Philipsburg

Philipsburg is de hoofdstad van het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten. De stad is gelegen op een lange smalle strook land die Great Bay scheidt van de zoutpannen van Great Salt Pond.

Philipsburg is ontstaan in het jaar 1631, toen de Nederlanders hier hun eerste Caribische fort bouwden. Dit fort noemden zij Fort Amsterdam. De Spaanse invallers breidden het uit en lieten een kleine kerk bouwen. In de huidige tijd is er weinig meer over van dit fort.

Tegenwoordig heeft de stad een nogal commercieel karakter gekregen en is het oorspronkelijke straatbeeld in de afgelopen 30 jaar dan ook geheel verloren gegaan. Het centrum wordt echter nog altijd gevormd door het ‘Wathey Square’ plein. Aan de zeezijde van dit plein bevinden zich de steigers voor de pendelbootjes van de grote cruiseschepen die in de baai voor anker gaan. Wanneer cruiseschepen aanmeren is het dan ook altijd een gezellige drukte in de stad. Hier bevindt zich ook een interessante rechtbank daterend uit het jaar 1793. Links en rechts van het plein vindt men de hoofdstraat, genaamd Frontstreet. Deze straat puilt tegenwoordig uit van de taxfree winkels, restaurantjes, hotels en casino’s.

Een aantal andere interessante bezienswaardigheden zijn onder andere het Sint Maarten museum, de uit 1844 daterende Rooms-katholieke St. Martin kerk en één van de oudste hotels van het eiland: de Pasanggrahan.