Schotland informatie

Landeninformatie Schotland

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Schotland telt ongeveer 5,1 miljoen inwoners. Het is één van de dunst bevolkte gebieden van Europa met circa 65 inwoners per vierkante kilometer. Ongeveer 80% van de bevolking woont in het centrale laagland in de driehoek Edinburgh, Glasgow en Dundee.

Cultuur

Schotten hechten een grote waarde aan legenden en tradities en zijn goed op de hoogte van hun eigen geschiedenis. Naast een soort van nationale verbroedering voelt de Schot ook een enorme verbondenheid met zijn familie. Schotten zijn vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, maar zullen zichzelf niet makkelijk blootgeven.

Een gewone doedelzak bestaat uit een zak van geitenvel (bag), fluiten en een chanter (de pijp waarop de melodie wordt gespeeld). De doedelzakmuziek kan worden ingedeeld in twee groepen, de ceol mor en de ceol beag. Ceol mor is grote muziek speciaal geschreven voor de doedelzak en ceol beag is lichte muziek die geïnspireerd is op marsen en volksdansen. Ieder jaar in september zijn er doedelzakwedstrijden door het hele land.

Tartan is een geruite Schotse stof die er in vele kleuren en motieven is. De tartan wordt ook gebruikt om de welbekende kilt van te maken. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven.

De kilt was aanvankelijk de traditionele klederdracht van de Highlands. De kilt bestaat uit een lap tartan van 7 tot 8 meter, die tot op de knieën hangt. Het dragen van een kilt is een echte kunst en alleen weggelegd voor mannen.

Elk jaar in de zomer worden de Highland Games gehouden. Gekleed in een kilt moeten de deelnemers boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, worstelen, kogelstoten en hamerwerpen.

Feestdagen:
1 januari  Nieuwjaarsdag
2 januari  Bank Holiday
februari/maart Vastenavond
maart   Moederdag
april   Goede Vrijdag
april   Pasen
mei   May Day (eerste maandag in mei)
augustus  Summer Bank Holiday (eerste maandag in augustus)
25 december   Kerst
26 december  Boxing Day

 Economie/Politiek

Schotland leeft vooral van aardoliewinning in de Noordzee, visvangst en schapenteelt. Andere belangrijke takken zijn de moderne technologie, whisky en toerisme. In de hooglanden leeft men vooral van de veeteelt.

Schotland maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk, bezit 10,1% van de parlementszetels in Londen, hoewel het slechts 8,7% van de Britse bevolking uitmaakt. Hoewel Schotland formeel bij het Verenigd Koninkrijk hoort, heeft de Britse regering de volgende bevoegdheden 'uitbesteed' aan Schotland: onderwijs, gezondheidszorg, lokaal bestuur, sociale zaken, ruimtelijk ordening, huisvesting, toerisme en economische ontwikkeling, verkeer, justitie en binnenlandse zaken, politie en brandweer, milieu, natuur, monumenten, landbouw, bosbouw, visserij, sport, cultuur, statistiek en bevolkingsregisters.


Waar Schotland geen invloed op heeft zijn onder andere grondwettelijke zaken, buitenlands beleid, belastingen, defensie en nationale veiligheid, immigratie en nationalisatie, energiebeleid, spoorwegen en verkeerswetgeving.


Flora en fauna

De meeste kans op wilde dieren tegen te komen is in de Highlands en op de eilanden.
Veel soorten worden met uitsterven bedreigd, en er veel gedaan om deze dieren en hun leefomgeving te behouden.Het kustgebied van Schotland is een prima plek om dieren in het wild te zien. Op eilanden als Skye nestelen ontelbare zeevogels, waaronder papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en zeekoeten. Op Bass Rock (oostkust bij North Berwick) zit een kolonie Jan van Genten.Langs de hele kust zijn zeehonden, walvissen en dolfijnen te zien.


Op de heuvels en berghellingen van Schotland groeien zeldzame planten. Heide doet het vooral goed in de Highlands en op meerdere eilanden waaronder het eiland Mull. Hier komen arenden, torenvalken en edelherten voor en schapen lopen vrij rond.
Schotland is heeft vele lochs(meren) en rivieren en natuurlijk zeearmen. In zeearmen zoals het westelijke eiland North Uist komen wilde zalm en otters voor. Veel sportvissers oefenen hun sport uit bij de Schotse rivieren zoals de Tay, die enorme hoeveelheden zalm en forel heeft. Enkele uitgestrekte bossen behoren tot Schotlands beschermde natuurgebieden.In de lager gelegen bossen, zoals in de Borders leven rode eekhoorns en goudhaantjes.Boommarters en wilde katten kan je in de Highlands vinden.


Geografie

Schotland is het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië, en ligt in het noordwesten van Europa. De totale landoppervlakte van Schotland, met inbegrip van de vele eilanden, is 77.213 km2 en is bijna twee keer zo groot als Nederland. Het vasteland meet van noord naar zuid maximaal 440 kilometer en van oost naar west 248 kilometer.
Het gebied omvat het voormalige koninkrijk Schotland en maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Schotland grenst in het noorden en westen aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan de Noordzee en in het zuiden aan Engeland.

Schotland wordt landschappelijk gezien verdeeld in drie gebieden: De Southern Uplands, de Central Lowlands of Midland Valley en de Highlands, de Schotse Hooglanden.

De bergen van de Southern Uplands zijn niet zo ruig en hoog als de bergen in het noorden van Schotland. Eindeloze groene heuvels, bosrijke dalen en visrijke rivieren zijn kenmerkend voor het landschap. De hogere delen bestaan uit afgevlakte ‘moors’.
De heuvels zijn voor het merendeel niet hoger dan 800 meter. De met bossen of heide bedekte of kale heuvels in de Borders worden doorsneden door dalen van rivieren, zoals de visrijke Tweed. In het zuidwesten liggen de Galloway Hills waar bergen als de Merrick (843 m), de Criffel (569 m) en de Cairnsmore of Fleet opvallend boven het landschap uitsteken. Galloway heeft verder bossen en heidevelden en een woeste kustlijn.
Meer naar het oosten liggen de Moorfoot Hills en de Lammermuir Hills, die de begrenzing vormen van de breuklijn Southern Upland Vault. Ten zuiden hiervan ligt het stroomgebied van de Tweed. De Tweed, die ontspringt in de Tweedsmuir Hills en eindigt in Engeland, is in lengte de derde rivier van Schotland, na de Tay en de Clyde.

In het relatief vlakke Central Lowlands bevinden zich de valleien en delta’s van de rivieren Clyde, Forth en Tray en deze vormen een vruchtbare strook tussen de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Op de meeste plaatsen komen de Central Lowlands niet boven de 122 meter hoogte uit. De laaglanden strekken zich verder uit van de rivier de Forth tot aan de rivier de Tay. Heuvels als de Bass Rock en de North Berwick Law zijn van vulkanische oorsprong. De Trossachs is een gebied met mooie ‘lochs’ en ‘lochans’ (binnenmeertjes), ‘glens’ (valleitjes) en ‘bens’ (bergen). Hier ligt ook het enige ‘lake’ van Schotland, het Lake of Menteith, dat om onbekende redenen eind 19e eeuw een Engelse benaming kreeg.


Het grootste gedeelte van de Highlands ligt boven de 900 meter en bestaat voornamelijk uit verlaten veen- en heidehoogvlakten. Verder wisselen dalen, diepe ‘lochs’ (meren) en grillige granieten toppen elkaar af. De bergtoppen (‘cairns’) staan dikwijls volkomen geïsoleerd en bestaan hoofdzakelijk uit kwartsgesteenten.
De Great Glen Fault is een 150 kilometer lange scheur in de aardkorst en grotendeels gevuld met meren. Als een ketting liggen hier in het dal de meren Loch Lochy, Loch Linnhe en het beroemde Loch Ness.


De Cairngorms beslaan een uitgestrekt gebied dat boven de 1067 meter ligt, met bergtoppen als de Cairn Gorm (1245 m), de Ben Macdui (1309 m) en de Braeriach (1295 m). De hoogste berg van Schotland met 1344 meter is de Ben Nevis. Deze berg ligt in de Monadhliath Mountains. Ook liggen hier de zoetwatermeren Loch Lomond (met een oppervlakte van 71 km2 het grootste van Groot-Brittannië), Loch Katrine, Loch Awe en Loch Tay, en de grootste rivieren van Schotland, de Spey, de Tay, de Dee en de Don.


De ruige hooglanden ten noorden en westen van de Great Glen Fault hebben maar een gemiddelde hoogte van 610 meter, onderbroken door enkele spectaculaire bergtoppen als de Suilven (731 m), de Canisp (846 m), de Quinag (808 m), de Ben Hope (927 m) en de Ben Loyal (764 m).

 


Geschiedenis

De eerste mensen trokken ongeveer 14.000 jaar geleden de regio van het huidige Schotland binnen toen de ijstijd te einde kwam. Er zijn veel objecten uit de steentijd, bronstijd en ijzertijd gevonden, maar er zijn weinig geschreven bronnen bewaard gebleven. De geschiedenis van Schotland begint met de komst van het Romeijnse Rijk in Britannia, het huidige Engeland, Wales en de Schotse Laaglanden. Ten noorden lagen gebieden die bewoond werden door de Picten. Bij de Romeinen stond het gebied bekend als Caledonië. Aangezien Schotland aan de rand van Europa ligt, werd lange tijd aangenomen dat de elementen van beschaving maar langzaam naar het land kwamen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat enkele ontwikkelingen eerder en geavanceerder in de Schotse samenleving doordrongen dan aanvankelijk gedacht. De zee was hierin een belangrijke schakel.


Schotland had veel contacten met de Baltische staten, Ierland, Frankrijk en de Lage Landen vanwege zijn geografische ligging en de sterke afhankelijkheid van handelsroutes over zee. Na de Acts of Union waarbij Schotland en Engeland verbonden werden in het Koninklijke Groot-Brittannië, de Schotse verlichting en Industriële revolutie werd Schotland een van de commerciële, intellectuele en industriële harten van Europa.
De industriële sector stortte in de Tweede Wereldoorlog in waardoor Schotland extra hard werd getroffen. In de laatste decennia herleeft Schotland echter een soort van culturele en economische renaissance, veelal vanwege een herleving in de financiële sector, de vondst van olie onder de Noordzee en het beperkte zelfbestuur.


Klimaat

Net als Nederland heeft Schotland een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Er kan regelmatig een bui vallen, maar de geweldige natuur kan er na een regenbui soms net wat mooier uitzien! Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de ligging van de Schotse bergen en de zuidwestelijke winden. Ook de Atlantische Oceaan heeft veel invloed op het klimaat.

De lager gelegen delen van Schotland kennen een zachtere winter dan de hoogvlaktes, bergen en de noordelijke kustlijn. De gemiddelde temperatuur in januari in deze gebieden is 3 tot 5 graden Celsius. ’s Nachts kan de temperatuur beneden het vriespunt liggen. De hoger gelegen gebieden blijven in de wintermaanden met sneeuw bedekt.

De zomers zijn in Schotland over het algemeen vrij koel. De gemiddelde temperatuur in juli ligt op ongeveer 13 tot 15 graden Celsius en in de namiddag soms een uitschieter naar 20 graden Celsius. Wij raden u dan ook aan om ook in de zomer een warm vest of een trui mee te nemen.

De meeste regen valt in Schotland in de westelijke bergachtige gebieden. In het oosten regent het aanzienlijk minder, met name in de maanden mei en juni. De maanden met de meeste regen zijn juli tot en met november en januari. Wij adviseren u om voor de zekerheid een regenjas of poncho mee te nemen op uw reis naar Schotland.


Religie

Veel inwoners van Schotland zijn protestants. De presbyteriaanse kerken tellen ongeveer zeshonderdduizend leden. Dit is bijna twaalf procent van de totale bevolking. Naast deze godsdienst zijn ook nog ongeveer achthonderdduizend Schotten Katholiek.

Taal

In Schotland wordt over het algemeen Engels gesproken maar ook Gaelic wordt nog gesproken. Gaelic is een Keltische taal, die nog steeds gesproken wordt als tweede taal in de Schotse Hooglanden en op de Western Isles. Het Schotse Gaelic, dat verwant is aan het Iers, is één van de oudste talen van Europa. Het Gaelisch wordt nog door ongeveer 80.000 Schotten gesproken. Steeds meer jonge Schotten kiezen ervoor de taal van hun voorvaderen te leren. Ook wordt er op veel basisscholen Gaelic onderwezen. In het dagelijks leven komen we in Schotland het Gaelic voornamelijk tegen in plaatsnamen en aanduidingen.