Singapore informatie

Landeninformatie Singapore

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Er wonen ruim drie miljoen mensen in Singapore. Ruim negentig procent van de bevolking bestaat uit Singaporezen, de anderen zijn buitenlanders. De autochtone bevolking bestaat voor driekwart uit Chinezen, voor veertien procent uit Maleisiërs en voor zeven procent uit Indiërs. Verder zijn er nog wat kleinere etnische groepen. Singapore kent volledige godsdienstvrijheid.

De bevolkingsdichtheid is met bijna 4000 inwoners per vierkante kilometer één van de hoogste ter wereld en bijna tien keer zo hoog als het dichtstbevolkte land van Europa, Nederland. De gebruikelijke manier van groeten is door het schudden van handen. De bevolking van Singapore is vrij formeel in de omgang.

Singapore heeft vier officiële talen: Mandarijn, Maleisisch, Tamil en Engels. Engels is wijdverspreid en deze taal verenigt de verschillende etnische groepen van Singapore. Kinderen krijgen op school les in Engels, maar ze leren ook de traditionele talen, zodat ze hun eigen etnische afkomst niet 'vergeten'. Het enige communicatieve probleem voor Engelssprekenden zal zich voordoen in de contacten met de oudere Singaporezen, die op school nooit de kans hebben gehad om Engels te leren. Zij spreken een mix van Engels, Maleisisch en Hokkien.

Cultuur

Door de verscheidenheid van de bevolking van Singapore zijn er, door het jaar heen, een groot aantal festivals en evenementen. De data variëren per jaar, omdat voor de Chinese, Hindoe en Moslim feesten de maankalender gevolgd wordt. Het Chinese Nieuwjaar vindt plaats in januari of februari en wordt gevierd met draakdansen, parades, vuurwerk en veel vrolijkheid. Tijdens de Ramadan staan er, nadat de zon is ondergegaan, heel veel voedselstalletjes in het Arab Street District, vlakbij de Sultan Moskee. Het einde van de Ramadan, Hari Raya Puasa, wordt gevierd met drie dagen vol festiviteiten. Vesak Day herdenkt de geboorte en dood van Boeddha.

Het Dragon Boat Festival wordt gevierd in mei of juni en herdenkt de dood van een Chinese heilige, die zichzelf verdronk als protest tegen de corruptie van de regering. Twee andere belangrijke festivals zijn Festival of the Hungry Goast en het Festival of Thaipusam, het meest spectaculaire Hindoe feest.

Flora en Fauna

Het eiland is in drie fysisch-geografische regio’s in te delen. Centraal ligt een heuvelachtig gebied dat uit stollingsgesteente is opgebouwd. De westkant van het eiland bestaat uit sedimentair gesteente en lage, in noordwestelijke richting lopende, heuvels. De oostkant is vlak en heeft een ondergrond van zand en kiezelgesteente.

Het hoofdeiland kent het, 2000 ha grote, zogenaamde ‘Nature Parks Board, waaronder ook het 81 ha grote Bukit Timah Nature Reserve valt.  Dit park, met nog wat primaire jungle, bezit nog de meeste soorten bomen, planten en dieren van het verstedelijkte Singapore.

In het midden van het hoofdeiland liggen, rond de grote waterreservoirs, natuurparken met secundaire jungle. Bij het district Yishun is wat moerasbos te vinden en bij Kranji, Ponggol en Pasir Ris zijn wat resten van mangrovebossen.

Grote diersoorten zijn op het hoofdeiland niet meer te vinden, maar er zijn nog een aantal kleinere zoogdieren over zoals: vliegende maki’s (een halfapensoort), civetkatten, langstaartmakaken en twee eekhoornsoorten. Het land telt verder meer dan honderd vogel- en vlindersoorten.

Geografie

Singapore, in de regio Zuidoost-Azië, ligt 137 kilometer ten noorden van de evenaar en heeft twee buurlanden: Maleisië en Indonesië. Singapore is met Maleisië verbonden door een één kilometer lange strekdam in de Straat van Johor. De stadstaat Singapore bestaat, behalve uit het hoofdeiland met daarop de gelijknamige stad uit 58 kleinere tropische eilanden, die tezamen een oppervlakte van 633 km2 hebben.

Het hoofdeiland: ong. 42 km. lang en 23 km.  breed heeft een totale opp. van 574 km2 en een kustlijn van honderdvijftig km. Singapore ligt gemiddeld tien meter boven de zeespiegel en Bukit Timah (162.5 m hoog) is de hoogste ‘berg’ van het land.

Geschiedenis

De Britten hebben zich, in 1819, voor het eerst in Singapore gevestigd, toen de Oost-Indische Compagnie probeerde om haar handelslijn tussen China en de Indische kolonies te behouden. Deze Britse invasie stond onder leiding van de bekende veldheer Raffles en riep veel weerstand op bij de Nederlanders, die zeer actief waren in deze omgeving. Door de extra Britse troepen, maar ook door de stichting van diverse militaire en marine bases en de tariefvrije haven werd Singapore al snel een welvarende kolonie, die veel migranten aantrok.

Tot de tweede Wereldoorlog hield die groei aan, maar door de invasie van Japan viel deze stil en verloren de Britten de macht over het land. Na de oorlog waren ze nog wel welkom in het land, maar hadden ze hier niets meer in te brengen. In de jaren 50 werden een  aantal politieke partijen opgericht en begon zich een parlementair systeem af te tekenen dat, in 1965, resulteerde in de vorming van een unie met Maleisië. Singapore stapte al snel weer uit deze unie en werd een onafhankelijk land, waar, onder strenge leiding, de basis werd gelegd voor nieuwe economische groei.

Klimaat

Singapore heeft een heet en vochtig klimaat met temperaturen, die bijna altijd tussen de 20 en 30 graden Celsius liggen. De vochtigheid is, met 75%, erg hoog en de meeste neerslag valt tussen november en januari. Mei tot en met juli zijn de droogste maanden, maar het verschil is niet heel groot. Singapore ligt erg dicht bij de evenaar, waardoor het land het hele jaar door een constante lading zon krijgt. U kunt het land dus zo goed als altijd bezoeken.


Politiek/Economie

Singapore heet een parlementaire democratie te zijn, maar naar westerse maatstaven houdt het democratisch gehalte nogal eens over. De stadstaat kende in het nabije verleden veel strenge wetten en de vrijheid van de inwoners werd behoorlijk ingeperkt. Daar komt de bijnaam: The Fine (boete) City vandaan, omdat op veel kleine “vergrijpen” hoge boetes staan. De laatste jaren zijn de teugels iets gevierd, maar de huidige president Lee Hsien Loong maakt op nogal autoritaire wijze de dienst uit en van persvrijheid kan nog steeds niet echt gesproken worden. De rechtspraak kun je nauwelijks onafhankelijk noemen met als gevolg dat je hier veel politieke gevangenen en dissidenten vind. Niet iedereen legt zich namelijk bij deze situatie neer, maar protesten worden vaak onderdrukt.

Op het eerste gezicht lijkt het economische systeem van Singapore een extreem kapitalistisch systeem van de zogenaamde vrije markt. Belastingen zijn laag of in diverse sectoren zelfs helemaal afwezig en er zijn nauwelijks beperkingen voor buitenlandse investeringen. De grote economische overheidsbemoeienis maakt dat er eerder van een geleide economie gesproken kan worden, want alleen de regering bepaalt welke industrietakken voor ontwikkeling in aanmerking komen en welke belastingvoordelen er geboden worden. De arbeidsmarkt wordt strikt gecontroleerd, de vakbonden worden kort gehouden en er is een strenge stakingswetgeving.