geheel verboden, om de kunstwerken (uiteindelijk) niet te beschadigen.

  Fotografeer geen monniken of priesters en zeker geen militaire en strategische objecten. Wanneer u een foto wilt maken van een bewoner, dient u dit eerst uit beleefdheid te vragen. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.

 • Geld en Valuta

  De Roebel is de officiële munteenheid van Rusland. De Roebel verschijnt in biljetten van 10, 50, 100, 500 en 1.000, aangevuld met munten van 1, 2, 5 en 10 en 1, 5, 10 en 50 kopeken. Eén roebel is 100 kopeken. 

  Cheques, contant geld en creditcards:
  Het inwisselen van travellercheques is vrijwel nergens mogelijk en als het toch lukt is de koers uitermate slecht. In de grote steden worden de bekendste creditcards (bijv. Visa en Mastercard) over het algemeen geaccepteerd in de grote winkels, hotels en in restaurants, maar contant geld (Roebels) hebben echter de voorkeur. Het is het handigst om ook wat (cash) dollars of euro’s mee te nemen. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

  Bankpassen:
  In de grote steden kunt u bij de banken pinnen, maar wees daar mee voorzichtig, omdat er zeer regelmatig sprake is van overvallen tijdens het pinnen. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of pinpas is het van grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

  In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

  Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

 • Mobiliteit

  Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
  Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

  U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

  Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
  Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

  Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
  Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt

 • Nuttige adressen

  Russische Ambassade in Nederland
  Andries Bickerweg 2
  2517 JP Den Haag
  Tel: (070) 345 13 00/ 346 88 88
  Fax: (070) 361 79 60
  E-mail: rusembassynl@mid.ru

  Nederlandse Ambassade in Moskou
  Kalashny Pereulok 6
  115127 Moskou
  Rusland
  Tel: 007 495 797 2900
  Fax: 007 495 797 2904
  E-mail: mos@minbuza.nl 

 • Paspoort en Visum

  Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
  Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

  Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

  In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

  Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

  FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Rusland is een visum verplicht. FOX kan voor u het visum regelen.Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij u naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

  Houd er rekening mee dat u extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende uw reis aan, maar persoonlijke documenten dient u altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. U ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

  In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

  Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

  In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder uw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke eisen u moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

  Wat neemt u verder mee:
  Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!

 • Reisgidsen en literatuur

  In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

  Naar de ANWB Webwinkel

 • Souvenirs

  Voor sommige artikelen (zoals bijvoorbeeld schilderijen en andere kunstvoorwerpen) dient u een schriftelijke uitvoertoestemming van het Ministerie van Kunst te hebben. Antiek mag in geen geval uitgevoerd worden. De meest verkochte souvenirs in Rusland zijn matroeskas, iconen, mutsen en wodka. Indien u deze op straat of in souvenirwinkels koopt is afdingen noodzakelijk. U kunt deze artikelen echter ook in warenhuizen kopen tegen vastgestelde prijzen.

  Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane of vraag om advies bij uw reisleiding.

 • Telefoon, internet en post

  Post van Rusland naar Nederland is ongeveer twee tot drie weken onderweg. De brieven en/of ansichtkaarten kunt u het beste afgeven bij de postkantoren of de hotelrecepties in plaatsen, die een groot vliegveld hebben. Dan gaat het versturen het snelst. Als u uw post in een ver afgelegen dorp op de post doet kan het nog veel langer duren.

  In Rusland kunt u gebruik maken van Internet vanuit uw hotel, bij Post International en in de vele internetcafés die Rusland rijk is. Bovendien beschikken veel restaurants over Wi-Fi Internet.

  Vanuit Moskou en Sint Petersburg kunt u gemakkelijk vanuit de telefooncel naar huis bellen maar ook vanuit de hotellobby. Wij raden het af om vanuit uw hotelkamer te telefoneren aangezien dit erg duur is. 

  Wat betreft mobiel bellen adviseren wij u om voor vertrek contact op te nemen met uw provider om te informeren naar de mogelijkheden van mobiel bellen in Rusland, maar ook wat betreft de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, duur! Rusland heeft het internationale landnummer: 007. Indien u in Rusland naar het buitenland wilt bellen, dient u 810 gevolgd door het betreffende landcode te bellen. Internetten is vrijwel de goedkoopste manier om contact te houden met het Nederlandse thuisfront.

 • Tijdsverschil

  In Rusland zijn er 11 tijdzones. In Moskou is het tijdverschil vanaf Nederland + 2 uur. 

 • Vaccinaties/Gezondheid

  Advies van de Reisdokter:
  Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B. Buiktyfus is alleen aanbevolen bij een verblijf langer dan 3 maanden.  Een bewijs van inenting tegen gele koorts is verplicht voor diegenen die uit een door gele koorts besmet gebied komen.  Hondsdolheid komt steeds vaker voor in Rusland en degenen die tot een risicogroep horen, is een vaccinatie tegen hondsdolheid aan te bevelen. Indien u gebeten wordt, raadpleeg dan direct een arts.

  De medische faciliteiten in Rusland staan, in de privéklinieken, op een hoog niveau en biedt voor de inwoners, in de staatsziekenhuizen, gratis verzorging aan. Indien u in Rusland ziek wordt dan is de noodhulp gratis, waarbij u een klein bedrag dient te betalen voor medicijnen en uw verblijf in het ziekenhuis. Indien een langer verblijf noodzakelijk is in een (privé)ziekenhuis, dan dient de bezoeker de kosten hier voor zijn rekening te nemen en die kunnen dan behoorlijk oplopen (creditcard is dan handig). Neem, indien van toepassing, voor alle zekerheid enkele medicijnen voor noodgevallen mee en u moet er rekening mee houden dat sommige medicijnen niet ingevoerd mogen worden (hiervoor is een medisch paspoort de oplossing, verkrijgbaar bij uw apotheek). In geval van opname in een ziekenhuis, gelijk contact met uw reisverzekering opnemen.

  In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

  LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

  Om uitdroging, bij extreme hitte, te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem uzelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht u op uw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan uw reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

  Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 

 • Veiligheid

  Over het algemeen kan er in Rusland probleemloos worden gereisd, vooral in Moskou en Sint Petersburg alsmede de andere grotere steden van Rusland. In de meeste overige delen van de Russische Federatie adviseren wij u wel om waakzaam te zijn. Let goed op voor jasjesroof, zakkenrollen en allerhande trucs om toeristen, bij de toeristische bezienswaardigheden, op te lichten.

  Uw reisleider zal, als u in groepsverband reist, er beslist voor zorgen dat u wordt ingelicht over wat wel en zeker niet te doen. Wij adviseren u om in de hotels uw kostbaarheden op te bergen in de hotelkluisjes, die u (vaak gratis of tegen een kleine vergoeding) bij de receptie kunt vinden (zoals camera, geld en paspoort). U kunt uw kostbare sieraden het beste thuis laten en vervangen door imitaties. Raakt u deze kwijt dan heeft u in ieder geval geen probleem.\

  Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 • Vervoer

  Rusland is een groot land en heeft dus ook verschillende vormen van openbaar transport. In een grote stad zoals bijvoorbeeld Moskou kunt u de metro nemen, terwijl u op het platteland alleen af en toe een bus kunt tegenkomen. In de grotere steden is het altijd mogelijk om een taxi te nemen, maar eerst de prijs afspreken met de chauffeur en let u erop dat u niet in een illegale taxi stapt! Het is het verstandigst en gemakkelijkst om in Rusland per trein of per vliegtuig te reizen, want op deze manier kunnen afstanden zo snel mogelijk worden afgelegd.

  Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

 • Zakgeld

  Wanneer u een rondreis naar Rusland heeft geboekt, dan maakt u ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor u wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

  U dient rekening te houden met:
  - 12-daagse groepsrondreis Russisch Goud € 45,- per persoon zakgeld per dag
  - 7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg € 59,- per persoon zakgeld per dag
  - 16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express € 34,- per persoon zakgeld per dag

  Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), visumkosten (ook bij visum vooraf) en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

  Verblijft u op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

  Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens uw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. U kunt hier zelf kijken of u inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat u hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kunt u ter plaatse bij uw reisleider boeken.

  Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
  Laatste update februari 2018

clock
Het is nu: 20 januari 2020 08:29 Tijdzone: Russian Standard Time

Lees alles over