Praktische informatie Rusland

Praktische info Rusland

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij je naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Je verblijft gedurende jouw rondreis in zeer goede en comfortabele hotels. Je kamer is altijd voorzien van een badkamer met douche of bad en toilet.

Gemiddeld worden alle rondreishotels door ons twee maal per jaar bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Beste reistijd

Rusland beschikt grotendeels over een landklimaat, waar het in de winter erg van temperatuur verschilt met de zomer. Rond Moskou, in het westen van Rusland, daalt het 's winters tot 13 graden onder nul. In de zomer is het een stuk warmer, met ongeveer 20 graden. Rusland kent nauwelijks een lente- en een herfstperiode, omdat het heel snel van winter naar zomer en van zomer naar winter overschakelt. Aangezien de winter erg koud is, is de beste reistijd de maanden mei tot en met oktober.


Coronavirus - veelgestelde vragen

Wanneer gaat mijn reis wél of niet door?
  • Wij voeren de reis uit wanneer er voor de bestemming(en) waar je naartoe reist een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies wordt gehanteerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hoe wordt de reis uitgevoerd ten tijde van het coronavirus?
  • Wij voeren de reis uit wanneer dit logistiek mogelijk is volgens de geldende Nederlandse en lokale maatregelen en je niet bij aankomst op bestemming in quarantaine moet verblijven. Uiteraard kunnen kleine dingen tijdens de reis anders verlopen dan je gewend bent. Kort voor vertrek informeren wij je over de actuele stand van zaken.
Wat gebeurt als de reis niet doorgaat?
  • Gelden er kort voor vertrek nog reisbeperkingen? Dan annuleren wij de reis kosteloos voor je. Kijk op FOX.nl/coronavirus voor alle informatie.

Elektriciteit

De standaardvoltage is in het gehele land 220/230 volt, 50 Hz. In de meeste hotels kan je je accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen en daar is dus GEEN  “wereldstekker” voor nodig, omdat de, ons bekende, Europese stekker met twee pinnen standaard is in Rusland en dus gewoon bruikbaar.

Eten en drinken

Het kraanwater is NIET drinkbaar, maar mineraal water en andere frisdranken zijn overal heel makkelijk verkrijgbaar.

Maaltijden:
Een ontbijt kost circa € 7, -.
Een lunch kost ongeveer € 10,-.
Een diner kost circa € 20,-.

Rusland biedt veel mogelijkheden om goed en lekker te eten. In de steden zijn overal eetgelegenheden, cafés en bars te vinden, waar je in de meeste restaurants Russische of Europese gerechten kunt bestellen. Er zijn ook een aantal kleinere Georgische en Armeense cafés en bars, waar je lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit kunt nuttigen.

Het Russische ontbijt bestaat uit brood met kaas, worst, jam of ei, net zoals hier in Nederland, waar meestal ook een warm gerecht bij geserveerd wordt en dat varieert weer van een bord pap of omelet. De zogenaamde blini of oladi zijn beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room. Lunch en diner zijn beide warme maaltijden.

Kaviaar is zonder twijfel het bekendste uit de Russische keuken, maar daarnaast staan er overheerlijke Boeuf Stroganoff, kip – la Kiev en heerlijke salades en soepen op de menukaart.

De wereldberoemde Russische wodka is een drankje dat je tijdens de reis moet hebben geproefd, maar ook de Russische thee is een traditie wat je moet hebben ervaren en deze thee wordt geserveerd met citroen en jam. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.


Fooien

Vooral in de restaurants wordt tegenwoordig eigenlijk wel verwacht dat je een fooi geeft. De lokale mensen zijn arm en hebben dit zeker nodig. In de duurdere/duurste restaurants wordt normaal gesproken een fooi gegeven tussen de 10 – 15%, afhankelijk van de service en die wordt vaak al automatisch bij je rekening geteld. Voor je gaat afrekenen even controleren of dit al gedaan is of niet.

Het is normaal dat het bedrag op hele cijfers wordt afgerond. Moderne winkels en warenhuizen hebben vaste prijzen, maar op de markt moet je zeker onderhandelen over de prijs.

Vaak neemt de reisleiding het initiatief om aan het begin van de reis een gezamenlijke fooienpot samen te stellen waarvan de kofferjongens, de chauffeur en de lokale gidsen van worden betaald. (Kofferjongens verwachten bijv. $1,- per koffer)


Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft je de mogelijkheid om, waar je ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt je aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor jouw camera mee te nemen, omdat je je over het algemeen in Nederland beter kan laten informeren welke memory sticks voor jouw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

In de meeste hotels kan je je accu’s en batterijen voor je camera eenvoudig opladen, hier is geen "wereldstekker" voor nodig. Let bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat je je hierover informeren op de plaats van bestemming.

In de meeste musea en bij bezienswaardigheden is het gebruik van een flits totaal verboden en (als extra informatie) moet er vaak worden bijbetaald als er mag worden gefotografeerd. Soms is het geheel verboden, om de kunstwerken (uiteindelijk) niet te beschadigen.

Fotografeer geen monniken of priesters en zeker geen militaire en strategische objecten. Wanneer je een foto wilt maken van een bewoner, dien je dit eerst uit beleefdheid te vragen. Hou er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De Roebel is de officiële munteenheid van Rusland. De Roebel verschijnt in biljetten van 10, 50, 100, 500 en 1.000, aangevuld met munten van 1, 2, 5 en 10 en 1, 5, 10 en 50 kopeken. Eén roebel is 100 kopeken. 

Contant geld en creditcards:
In de grote steden worden de bekendste creditcards (bijv. Visa en Mastercard) over het algemeen geaccepteerd in de grote winkels, hotels en in restaurants, maar contant geld (Roebels) hebben echter de voorkeur. Het is het handigst om ook wat contante euro’s mee te nemen. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!

Bankpassen:
In alle steden kan je bij de banken pinnen en zelfs in sommige hotels staan pinautomaten. Indien je onderweg gebruik maakt van je creditcard of pinpas is het van grootste belang dat je je pas of kaart niet uit het oog verliest, om fraude te voorkomen. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditmaatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kan je een heleboel problemen voorkomen. Let er overigens wel op dat je pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kan je je pinpas niet gebruiken.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden, al komt dat in Rusland nog maar sporadisch voor. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van je drankjes en maaltijden goed na, zodat je weet waar je voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

Je krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, je gaat in een relatief korte periode veel zien, je gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vind je informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die je aflegt.

Hou er a.j.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij je met jouw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. Je dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat je de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien je bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat je de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Russische Ambassade in Nederland
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
Tel: (070) 345 13 00/ 346 88 88
Fax: (070) 361 79 60
E-mail: rusembassynl@mid.ru

Nederlandse Ambassade in Moskou
Kalashny Pereulok 6
115127 Moskou
Rusland
Tel: 007 495 797 2900
Fax: 007 495 797 2904
E-mail: mos@minbuza.nl 


Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dien je bij ieder hotel je paspoort te tonen of overhandigen.
De reisleiding zal je hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor jezelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kan je voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer je een eigen kopie overhandigd of je eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort.

FOX adviseert dat je paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden je aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Voor Rusland is een visum verplicht. FOX kan voor jou het visum regelen.Voor kosten van het visum via FOX verwijzen wij je naar de betreffende reis, tabblad 'Data & prijzen'.

Hou er rekening mee dat je extra informatie dient aan te leveren. FOX levert zoveel mogelijk informatie betreffende jouw reis aan, maar persoonlijke documenten dien je altijd zelf aan te leveren. Wij kunnen dus (helaas) niet alles uit handen nemen. Je ontvangt volledige informatie over de aan te leveren extra documenten, zodra de visumprocedure wordt gestart.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dien je tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of je een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien je dit nalaat. Wanneer je een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dien je dit persoonlijk te regelen.

In alle gevallen geldt dat FOX niet aansprakelijk gesteld is indien er door de Ambassade en/of Consultaat vanwege persoonlijke redenen geen visum wordt toegekend. Het valt onder jouw verantwoording om voor boeking, bij de betrokken autoriteiten te checken aan welke Eisen je moet voldoen voor het verkrijgen van het benodigde visum. Belangrijker is welke beroepen een uitzondering vormen op de reguliere procedure. Conform de ANVR Reisvoorwaarden zijn onkosten voor het niet (geheel) kunnen maken van de reis vanwege het ontbreken van geldige (reis)documenten voor rekening van de reiziger.

Wat neemt je verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van je paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van je bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal je bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van jouw reisverzekering, zeker een kopie van je medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van jouw medicijnen) en het telefoon- faxnummer van FOX. Vergeet de pincode, ook van je creditcard, niet!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij je een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we je vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Voor sommige artikelen (zoals bijvoorbeeld schilderijen en andere kunstvoorwerpen) dien je een schriftelijke uitvoertoestemming van het Ministerie van Kunst te hebben. Antiek mag in geen geval uitgevoerd worden. De meest verkochte souvenirs in Rusland zijn matroeskas, iconen, mutsen en wodka. Indien je deze op straat of in souvenirwinkels koopt is afdingen noodzakelijk. U kan deze artikelen echter ook in warenhuizen kopen tegen vastgestelde prijzen.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane of vraag om advies bij jouw reisleiding.


Telefoon, internet en post

Post van Rusland naar Nederland is ongeveer twee tot drie weken onderweg. De brieven en/of ansichtkaarten kan je het beste afgeven bij de postkantoren of de hotelrecepties in plaatsen, die een groot vliegveld hebben. Dan gaat het versturen het snelst. Als je je post in een ver afgelegen dorp op de post doet kan het nog veel langer duren.

In Rusland kan je gebruik maken van Internet vanuit je hotel, bij Post International en in de vele internetcafés die Rusland rijk is. Bovendien beschikken veel restaurants over Wi-Fi Internet.

Vanuit Moskou en Sint Petersburg kan je gemakkelijk vanuit de telefooncel naar huis bellen maar ook vanuit de hotellobby. Wij raden het af om vanuit jouw hotelkamer te telefoneren aangezien dit erg duur is. 

Wat betreft mobiel bellen adviseren wij je om voor vertrek contact op te nemen met je provider om te informeren naar de mogelijkheden van mobiel bellen in Rusland, maar ook wat betreft de kosten! Mobiel bellen blijft, zeker over deze afstanden, duur! Rusland heeft het internationale landnummer: 007. Indien je in Rusland naar het buitenland wilt bellen, dien je 810 gevolgd door het betreffende landcode te bellen. Internetten is vrijwel de goedkoopste manier om contact te houden met het Nederlandse thuisfront.


Tijdsverschil

In Rusland zijn er 11 tijdzones. In Moskou is het tijdverschil vanaf Nederland + 2 uur. 

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
Aanbevolen vaccinaties zijn: DTP, Hepatitis A en B. Buiktyfus is alleen aanbevolen bij een verblijf langer dan 3 maanden.  Een bewijs van inenting tegen gele koorts is verplicht voor diegenen die uit een door gele koorts besmet gebied komen.  Hondsdolheid komt steeds vaker voor in Rusland en degenen die tot een risicogroep horen, is een vaccinatie tegen hondsdolheid aan te bevelen. Indien je gebeten wordt, raadpleeg dan direct een arts.

De medische faciliteiten in Rusland staan, in de privéklinieken, op een hoog niveau en biedt voor de inwoners, in de staatsziekenhuizen, gratis verzorging aan. Indien je in Rusland ziek wordt dan is de noodhulp gratis, waarbij je een klein bedrag dient te betalen voor medicijnen en je verblijf in het ziekenhuis. Indien een langer verblijf noodzakelijk is in een (privé)ziekenhuis, dan dient de bezoeker de kosten hier voor zijn rekening te nemen en die kunnen dan behoorlijk oplopen (creditcard is dan handig). Neem, indien van toepassing, voor alle zekerheid enkele medicijnen voor noodgevallen mee en je moet er rekening mee houden dat sommige medicijnen niet ingevoerd mogen worden (hiervoor is een medisch paspoort de oplossing, verkrijgbaar bij je apotheek). In geval van opname in een ziekenhuis, gelijk contact met je reisverzekering opnemen.

In ons hoofdstuk Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Op de website van de GGD vindt u een GGD bij jou in de buurt.

Ga je naar één van deze plaatsen, dan raden wij je aan om een uitdraai van jouw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties nodig zijn. Je moet je persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor jouw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging, bij extreme hitte, te voorkomen kan je het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee drinken (met suiker) altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier meestal de oorzaak van. Neem jezelf in acht en neem geregeld even rust! Mocht je op jouw verre reis toch te maken krijgen met deze verschijnselen, geef dat even door aan je reisleider en hij/zij zal, in overleg, de noodzakelijke maatregelen nemen! Soms kan het beperkt gebruik van een Immodium tablet uitkomst bieden, maar in zo’n geval kan advies van een arts vaak verdere problemen voorkomen.

Wil je de meest actuele informatie m.b.t. jouw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vind je allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen kan er in Rusland probleemloos worden gereisd, vooral in Moskou en Sint Petersburg alsmede de andere grotere steden van Rusland. In de meeste overige delen van de Russische Federatie adviseren wij je wel om waakzaam te zijn. Let goed op voor jasjesroof, zakkenrollen en allerhande trucs om toeristen, bij de toeristische bezienswaardigheden, op te lichten.

Je reisleider zal, als je in groepsverband reist, er beslist voor zorgen dat je wordt ingelicht over wat wel en zeker niet te doen. Wij adviseren je om in de hotels je kostbaarheden op te bergen in de hotelkluisjes, die je (vaak gratis of tegen een kleine vergoeding) bij de receptie kunt vinden (zoals camera, geld en paspoort). Je kan je kostbare sieraden het beste thuis laten en vervangen door imitaties. Raak je deze kwijt dan heb je in ieder geval geen probleem.\

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.


Vervoer

Rusland is een groot land en heeft dus ook verschillende vormen van openbaar transport. In een grote stad zoals bijvoorbeeld Moskou kan je de metro nemen, terwijl je op het platteland alleen af en toe een bus kunt tegenkomen. In de grotere steden is het altijd mogelijk om een taxi te nemen, maar eerst de prijs afspreken met de chauffeur en let erop dat je niet in een illegale taxi stapt! Het is het verstandigst en gemakkelijkst om in Rusland per trein of per vliegtuig te reizen, want op deze manier kunnen afstanden zo snel mogelijk worden afgelegd.

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat je de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.

Zakgeld

Wanneer je een rondreis naar Rusland hebt geboekt, dan maak je ter plaatse ook nog kosten voor maaltijden, excursies, fooien etc. Om het voor jou wat makkelijker te maken om een totaal kostenplaatje te maken hebben wij per bestemming een ‘zakgeldindicatie’ gemaakt.

Je dient rekening te houden met:
- 12-daagse groepsrondreis Russisch Goud € 45,- per persoon zakgeld per dag
- 7-daagse single groepsreis Moskou en St. Petersburg € 59,- per persoon zakgeld per dag
- 16-daagse internationale groepsreis de Transsiberische Tsarengoud Express € 34,- per persoon zakgeld per dag

Welke kosten zijn meenomen in het berekenen van deze kosten? Denk aan kosten als ontbrekende maaltijden, alle optionele excursies die mogelijk zijn tijdens de reis, fooien (fooienpot, fooi reisleider en fooi housekeeping), visumkosten (ook bij visum vooraf) en eventuele entreegelden. Drankjes bij de maaltijd of gedurende de dag en souvenirs zijn niet meegenomen omdat dit erg persoonlijke uitgaven zijn.

Verblijf je op een locatie waar meer excursies te doen zijn dan waar tijd voor is, dan zijn we uitgegaan van een gemiddeld bedrag van de mogelijke excursies of van de duurste excursie.

Hele dure of extreme excursies zoals een helikoptervlucht en raften hebben wij ook buiten de berekening gehouden. Benieuwd naar welke optionele excursies er tijdens jouw reis mogelijk zijn? Bij elke reis staan op het tabblad ‘Extra’s’ de optionele excursies met bijbehorende prijzen vermeld. Je kan hier zelf kijken of je inderdaad aan alle optionele excursies wilt deelnemen of dat je hier zelf een selectie in maakt. Alle optionele excursies kan je ter plaatse bij je reisleider boeken.

Bovenstaande bedragen zijn ter indicatie bedoeld, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.
Laatste update februari 2018