Praktische informatie Singapore

Praktische info Singapore

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Elektriciteit

De netspanning is 220/230 volt. Singapore heeft 3-polige stekkers, zgn. Amerikaanse stekker met platte pinnen nodig.

In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB, bij diverse buitensportwinkels en in de taxfree winkels op Schiphol.


Eten en drinken

U kunt in Singapore uitstekend eten, want veel van de gerechten komen uit uiteenlopende continenten, van Chinees, Indiaas, Zuidoost Aziatisch tot fast-food en Italiaans. Niet alleen in de talloze restaurants en eethuisjes, maar ook bij de eetstalletjes op straat kunt u uitstekend en vooral veilig eten.

In een restaurant begint de prijs bij ongeveer SGD 15, maar voor een eenvoudige maaltijd in een eethuisje betaalt u maar ca. SGD 7 en bij de eetstalletjes kunt u al voor SGD 3 per gerecht terecht. Alles is afhankelijk van uw eigen keus natuurlijk.


Fotograferen

Fotograferen is over het algemeen geen enkel probleem in Singapore. Wel is het verstandig wanneer u iemand wilt fotograferen hier vooraf toestemming voor te vragen. Militaire doeleinden mogen nooit gefotografeerd worden.

Algemene informatie over digitale fotografie:
Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto.


Geld en Valuta

De munteenheid in Singapore is de Singapore Dollar (SGD) en deze mag min of meer onbeperkt in- en uit worden gevoerd. Travellercheques kunt u overal inwisselen en vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards (let wel op: American Express kan, in heel Azië, soms problemen opleveren). 

Pinnen, met uw girobetaalkaart/europas, is overal mogelijk bij de ATM’s , maar een giropas moet wel geschikt zijn voor gebruik in het buitenland.
Met uw creditcard geld pinnen kan natuurlijk ook, maar daar zijn WEL kosten aan verbonden. Met de andere kaarten zou dat gratis moeten zijn! Wanneer u met uw creditcard bij een bank contant geld wilt opnemen, dient u zich te legitimeren met uw paspoort en kost dat veel tijd!

In veel landen is het gebruikelijk dat er bij incheck een borg voldaan dient te worden. Deze borg staat garant voor eventuele drankjes/maaltijden die in het hotel genuttigd worden. De borg kan met contant geld of per creditcard voldaan worden. De hoogte van de borg verschilt per hotel. Vraag bij check out deze borg of een creditcard imprint retour. Kijk de rekeningen van uw drankjes en maaltijden goed na, zodat u weet waar u voor betaalt. De informatie later opvragen is zeer tijdrovend en het verkrijgen van restitutie achteraf is vrijwel onmogelijk. FOX kan hiervoor niet verantwoordelijk gesteld worden.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige adressen

Ambassade van Singapore in Brussel:
Avenue Franklin Roosevelt 85
1050 Brussel
Tel: 0032 2 660 29 79
Fax: 0032 2 660 86 85
E-mail: singemb_bru@mfa.sg

Nederlandse Ambassade in Singapore:
541 Orchard Road #13-01
Liat Towers
238881 Singapore
Tel: 0065 6737 11 55
E-mail: nlgovsin@singnet.com.sg


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques, fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer van FOX. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, niet!

 


Reisbegeleiding

Tijdens uw rondreis wordt u begeleid door een Nederlandse reisleider, welke vaak woonachtig is in het gebied. Hierdoor krijgt u veel informatie over de cultuur en gewoontes van de lokale bevolking. Naast deze Nederlandstalige reisleiding maken we van Engelssprekende gidsen gebruik, om zoveel mogelijk informatie over het land, natuur en bevolking te krijgen.

Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Singapore is niet uitsluitend een moderne wereldstad. Naast de moderne metropolis vind u het drukke Chinatown met diverse gezellige kroegjes en de onvermijdelijke karaoke-bars, de wijk Little India met prachtige tempels en stalletjes met bloemen en Arab Street, met de sfeer van het Midden Oosten. Stuk voor stuk zijn dit leuke plaatsen om langs de vele stalletjes op zoek te gaan naar leuke souvenirs.

Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Luchtpost naar Europa, bijv. ansichtkaarten en brieven, komen na ongeveer een week aan. Wel even “airmail” op vermelden! Hotels beschikken over beperkte postvoorzieningen en de beste optie is om de post even op het postkantoor af te geven.

De internationale toegangscode voor Singapore is 65. Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend, internationaal bellen gaat het makkelijkst via speciale kantoren.

Internet is bij de businesscentres van de meeste hotels beschikbaar, maar zeker ook in de (veel goedkopere) internetcafe’s.


Tijdsverschil

Singapore:  tijdens onze zomertijd 6 uur later en tijdens de wintertijd 7 uur tijdsverschil.

Tips en fooien

Het geven van fooien is niet echt gebruikelijk. De meeste duurdere restaurants berekenen tien procent extra voor de service. Kamermeisjes verwachten 2 SGD per nacht.

Vaccinaties/Gezondheid

Advies van de Reisdokter:
In principe zijn voor een bezoek aan Singapore geen vaccinaties verplicht, wanneer u echter ook andere landen in de regio aandoet, dient u wel over de nodige vaccinaties te beschikken. Advies is dan: DTP en Hepatitis A en B.

Het systeem van watervoorziening in Singapore is een van de meest geavanceerde ter wereld en een groot deel van de bevolking drinkt dan ook gewoon uit de kraan. Dit water is behoorlijk gechloreerd, zeker relatief veilig om te drinken, maar alleen al vanwege de smaak adviseren wij u om water in flessen te kopen.

Wilt u echter toch meer weten over dit belangrijke onderwerp dan kunt u kijken in ons hoofdstuk Vaccinaties en Gezondheid waar uitgebreid wordt aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de de Reisdokter of één van de daar genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-2025505 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Koffie ontwaterd! Inherent aan het maken van verre reizen zijn de mogelijke maag- en darmklachten. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen .

In Singapore komt het Zika virus voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. De mug is overdag actief. De aanwijzingen dat het Zika-virus, als zwangere vrouwen worden besmet met dit virus, een ernstige afwijking kan veroorzaken bij de ongeboren vrucht zijn alleen maar sterker geworden. De adviezen van RIVM aan zwangere vrouwen en hun partner zijn dan ook nog steeds van kracht, zie www.rivm.nl/zikavirus voor meer informatie.

Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat.
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.

Tijdens onze Reis & Inspiratiedagen vertelt de Reisdokter uitgebreid over prikken, pillen en eventuele vaccinaties die op uw reis noodzakelijk zijn. U kunt de Reisdokter op deze dag ook consulteren: U krijgt ter plekke de benodigde vaccinaties en zonodig het gele vaccinatieboekje / recept voor Malaria. Dit alles gaat geheel volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. De prijzen van de vaccinaties zijn min of meer gelijk aan die van de GGD's.

Kijk voor meer informatie of een aanvraag/reserveringsformulier bij de Reisdokter.


Veiligheid

Singapore is absoluut veilig om te bezoeken. Echter zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Singapore goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen.

Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten en vervangen door goedkope imitaties. Raakt u die kwijt, dan heeft u geen probleem.


Vervoer

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel kunnen zijn, dan dat we hier in Nederland gewend zijn.

Het openbaar vervoer is in Singapore uitstekend georganiseerd, want de stad beschikt over één van de meest geavanceerde metronetwerken ter wereld en daarnaast ook nog over uitstekende (goedkope) efficiënte busverbindingen, waardoor de hele stad optimaal bereikt kan worden. In de spitsuren worden extra bussen ingezet.

Voor een nog comfortabeler manier van vervoer kunt u kiezen uit 1 van de (minimaal) 12.000 taxi’s, die in de stad klaar staan. Zij kunnen bij hotels, bij speciale taxistandplaatsen of in de straat aangehouden worden. Er zijn veel taxi's beschikbaar en ze zijn redelijk goedkoop.

Ook voor autoverhuur kunt u in Singapore terecht bij een van de bekende verhuurbedrijven. Sommige bedrijven verhuren ook auto’s met chauffeur en soms zelfs huurauto's met chauffeurs, die gehuurd kunnen worden voor minimaal 3 uur. U kunt een auto per dag of per week huren. De tarieven kunnen sterk verschillen per bedrijf, dus het is de moeite waard om deze onderling te vergelijken. Als u zelf de auto wilt besturen, heeft u een geldig Internationaal Rijbewijs nodig (verkrijgbaar bij de ANWB, 2 pasfoto's meenemen!) of een nationaal rijbewijs uit uw land van herkomst. Het verkeer rijdt er links. U kunt contact opnemen met uw hotel over de mogelijkheden voor de autoverhuur.

Daarnaast zijn er volop mogelijkheden voor tochten in de haven en naar de verschillende eilanden. 

Indien aanwezig stelt FOX het verplicht dat u de veiligheidsgordels in de bus, minibus of auto draagt.