Singapore informatie

Landeninformatie Singapore

Futuristische wolkenkrabbers en tropische planten: in Singapore liggen de metalen jungle en het daadwerkelijke regenwoud vlak naast elkaar. Lees hier over de geschiedenis, economie en culturele diversiteit van dit kleine land in Azië.

Bevolking, taal en cultuur

In Singapore leven tussen de 5 en 6 miljoen mensen. Voor zo’n klein gebied is dat enorm veel: het is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Ongeveer driekwart van de bevolking heeft een Chinese achtergrond, zo’n 13 procent heeft de Maleisische etniciteit en ongeveer 9 procent heeft een Indiase afkomst. Een groot deel van de bevolking van het land is niet in Singapore geboren.

Er is een grote variatie in religieuze identiteit onder de inwoners van Singapore. Ongeveer een derde van de Singaporaanse bevolking is boeddhistisch. Zo’n 18 procent is aanhanger van het christendom en nog eens 18 procent heeft geen religie. Ongeveer 14 procent is islamitisch en de rest is aanhanger van het taoïsme, hindoeïsme of andere, lokale religies. 

Op het gebied van taal is Singapore net zo divers. Het land kent maar liefst vier officiële talen: het Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil. Engels is de meest gebruikte taal, die ook wordt gesproken in bedrijven, scholen en officiële instanties. 

Omdat Singapore zo’n moderne plek is, lijkt het soms alsof er weinig traditionele en distinctieve cultuur in het land te vinden is. Toch is er in het land genoeg te zien en ervaren op cultureel gebied. Het bewonderen van de architectuur in Singapore is al een beleving op zich. Van futuristische wolkenkrabbers en moderne theatergebouwen tot koloniale bouwwerken en kleurrijke oude huisjes – elk soort gebouw is in deze stedelijke jungle te vinden. 

Geschiedenis, economie en politiek

In de vroege geschiedenis stond Singapore bekend onder verschillende namen, zoals Sabana, Pulau Ujong en Temasek. Tegen het einde van de veertiende eeuw veranderde de naam van het eiland in Singapura. In deze tijd werd het gebied geclaimd door zowel Siam (nu Thailand) als Java. In de vijftiende eeuw was Singapore onderdeel van het sultanaat Malakka, een vroeg Maleisisch rijk. In de zestiende en zeventiende eeuw was het gebied een handelscentrum binnen het sultanaat Johor.

In de negentiende eeuw werd Singapore gekoloniseerd door de Britten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde het gebied geen grote rol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Singapore echter een belangrijke strategische locatie. Het Japanse leger viel Malaya (nu Maleisië) binnen, dat door de Britten werd bestuurd. Singapore was op dat moment omgebouwd tot een belangrijke Britse legerbasis. De Britten verloren in 1942 en de Japanners zouden tot het einde van WO II de macht hebben in het gebied.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Singapore opnieuw terecht in de handen van de Britten, maar onder de Singaporaanse bevolking was er weinig steun voor de koloniale regering. In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur binnen het Gemenebest van Naties. Het land was niet volledig onafhankelijk op militair en politiek gebied, maar was wel een erkende staat geworden. 

In 1963 voegde Singapore zich bij de Federatie van Maleisië, samen met Sarawak en Noord-Borneo. Dit verbond was echter van korte duur. Conflicten tussen Chinese en Maleisische groepen leidden tot etnische rellen en aanslagen. Het Maleisische parlement stemde in 1965 unaniem voor de scheiding van Singapore en Maleisië. In dit jaar werd Singapore een onafhankelijke republiek, hoewel het land onderdeel bleef van het Gemenebest van Naties.

De economie van Singapore groeide snel vanaf dit moment. Werkloosheid daalde en er werd geïnvesteerd in technologische industrieën. De haven van Singapore werd een van de drukste havens ter wereld en het kleine land werd in rap tempo volgebouwd met wolkenkrabbers en hoogwaardige infrastructuur.

Hoewel Singapore zichzelf bestempelt als een parlementaire republiek, hebben veel organisaties kritiek op het politieke systeem van het land. De People’s Action Part (PAP) domineert de politiek en volgens verschillende instanties heeft Singapore meer kenmerken van een autoritair systeem dan van een democratie. Toch is er over het algemeen weinig corruptie binnen het land, wat ongebruikelijk is bij een autocratisch regime. 

Klimaat

In Singapore heerst een tropisch regenwoudklimaat. Dit betekent dat er geen duidelijk verschil is tussen seizoenen. De gemiddelde temperatuur blijft het hele jaar door ongeveer gelijk, tussen de 25 °C en 33 °C. Er valt ook het hele jaar door veel regen in Singapore, met name tijdens de moesson in november, december en januari. Tijdens regenbuien kan er in korte tijd een grote hoeveelheid neerslag uit de lucht komen. Er zijn ook regelmatig onweersstormen in Singapore. 

Natuur

Singapore is een klein en zwaar stedelijk eiland, gelegen aan het uiteinde van het Maleisische Schiereiland. Bij het gebied horen ook enkele kleinere eilanden die rond het grote hoofdeiland liggen. Een groot deel van het Singaporaanse landoppervlak is door mensen gecreëerd, door middel van landaanwinning.

Omdat Singapore een klein, extreem dichtbevolkt en sterk geürbaniseerd gebied is, is er weinig ruimte voor natuur in het land. Sinds het begin van de negentiende eeuw is een groot deel van de natuur in de regio verloren gegaan door de groeiende activiteiten van mensen. Toch zijn er nog een aantal plaatsen waar het oorspronkelijke natuurschoon van het eiland te bewonderen valt.

Een iconische plek in Singapore is het natuurpark Gardens by the Bay, waar grote metalen ‘bomen’ zijn geplaatst waarop planten omhoog kunnen klimmen. Bezoekers van deze verticale tuin kunnen zich via loopbruggen tussen het groen bewegen en wanen zich even in een tropisch oerwoud. 

Het Bukit Timah Natuurreservaat ligt op slechts 12 kilometer van het centrum van Singapore, maar biedt een heel andere sfeer dan de drukke straten en imponerende wolkenkrabbers van de stad. Het is een van de beste plekken in het land om kennis te maken met het regenwoud van Singapore. Verschillende soorten apen en een groot aantal vogels zijn hier te zien, evenals een diversiteit aan bomen- en plantensoorten. Ook het hoogste punt van Singapore, de 163 meter hoge heuvel Bukit Timah, is te vinden in dit park.