Vakantie Saba

Saba of "The unspoiled Queen", zoals het door de plaatselijke bewoners wordt genoemd, is het kleinste bewoonde eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Saba behoort samen met St. Maarten en St. Eustatius tot de bovenwindse eilanden.

Dit vulkanisch eilandje is in 1493 door Columbus ontdekt, maar pas later in de 17e en 18e eeuw tijdens de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika is het eilandje beter in kaart gebracht. In deze periode is het eilandje in veel verschillende handen geweest, voordat in 1640 het eiland in Nederlandse handen kwam en zij daar permanent vestigden. Het leven voor de mannen, die voornamelijk op zee voeren, was erg moeilijk in deze tijd. Veel mannen leefden van de zee en zij lieten zoveel vrouwen achter op Saba, vandaar dat het eiland ook wel ‘’Het eiland van de Vrouwen’’ werd genoemd.

Het toerisme op Saba is pas eind jaren ’50 van de vorige eeuw op gang gekomen. Toen werd het eerste en enige vliegveld geopend op Saba. Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw kreeg Saba zelfs constante elektriciteit. Door de beperkte bereikbaarheid van het eilandje is het toerisme altijd kleinschalig gebleven en nog steeds vrij onontdekt. Saba is gesetteld door Britse, Ierse, Scandinavische en Nederlandse kolonisten met hun slaven en de meeste huidige bewoners zijn afstammelingen van deze kolonisten. De Nederlandse cultuur en architectuur is nog steeds op Saba te zien. Door de charmante en fotogenieke witte huisjes waant men zich weer helemaal terug in de 18de eeuw.

Ook qua natuur heeft Saba veel te bieden, u vindt hier een prachtige diversiteit aan flora en fauna, die nog steeds vrijwel onbedorven is. Er is onder meer een breed scala aan tropische bloemen, een tropisch regenwoud en een deel van het eiland is zelfs savanne natuurgebied. De onderwaterwereld van Saba is misschien nog wel het mooiste van alles. Saba biedt prima duik- en snorkelmogelijkheden om te genieten van de prachitge onderwaterwereld.

Het eiland heeft een tropisch moesson klimaat en de gemiddelde jaar temperatuur ligt rond de 30 graden, maar de gevoelstemperatuur ligt lager vanwege de passaat winden die hier waaien. De meeste regen valt aan het einde van de zomer en in de herfst. In de avonduren en op de hoger gelegen gebieden kan het soms flink afkoelen, waardoor het aan te raden is een warme trui mee te nemen.