Praktische informatie Saba

Praktische info Saba

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

Er zijn een aantal kleine hotels en gasthuizen van verschillende prijscategorieën op Saba. Scout's Place Hotel-Bar & Restaurant met aangesloten duikcentum verhuurt ongeveer 15 kamers, allemaal met uitzicht op zee. Andere hotels op Saba zijn: Juliana's Hotel, Cottage Club, Gate House, Willards Resort, Ecolodge en het luxe en romantische Queen’s Gardens op Troy Hill in the Bottem.

Elektriciteit

Op Saba geldt dezelfde elektriciteitseenheid als in de Verenigde Staten en Canada, te weten 110 volt (60 hertz). Voor de stopcontacten heeft u een zogenaamde ‘Amerikaanse’ platte stekker nodig.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De meeste restaurants in Saba vindt u in Windwardside. Restaurants die u hier kunt vinden zijn : Scouts Place Hotel- Bar & Restaurant, YIIK, Tropics Nature Cafe, Swinging Doors Bar and Snack. Restaurants die u in andere plaatsen dan Westwardside kunt vinden zijn: Gate House, Rainforest Restaurant, Lollipops en het onvergetelijke King’s Crown in het Queen’s Gardens Resort.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en valuta

Per 1 februari 2011 is de officiële munteenheid de Amerikaanse Dollar geworden. Voorheen was de Antilliaanse Gulden de officiële munteenheid, maar deze mag niet meer gebruikt worden. De enige bank op Saba vindt u in Windwardside.

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Kleding

In de winter kunt u een sweatshirt dragen of een dunne trui meebrengen voor ´s avonds. Licht katoen is ook heel geschikt.

Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Het Saba toeristenbureau is gevestigd in Windwardside vlakbij Scout's Place Hotel. Tel: +599-41-62231

Paspoort en visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Op Saba kunt u terecht bij de ‘Saba Trail Shop’ en de ‘Yellow House’ in Windwardside voor lokale boeken en souvenirs.

Telefoon, internet en post

Op Saba kunt u direct internationaal bellen vanuit de hotels en vanuit telefooncellen in ‘The Bottom’ en Windwardside.

Tijdsverschil

In de zomer is het op Saba 6 uur vroeger dan in Nederland, in de winter is dit 5 uur.

Tips en fooien

Over het algemeen is de fooi bij de rekening inbegrepen via een zogenaamde “service charge” van 10 à 15 procent, die u terug kunt vinden op de rekening. Een (extra) fooi is in deze gevallen dan ook overbodig. Is dit niet het geval, dan is het gebruikelijk een fooi te geven van 10 à 20 procent van het totaalbedrag, afhankelijk van uw waardering.

Vaccinaties/Gezondheid

Voor Saba zijn geen vaccinaties noodzakelijk, alsmede enige andere voorbereidingen op het gebied van de gezondheidszorg. Op Saba zijn bijna geen muggen, ook hiervoor hoeft u dus geen speciale maatregelen te treffen. De medische voorzieningen voor eventuele noodgevallen op het eiland zijn goed. Het is aan te raden een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken tegen verbrandingen.

Veiligheid

Saba staat bekend als een zeer veilige bestemming.

Vervoer

Op Saba kan men zich laten verplaatsen per taxi of per huurauto. Er is geen openbaar vervoer op het eiland. Huurmaatschappijen zijn schaars en bevinden zich voornamelijk in Windwardside. Het is aan te raden reeds voor uw vertrek een auto te boeken. Bedenk goed dat Saba behoorlijk nauwe en steile wegen kent.

Vlucht

Saba heeft een eigen vliegveld genaamd Juancho Irausquin Airport. Het vliegen van Sint Maarten naar Saba is erg afhankelijk van het weer. Het kan voorkomen dat er geen vluchten van en naar Saba gaan, in verband met harde windstoten. Vanuit Sint Maarten is er dan een alternatief dat u kunt nemen, namelijk de boot, de Dawn II.