Sint Maarten informatie

Landeninformatie Sint Maarten

Wat zijn de gewoontes en gebruiken, hoe is het klimaat in de maand dat u vertrekt en wat zijn de hoogtepunten op het gebied van flora en fauna? Kom niet voor verrassingen te staan en lees de landinformatie.

Bevolking

Sint Maarten heeft een bijzonder multiculturele samenleving. De wortels van de inwoners van het eiland liggen voornamelijk in Afrikaanse, Franse en Nederlandse sferen. Daarnaast hebben ook recente immigranten, voornamelijk inwoners van Haïti en de Dominicaanse Republiek, hun eigen elementen aan deze multiculturele samenleving toegevoegd. Slechts 20% van de inwoners is daadwerkelijk geboren op het eiland. Onder invloed van het explosief toegenomen toerisme op het eiland zijn velen van buiten het eiland gekomen op zoek naar een baan.

Cultuur

De multiculturele samenleving van het eiland is bepalend geweest voor het ontstaan van de huidige cultuur. De bonte mengeling van gebruiken en tradities heeft geresulteerd in typisch Antilliaanse klederdrachten en verschillende muziek -en dansvormen. Specifiek voor de Bovenwindse eilanden is de Calypso, die oorspronkelijk uit Trinidad komt en waarin de dingen van de dag worden bezongen. Een groot aantal dansen worden, onder begeleiding van een band, uitgevoerd door folkloristische dansgroepen tijdens feestdagen. De belangrijkste hiervan is Carnaval. Dit vindt in de laatste twee weken van april. Taal De officiële taal op Sint Maarten is Nederlands, echter in de praktijk (zowel op scholen als bij de mensen thuis) spreekt men meer Engels dan Nederlands. De meeste inwoners spreken naast Engels en Nederlands ook Frans en Creools. De grote groep immigranten uit de Dominicaanse Republiek en Haïti spreken Spaans.

Flora en Fauna

Als gevolg van het klimaat op Sint Maarten is de aanwezige flora en fauna nogal beperkt. Het binnenland is vrij heuvelachtig en voornamelijk groen, met palmbomen, hibiscus en verschillende soorten cactussen. De westkant van het eiland bestaat meer uit water dan uit land en wordt gedomineerd door de ‘Simpson Bay Lagoon’. Het dierenrijk van het eiland bestaat uit een groot aantal verschillende vogels en vele hagedissen.

Geografie

Sint Maarten is het grootste eiland van de Bovenwindse Eilanden en gelegen op een afstand van 325 km ten oosten van Puerto Rico. De totale oppervlakte bedraagt 86 vierkante kilometer. Het eiland is slechts 5 km lang bij 15 km breed. Het Nederlandse gedeelte bevindt zich in het zuiden en beslaat circa 34 vierkante kilometer. De grens tussen het Franse en Nederlandse gedeelte loopt dwars over het eiland.

Geschiedenis

Oorspronkelijk werd Sint Maarten door de Amerikaanse Indianen ‘Soualiga’ genoemd, land van zout, naar de vele aanwezige zoutpannen. Columbus ‘ontdekte’ het eiland in 1493 en noemde het als eerbewijs naar de bisschop St. Martin of Tours. Het duurde nog tot het jaar 1631 voordat de eerste kolonialisten op het eiland arriveerden. De Nederlanders vestigden zich op Little Bay en de Fransen in het Orleans gedeelte. In 1633 vielen de Spanjaarden het eiland binnen en de 128 inwoners werden verbannen. In 1644 werd, onder leiding van de bekende kolonist Peter Stuyvesant, een poging gedaan om het eiland te heroveren. Door een kanonskogel verloor Stuyvesant hierbij zijn been. Vier jaar later toonden de Spanjaarden weinig interesse meer in de regio en verlieten het eiland zonder slag of stoot. Zowel de Nederlanders als de Fransen vonden hun weg terug naar Sint Maarten en spraken af het eiland te delen. Een in 1648 ondertekend document werd echter herhaaldelijk geschonden. Er volgden perioden waarbij afwisselend de Fransen en de Nederlanders het gehele eiland bestuurden. Ook de Engelsen hadden gedurende een korte periode de leiding over het eiland. In 1817 kwam uiteindelijk een einde aan de onderlinge conflicten en werden de huidige grenzen vastgesteld. In de tussentijd draaide de economie van het eiland op de slaven, die op de plantages aan het werk waren. De Nederlanders exporteerden grote hoeveelheden zout naar Nederland voor de haringindustrie. In 1863 werd op Sint Maarten de slavernij afgeschaft. Hierdoor raakten de plantages in verval en ging de economie hard achteruit. Toen zowel Nederland als Frankrijk in 1940 in Duitse handen vielen, volgde een Geallieerde bezetting. In 1943 bouwden zij een militair vliegveld op het eiland, nu bekend onder de naam ‘Juliana Airport’. Na de oorlog zorgde dit vliegveld voor een snelle groei en kwamen de eerste toeristen richting het eiland.

Klimaat

Sint Maarten kent een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur bedraagt het hele jaar door circa 27 graden Celsius, met een verschil tussen zomer en winter van slechts 3 graden. De warmste maanden zijn augustus, september en oktober. De temperatuur van het water bedraagt gemiddeld 25 graden Celcius. De constant waaiende noordoostpassaatwind zorgt voor een heerlijk aangename en verkoelende werking. Op het eiland valt gemiddeld zo’n 100 cm neerslag per jaar, voornamelijk in de maanden augustus t/m december. Dit gebeurt meestal in de vorm van korte, hevige plaatselijke buien. In de herfst kunnen op Sint Maarten tropische stormen en tornado’s voorkomen.

Politiek/Economie

Sint Maarten is onderverdeeld in een Frans deel en een Nederlands deel. Het Franse deel, genaamd Saint Martin, valt nu nog onder het departement Guadeloupe, maar koos op 7 december 2003 tijdens een gehouden referendum voor zelfbestuur. In de toekomst zal het rechtstreeks onder Frankrijk resorteren. Het Nederlandse gedeelte behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Nederlandse Antillen. De economie op Sint Maarten is sinds de jaren ’60 voornamelijk op het toerisme gebaseerd. In 1955 opende het ‘Little Bay Hotel’ als eerste hotel zijn deuren op het eiland. In de jaren zeventig opende het ene na het andere resort zijn deuren. De toeristische stroom kwam pas goed op gang door de uitbreiding en verbetering van Juliana Airport. De luchthaven is tegenwoordig in staat vliegtuigen van het type ‘Boeing 747’ te ontvangen. Omdat het eiland zich uitsluitend op het winstgevende toerisme heeft gericht, is er met uitzondering van beperkte visserij geen andere industrie meer te vinden. Onder invloed van de groeiende stroom immigranten is het werkloosheidspercentage hoog.