Saba informatie

Landeninformatie Saba

Bevolking

Saba heeft ongeveer 1300 inwoners, voor de helft zijn dit nakomelingen van Afrikaanse slaven, het andere deel nakomelingen van ‘gestrande’ Europeanen. Daarnaast verblijven er zo’n 200 studenten op het eiland, zij studeren aan de medische faculteit op Saba. Een kwart van de inwoners heet Johnson of Hassell.

Cultuur

Op Saba is de voertaal Engels. Slechts een aantal oudere mensen spreken nog Nederlands. De meeste mensen zijn katholiek of protestant. Wat dat betreft zijn de sporen van het kolonialisme nog goed zichtbaar. Gezien het katholieke karakter van Saba is Carnaval een hoogtepunt op het eiland. Heel Saba viert dan zeven dagen lang feest. Een andere nationale feestdag is Saba-day, deze vindt plaats op 6 december.

Flora en fauna

Op het heuvelachtige Saba ligt een prachtig tropisch regenwoud. Adembenemende schoonheid wacht op u langs de prachtige wandelpaden. Saba´s tropische klimaat zorgt ervoor dat er schitterende bloemen, zoals oleander en hibiscus groeien. Verder zijn er zingende vogels en leguanen in overvloed. Het eiland wordt door de inwoners niet voor niets ‘The unspoiled queen’ genoemd. Er zijn langs de kust geen stranden, maar het wandelen in de bergen en in het regenwoud maken dat weer helemaal goed. Alle wandelpaden (verschillend van moeilijkheid) zijn aangelegd en worden beschermd door de Conservation Foundation en het Marine Park. Ook vindt u rond Saba een fascinerende onderwaterwereld met fantastische duik- en snorkelmogelijkheden. In kristalheldere, warme en bijna stroming-vrije water ervaart u het onvergetelijke. De onderwaterwereld is puur en onaangetast. Men mag alleen duiken waar duikboeien zijn bevestigd en alleen met een duikonderneming van Saba.

Geografie

Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint-Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee, en de oppervlakte is 13 km2. Met haar kleine oppervlak is het het kleinste van de 5 eilanden van de Nederlandse Antillen. Het grootse deel het eiland bestaat uit een niet actieve vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee, en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 887 meter het hoogste punt van het eiland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het klimaat is vochtig tropisch, waardoor het heuvelachtige eiland is begroeid met tropisch regenwoud. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje: Green island. Er zijn 4 dorpjes op Saba: The Bottom, Windwardside, St.Johns en Hells Gate.

Geschiedenis

Saba werd ontdekt door Columbus in 1493. In de daaropvolgende eeuwen verkreeg het eiland een kleurrijke geschiedenis. Het was afwisselend in bezit van Frankrijk, Spanje, Nederland en Engeland. In 1632 werd het Nederlands bezit. In 1635 leed een Engels schip schipbreuk bij Saba; de overlevenden waren vermoedelijk de eerste Europese bewoners van het eiland. De bevolking stamt af van Afrikaanse slaven, Schotten, Ieren en Zeeuwen. In 1816 kwam het eiland definitief bij Nederland. Er ligt slechts 1 weg, die was klaar in 1947. In 1938 werd begonnen met het aanleggen van deze weg. Tot dan waren er op het steile eilandje alleen trappen, en volgens Nederlandse ingenieurs was het onmogelijk hier een weg te bouwen. In 1960 werd er op het enige platte deel van Saba een korte landingsbaan gebouwd (de kortste ter wereld) waardoor het eiland uit haar isolatie kwam. In 1965 verscheen de eerste televisie op het eiland. Elektriciteit, opgewekt met een generator, was er toen al wel, maar niet dagelijks. Dat was pas het geval in 1970. In 1988 werd er een medische faculteit gevestigd, waardoor een groot deel van de inwoners van Saba uit studenten bestaat.

Klimaat

Saba heeft een tropisch en zonnig klimaat, de gemiddelde temperatuur is 28 graden. Er waait een Noordoost passaatwind. Saba ligt binnen de orkaangordel.De luchttemperatuur varieert van 30°C in de zomer tot 27 °C in de winter. Het is dus het hele jaar door heerlijk vertoeven op Saba.

Politiek

Vanaf 1954 valt Saba onder het Nederlands Antilliaans Staatsverband. Saba wordt bestuurd door een bestuurscollege, bestaande uit een gezaghebber en twee gedeputeerden. De eilandsraad bestaat uit vijf leden. Gedeputeerde en waarnemend gezaghebber Will Johnson is sinds jaar en dag de machtigste man op Saba, hij zit al sinds zijn 21ste in de politiek. Toen hij vond dat er onvoldoende naar de inwoners van Saba werd geluisterd, dreigde hij Nederland met het dekolonisatiecomité van de Verenigde Naties. In 1969 werd de dan 23-jarige Joseph Richardson administrateur van Saba. Hij was de eerste niet-blanke administrateur op de Nederlandse Antillen.

Sinds 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen opgehouden te bestaan. Saba is, mede als Bonaire en Sint Eustatius een bijzondere gemeente van Nederland geworden.

Saba

Saba of ‘’The unspoiled Queen’’, zoals het door de plaatselijke bewoners wordt genoemd, is het kleinste bewoonde eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Saba behoort samen met St. Maarten en St. Eustatius tot de bovenwindse eilanden. Dit vulkanisch eilandje is in 1493 door Columbus ontdekt, maar pas later in de 17e en 18e eeuw tijdens de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika is het eilandje beter in kaart gebracht. In deze periode is het eilandje in veel verschillende handen geweest, voordat in 1640 het eiland in Nederlandse handen kwam en zij daar permanent vestigden. Het leven voor de mannen, die voornamelijk op zee voeren, was erg moeilijk in deze tijd. Veel mannen leefden van de zee en zij lieten zoveel vrouwen achter op Saba, vandaar dat het eiland ook wel ‘’Het eiland van de Vrouwen’’ werd genoemd. Het toerisme op Saba is pas eind jaren ’50 van de vorige eeuw op gang gekomen. Toen werd het eerste en enige vliegveld geopend op Saba. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kreeg Saba zelfs constante elektriciteit. Door de beperkte bereikbaarheid van het eilandje is het toerisme altijd kleinschalig gebleven en nog steeds vrij onontdekt. Saba is gesetteld door Britse, Ierse, Scandinavische en Nederlandse kolonisten met hun slaven en de meeste huidige bewoners zijn afstammelingen van deze kolonisten. De Nederlandse cultuur en architectuur is nog steeds op Saba te zien. Door de charmante en fotogenieke witte huisjes waant men zich weer helemaal terug in de 18de eeuw. Ook qua natuur heeft Saba veel te bieden, u vindt hier een prachtige diversiteit aan flora en fauna, die nog steeds vrijwel onbedorven is. Er is onder meer een breed scala aan tropische bloemen, een tropisch regenwoud en een deel van het eiland is zelfs savanne natuurgebied. De onderwaterwereld van Saba is misschien nog wel het mooiste van alles. Saba biedt prima duik- en snorkelmogelijkheden om te genieten van de prachitge onderwaterwereld. Het eiland heeft een tropisch moesson klimaat en de gemiddelde jaar temperatuur ligt rond de 30 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt lager vanwege de passaat winden die hier waaien. De meeste regen valt aan het einde van de zomer en in de herfst. In de avonduren en op de hoger gelegen gebieden kan het soms flink afkoelen, waardoor het aan te raden is een warme trui mee te nemen.