Praktische informatie Sint Maarten

Praktische info Sint Maarten

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Beste reistijd

Het bovenwindse eiland Sint Maarten is heel het jaar goed te bezoeken. De maanden januari tot en met april is het iets minder dan 30 graden. In de hier opvolgende regenperiode (juni tot en met november) ligt de temperatuur rond de 30 graden en kunt u korte, maar hevige buien verwachten. Heel het jaar door komen deze buien af en toe voor, alleen in de regenperiode iets meer. In de warmste maanden juni, juli en augustus, is het gemiddeld iets boven de 30 graden.


Duiken

De onderwaterwereld rond Sint Maarten is vergelijkbaar met die van de andere Bovenwindse eilanden. Interessant is een duik naar het Britse oorlogsschip ‘HMS Proselyte’. Duiken begint aan populariteit te winnen, maar is nog niet de voornaamste reden waarom mensen Sint Maarten bezoeken.

Elektriciteit

Op Sint Maarten geldt dezelfde elektriciteitseenheid als voor de Verenigde Staten en Canada, te weten 110 volt (60 hertz). Voor de stopcontacten heeft u de zogenaamde ‘Amerikaanse’ platte stekker nodig. Op het Franse deel van Sint Maarten varieert de netspanning van 208 tot 220 volt. Hiervoor is apparatuur noodzakelijk die kan worden omgeschakeld van 220 volt naar 110 volt.

Klik hier om direct een wereldstekker via de ANWB te bestellen.


Eten en drinken

De restaurants op Sint Maarten serveren vooral Caribische gerechten. Aan te raden zijn de verschillende soorten verse vis en krab. Deze wordt meestal in de buitenlucht op een grilletje gebakken. Internationaal getinte restaurants zijn ook volop aanwezig en serveren maaltijden van Hollands en Frans tot Chinees en Indonesisch. Sint Maarten heeft een uitstekende waterzuiveringsinstallatie en het water uit de kraan is in principe goed drinkbaar. Soms komt er lauwwarm water uit de kraan, omdat een deel van het waterleidingnet boven de grond ligt.

Fooien

U dient op te letten bij het geven van fooien. Over het algemeen is de fooi bij de rekening inbegrepen via een zogenaamde “service charge” van 10 à 15 procent, die u terug kunt vinden op de rekening. Een (extra) fooi is in deze gevallen dan ook overbodig. Is dit niet het geval, dan is het gebruikelijk een fooi te geven van 10 à 20 procent van het totaalbedrag, afhankelijk van uw waardering.

Fotograferen

Digitaal fotograferen is gemakkelijk en geeft u de mogelijkheid om, waar u ook reist, honderden foto’s te maken. Dit vraagt echter wel om voldoende opslagruimte, echter niet alle memory sticks zijn zomaar in elk land verkrijgbaar. FOX raadt u aan om vanaf huis voldoende opslagruimte voor uw camera mee te nemen, omdat u zich over het algemeen in Nederland beter laten informeren welke memory sticks voor uw camera geschikt zijn en ook kan er een verschil in kwaliteit zijn.

Let u bij het fotograferen in het buitenland goed op of dit wel is toegestaan en laat u zich hierover informeren op de plaats van bestemming. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat fotograferen van bepaalde gebouwen, dieren of personen niet is toegestaan in zijn algemeenheid of dat het niet is toegestaan foto’s te maken met flits. Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor u de foto maakt. Houdt u er rekening mee dat het kan voorkomen dat de gefotografeerde een vergoeding vraagt voor de gemaakte foto..


Geld en Valuta

De officiële munteenheid van Sint Maarten is de Antilliaanse Gulden (Na¦). U kunt eveneens prima met US dollars betalen. Er bestaan nauwelijks voordelen om dollars in te wisselen voor guldens. Daarnaast worden ook traveller cheques en creditcards vrijwel overal geaccepteerd. De Euro kunt u bij diverse banken omwisselen in Antilliaanse Guldens of Amerikaanse Dollars. Banken zijn in de regel geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 16.00 uur.

Bankpassen worden over het algemeen geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. Let er overigens wel op dat uw pinpas ingesteld staat op 'wereld', anders kunt u uw pinpas niet gebruiken.

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Paspoort en Visum

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. U dient tevens in het bezit te zijn van een doorreis- of retourticket. Voor een bezoek aan het eiland is geen visum nodig.

Reizen met kinderen
Alle kinderen dienen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land wáár de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zonodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Geld, bankpas, evt. creditcard en een fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS centrale, telefoonnummer van uw bank/creditcardinstelling om bij verlies/diefstal uw bankpas/creditcard te kunnen blokkeren, kopiepolis van uw reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen) en het telefoonnummer en e-mailadres van FOX. Vergeet de pincode, ook van uw creditcard, niet!


Reisgidsen en Literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Op Sint Maarten zijn zo’n 500 duty-free winkels te vinden. Deze winkels verkopen uiteenlopende zaken als juwelen, parfums, handtassen, lederwaren, elektronische apparatuur en kunst.

Telefoon, internet en post

Op Sint Maarten zijn openbare telefoons waarmee u kunt bellen. U heeft dan vaak wel een telefoonkaart nodig die u bij het postkantoor kunt kopen. Tevens kunt u op Sint Maarten prima gebruik maken van uw mobiele telefoon. In de internetcafés op Sint Maarten alsmede vanuit een toenemend aantal hotels kunt u gebruik maken van internetdiensten.

Tijdsverschil

Op Sint Maarten is het in vergelijking met Nederland, afhankelijk van onze zomer– of wintertijd, 5 uur (winter) of 6 uur (zomer) eerder.

Vaccinaties/Gezondheid

De medische voorzieningen voor eventuele noodgevallen op het eiland zijn goed. Voor Sint Maarten zijn geen vaccinaties noodzakelijk, alsmede enige andere voorbereidingen op het gebied van de gezondheidszorg. Gebruikt u wel een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen verbrandingen.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) meldt dat het risico op een infectie met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika en de Cariben sterk is afgenomen. 
Ziet u voor veel gestelde vragen over zwangerschap en Zika daarom de website van het RIVM. 

Wilt u met betrekking tot mogelijke andere risico factoren zoals Dengue informatie hebben, dan verwijzen wij u graag door naar de website https://www.anvr.nl/reisinformatie/bestemmingen.aspx.

Met betrekking tot de muggen geldt in het algemeen: 
Het is belangrijk om overdag en in de vroege avond tot aan de schemering zorgvuldig de volgende antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar deze virussen voorkomen:
• Dragen van bedekkende kleding
• Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. 
• Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte. Tevens adviseren wij om de airco of fan aan te zetten wanneer u op uw kamer aanwezig bent.


Veiligheid

Sint Maarten staat bekend als veilige bestemming. Natuurlijk dient u altijd voorzichtig te zijn op straat en niet te paraderen met uw luxe artikelen. In uw hotel raden wij u aan de safe te gebruiken, aangezien het hotel zich meestal niet aansprakelijk stelt voor ‘verloren’ items.

Vervoer

Op Sint Maarten zijn twee typen busdiensten aanwezig, publieke bussen en privé-minibussen. De publieke bussen rijden tussen Philipsburg, Mullet Bay, Simpson Bay en Marigot. De kleinere minibussen die rondrijden, kan men gewoon aanhouden. Diensten tussen andere plaatsen op het eiland zijn slechts sporadisch. Bussen kennen geen vaste dienstregeling. De beste manier om zich op Sint Maarten te verplaatsen is per huurauto. Huurmaatschappijen zijn meer dan voldoende aanwezig en een internationaal rijbewijs is niet nodig. Daarnaast kan men ook brommers, scooters en fietsen huren. Taxi’s zijn genoeg aanwezig en zijn een handige en goedkope manier om zich te verplaatsen tijdens korte verblijven.

Vlucht

FOX biedt haar reizen naar Sint Maarten aan met de luchtvaartmaatschappij KLM. De vliegtijd vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 9 uur. Kijk voor het vluchtschema en meer informatie bij de desbetreffende reis onder het tabblad "Prijzen & Inbegrepen".