Seychellen informatie

Landeninformatie Seychellen

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Op de Seychellen wonen ongeveer 80.000 mensen. Bijna 90% van hen woont op Mahé, het grootste eiland. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 167 mensen per km². Het tweede eiland, Praslin, telt ongeveer 6.000 mensen. Van de 115 eilanden zijn er maar 30 bewoond met soms niet meer dan tien bewoners. Meer dan de helft van de inwoners woont in de steden, de rest leeft op het platteland. Victoria is met 35.000 inwoners één van de kleinste hoofdsteden ter wereld.

De meeste inwoners van de Seychellen stammen af van Afrikaanse slaven. Andere groepen stammen af van migranten uit Europa, India, China en Arabische landen. De bevolking van de Seychellen is nu een bonte smeltkroes van verschillende rassen die over het algemeen goed met elkaar op kunnen schieten.

Flora en fauna

Gezien de afgelegen locatie van de Seychellen zijn er relatief veel endemische soorten te vinden. Zo komen er 81 unieke plantensoorten voor die nergens anders ter wereld te vinden zijn. De bekendste is de Coco-de-mer, een kokospalmsoort. De kokos heeft de grootste kokosnoot (en zaad algemeen) ter wereld en is enkel te vinden op één eiland van de Seychellen, namelijk Praslin. Het groeit in het woud centraal op het eiland, in de Vallée de Mai. De noten van dit levend fossiel, lijken op dubbele gewone kokosnoten.

Een andere plantensoort is het zogenaamde “Bois Meduse” waarvoor bij de ontdekking in 1970 een nieuwe plantengroep moest gemaakt worden. Naast de vanille orchidee, die op verschillende plaatsen op de Seychellen op plantages wordt gecultiveerd, komen op de eilanden verschillende wilde en unieke soorten voor.

Er komen ook vele vogelsoorten voor op de Seychellen. Op Bird Island komen elk jaar meer dan een miljoen Bonte sternen broeden en op La Digue komen een dertigtal paartjes voor van de zeldzame Paradijs-vliegenvanger. Ook de zeldzame zwarte papegaai is vrij bekend op de Seychellen. Er zijn ook reuzenschildpadden te vinden op de eilanden. Verschillende natuurreservaten zijn opgericht om de natuur te bewaren en te beschermen. Meer dan 60% van de Seychellen is zelfs beschermd gebied. Daarom wordt het toerisme, dat er toch de grootste bron van inkomsten is, er strikt beheerd. Men is er zich van bewust dat deze natuurlijke bronnen een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen en wil op die manier het toerisme in de toekomst veilig stellen.

Geografie

De Seychellen (officieel: Republic of Seychelles, République des Seychelles en in het Creools Repiblik Sesel) is een uit 115 eilanden bestaande archipel in het midden van de Indische Oceaan, 4 graden ten zuiden van de evenaar. De Seychellen zijn ontstaan na de scheuring van de continenten, miljoenen jaren geleden. De totale landoppervlakte beslaat ongeveer 450 km². De eilandengroep ligt over een oppervlakte van 400.000 km².

Het grootste eiland is Mahé en is met 152 km², ongeveer net zo groot als Texel. Praslin is in grootte het tweede eiland met 127 km². Het kleinste bewoonde eiland is Aride, slechts 0,7 km² groot. De 73 eilanden aan de buitenkant van de archipel bestaan uit koraal. De koraaleilanden steken niet meer dan drie meter boven de zeespiegel uit en zijn begroeid met casuarinabomen en kokospalmen. De 42 eilanden aan de binnenkant van de archipel bestaan uit graniet en dat is uniek in de wereld. De granieten eilanden zijn bergachtig en begroeid met ondoordringbaar oerwoud.

Mahé ligt op ongeveer 1600 km van het vasteland van Afrika, Madagaskar en India. Mauritius ligt 1700 km ten zuiden van Mahé. Als men vanuit de hoofdstad Mahé naar het westen vaart, komt men ongeveer uit op de grens van Tanzania en Kenia.

Geschiedenis

De Seychellen werden in 1501 door Vasco de Gama ontdekt. Tussen 1756 en 1794 stonden de eilanden onder het Franse bestuur. In 1814 werd het officieel een Britse kolonie. Na 1830 kwamen er veel vrijgelaten slaven op de Seychellen wonen. Reeds vanaf de 19e eeuw waren de eilanden populaire vakantiebestemmingen voor de (Britse) elite. In 1903 verkregen de Seychellen de status van Britse kroonkolonie.

Na de oorlog werd er door de Britten een Wetgevende Raad opgericht, waarin inwoners van de Seychellen konden worden gekozen. In 1948 werd de Vakbond voor belastingbetalers en producenten opgericht. Later ontstonden uit deze vakbonden twee belangrijke politieke partijen: de Democratische Partij van de Seychellen van Sir James Mancham en de Sociaal-Democratische Unie Partij van France-Albert René. In 1970 werd Sir James Mancham van de pro-Britse SDP tot eerste minister benoemd.

Op 29 juni 1976 verkregen de Seychellen onafhankelijkheid binnen het Britse Gemenebest. Sir James Mancham werd tot president gekozen en France-Albert René van de SPUP werd premier. Op 4 en 5 juni 1977 pleegden zes aanhangers van premier France-Albert René een geslaagde coup tegen president Mancham, die daarop naar Groot-Brittannië vluchtte. France-Albert René werd tot president benoemd en voerde sindsdien een autoritair bewind, hoewel er geen sprake was van een dictatuur.

In 1978 fuseerde de SPUP met diverse kleinere partijen tot het Progressief Volksfront van de Seychellen, welke partij de enige toegestane partij op de Seychellen werd. De zichzelf ‘socialistisch’ noemende president France-Albert René voerde enkele bescheiden sociale hervormingen door en enkele bedrijven werden genationaliseerd, maar halverwege de jaren tachtig weer teruggegeven. Dankzij het beleid van de ‘regering René’ ging de levensstandaard van de Seychellianen vooruit. Tussen 1978 en 1987 werden er diverse mislukte coups ondernomen tegen het regime.

In 1991 liberaliseerde het systeem en werd een meerpartijenstelsel ingevoerd. Ex-president Mancham keerde naar de Seychellen terug en nam de leiding van diens SDP op zich. René bleef tot april 2004 aan de macht, toen partijgenoot James Alix Michel president werd.

Klimaat

De dicht tegen de evenaar liggende Seychellen hebben uiteraard een tropisch klimaat. Ondanks de vochtige warmte is het door de altijd aanwezige zeewind prettig vertoeven op de eilandengroep. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 24 en 30 graden. De “warme” periode is vanaf december tot en met april. De “koude” periode is vanaf juni tot en met oktober. De zuidoostmoesson van mei tot september en de noordwestmoesson van oktober tot april verdeelt het land in twee seizoenen. De noordwestmoesson brengt de meeste regen, met name in de maanden december en januari. De rest van het jaar vallen er regelmatig tropische buien. Juli en augustus zijn de droogste maanden.

De Seychellen vormen één van de weinige plaatsen op de wereld die niet door natuurlijke gevaren zoals aardbevingen of orkanen getroffen worden. Alleen de Farquhar-eilanden worden wel eens geteisterd door cyclonen.

Politiek

De Seychellen is een republiek met als staatshoofd een voor vijf jaar door middel van algemene verkiezingen gekozen president. Dit ambt werd als eerste bekleed door Sir James Mancham (1976-1977), daarna door France Albert René (1977-2004) en sinds april 2004 door James Alix Michel. Om de president bij te staan, kent men het ambt van vice-president. De Volksassemblée is de volksvertegenwoordiging. Zij bestaat uit 23 door het volk gekozen en 2 door de president benoemde leden. Het ambt van premier werd in 1977 afgeschaft. Bij een referendum van 1993 werd er een nieuwe democratische grondwet aangenomen.

Vanaf 1979 tot 1991 kenden de Seychellen een eenpartijenstelsel met het ‘Progressief Front van de Seychellen’ als enige toegestane beweging. In 1991 werden oppositiepartijen gelegaliseerd, waaronder de Democratische Partijen van de Seychellen (SDP) van oud-president en oud-premier Sir James Mancham.