Plaatsen in Schotland

Plaatsen Schotland

Wilt u meer weten over de meest interessante plaatsen van Schotland? Lees hier meer over onder andere Glasgow en Edinburgh.

Aviemore

De plaats Aviemore heeft ongeveer 2500 inwoners en is een toeristisch centrum in de Schotse hooglanden. Aviemore is in de winter het belangrijkste skicentrum van Schotland en in de zomer een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de buurt. In het westen liggen de Monadhliath Mountains, in het noorden de Spey Valley en in het oosten de Cairngorm Mountains met het Glen More Forest Park. Dit park is erg geschikt om te skiën, langlaufen, bergbeklimmen, vissen en om mooie wandelingen te maken.

Edinburgh

De hoofdstad van Schotland sinds 1492 is Edinburgh en is gelegen aan de oostkust van Schotland. De hoofdstad heeft ongeveer 450.000 inwoners. Het Edinburgh Festival is een bekend kunstfestival met uitvoeringen van muziek, dans, opera en theater. De meest beroemde kunstenaars van de wereld treden hier op.
In augustus wordt elk jaar de wereldberoemde Military Tattoo gehouden, een taptoe waar legeronderdelen uit de hele wereld aan deelnemen. Deze militaire muziekparade vindt in de avonduren plaats op het plein voor Edinburgh Castle met Pipe Bands die doedelzak spelen.


Edinburgh Castle is één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en is gebouwd op een vulkanische rots. Edinburgh heeft ook een dierentuin en botanische tuinen. De binnenstad van Edinburgh bestaat uit een Old Town en een New Town. De Old Town bestaat uit het Edinburgh Castle en een hoofdstraat met vele kleine stegen. De hoofdstraat wordt de Royal Mile genoemd en loopt van het kasteel naar het Palace of Holyrood House (koningspaleis). Deze straat is vooral voorzien van vele toeristische winkeltjes. De New Town strekt zich uit rondom de winkelstraten van Princess Street, George Street en Queen Street. Zowel de Old Town als de New Town staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Fort William

Aan de oevers van Loch Linnhe ligt de plaats Fort William, 160 kilometer ten noorden van Glasgow. Fort William trekt veel toeristen en profileert zich als de “outdoor” hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk door de vele buitensport mogelijkheden. Fort William is een belangrijk knooppunt van weg- en spoorverbindingen in de Schotse Hooglanden. Het centraal station in Fort William is het beginpunt van de Jacobitetrain, één van de weinige stoomtreinen die nog op het standaard spoornetwerk van het Verenigd Koninkrijk rijdt. Een aantal wagons van deze trein en een deel van de route zijn gebruikt in verschillende Harry Potter films. In de omgeving liggen twee populaire wandelroutes, de West Highland Way en de Great Glen Way.

Glasgow

Glasgow is de grootste stad van Schotland en de op twee na grootste stad van Groot-Brittannië. Het heeft circa 580.000 inwoners. De stad is een goed uitgangspunt om het westen van Schotland te ontdekken. Glasgow is één van de belangrijkste industrie- en handelssteden en heeft daardoor onder andere grote scheepswerven.
Na Londen, wordt Glasgow beschouwd als de beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street. Er is een groot gebied rondom Buchanan Street, Argyle Street en Sauchiehall Street volledig autovrij. In deze straten bevindt zich een enorm groot aanbod van verschillende winkels en diverse grote winkelcentra. Ook heeft de stad een mooie botanische tuin.

Glenbrittle

Glenbrittle ligt in het zuiden van het eiland Skye. Het is de ideale plek om Cuillan Hills te ontdekken. Er zijn goede wandelmogelijkheden in deze bergen met mooie watervallen en prachtige vergezichten. Het eiland Skye heeft een oppervlakte van 1656 vierkante kilometer en is het op één na grootste Schotse eiland. Qua grootte is het eiland vergelijkbaar met de gehele Nederlandse provincie Zeeland. De hoogste berg van het eiland is Sgurr Alasdair met 992 meter.

Inverness

Inverness wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. Het heeft ongeveer 52.000 inwoners en ligt op de oevers van de rivier Ness. Er zijn meerdere winkels, pubs en restaurants in Inverness. Ook zijn er een aantal groene parken waar u kunt wandelen en ontspannen. Het centrum is niet zo groot en daardoor goed te voet te verkennen. In de omgeving van Inverness zijn veel bezienswaardigheden en attracties te bekijken, waaronder één van de grootste Highland Games. Ook kunt u een bezoek brengen aan de school dolfijnen die in de Moray Firth leven.

Oban

Het stadje Oban is schitterend gelegen aan de voet van het Lorn-gebergte. Dit gebergte strekt zich uit van het binnenland tot aan de kust. Via een korte overtocht bereikt u het eilandje Mull. Iets verder uit de kust liggen de overige eilandjes van de Binnen-Hebriden, zoals Lismore en Kerrera. Oban wordt wel de Parel van de West Highlands genoemd, met zijn kronkelige straatjes en de schilderachtige baai vol met jachten, veerboten en kleine vissersbootjes.

Staffin

In het noorden op het eiland Skye ligt het dorp Staffin. Het ligt ongeveer 27 kilometer ten noorden van Portree. De naam Staffin is dan ook afgeleid van het oudnoorse woord staffa, wat staaf betekend en verwijst naar de basalt-rotsen die verticaal uit de grond rijzen.
In de omgeving van Staffin liggen dan ook verschillende bijzondere rotsformaties met namen als Kilt Rock en The Storr. Staffin is een prima uitvalsbasis om het noorden van het eiland Skye te ontdekken.
Terug naar boven