Vakantie St. Petersburg

St. Petersburg is na Moskou de belangrijkste stad van Rusland. Deze stad is voor Rusland een belangrijk industrieel, wetenschappelijk en cultureel centrum. De stad is gelegen aan de monding van de Neva rivier en telt ongeveer vijf miljoen inwoners. De stad is opgebouwd uit 42 eilanden. St. Petersburg wordt vaak ook wel het Venetië van het Noorden genoemd en kan worden vergeleken met onze eigen hoofdstad Amsterdam. Tsaar Peter de Grote heeft dan ook veel inspiratie uit Amsterdam gehaald en dat ziet men nu nog steeds terug in de huidige architectuur. De stad is slechts drie eeuwen oud, maar het lijkt alsof de stad veel meer historie heeft dan menig andere stad. St. Petersburg heeft veel grachten, tuinen, parken en natuurlijk niet te vergeten prachtige paleizen.

In de stad zijn veel musea te vinden, waarvan de Hermitage wel de bekendste is. De Hermitage bestaat uit zes gebouwen, één ervan is het Winterpaleis. Verder vind je hier een schitterende collectie van West-Europese kunst, een indrukwekkende verzameling uit de Oudheid en schitterende collecties van onder meer Leonardo da Vinci en Rembrandt. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de St. Petrus- en Paulus kathedraal, beiden gelegen in het hart van de stad. Beide kerken zijn een mengeling van typisch westelijke architectuur en de Oud-Russische bouwkunst. In deze kathedralen liggen een aantal Russische keizers begraven. Er zijn zelfs delen van de kerken vervaardigt in Nederland, wat het natuurlijk extra bijzonder maakt.

St. Petersburg beschikt verder over vele leuke eet- en drinkgelegenheden. Geniet in één van de vele cafeetjes of patisserieën van een taartje en een warm drankje. Dit is bij uitstek dé plek waar Russen zelf gaan eten als men buiten de deur gaat eten.

Dé winkelstraat van St. Petersburg is de Nevskij Prospekt. Deze straat is maar liefst vijf kilometer lang en je vind hier werkelijk van alles. Van boetieks en winkelpassages, tot de bekende winkelketens en designwinkels. Er zijn zelfs winkels die 24 uur per dag geopend zijn!