Vakantie Anuradhapura

Ruim duizend jaar lang was Anuradhapura - de oudste stad van Sri Lanka - het middelpunt van de Sri Lankaanse beschaving. Meer dan honderd opeenvolgende koningen leefden in deze voormalige hoofdstad. De rijke geschiedenis is hier nog altijd tastbaar aanwezig in de vorm van paleizen, uitbundige tuinen en vele heiligdommen.

Historische schatten
De vergevorderde boeddhistische cultuur en bijzondere architectonische bekwaamheid maakten Anuradhapura al in de derde eeuw voor Christus beroemd in heel Azië en zelfs Europa. Intrinsieke irrigatiekanalen werden aangelegd om het water van het regenseizoen later te gebruiken voor de rijstvelden. Ook was Anuradhapura de locatie van 's werelds eerste ziekenhuizen, voor zowel mensen als dieren. Restanten van deze tijd zijn nog altijd indrukwekkend om te zien. Enorme torens, ruïnes van tempels en eeuwenoude zwembaden zijn hier goed bewaard gebleven.

Daarnaast staat de stad bekend om de gigantische en goed bewaard gebleven stoepa's, ronde boeddhistische bouwwerken. De drie belangrijkste stoepa's - in Sri Lanka ook wel dagoba's genoemd - in de stad behoren tot de grootste architectonische prestaties van de Oudheid. De Jetavanaramaya is bijvoorbeeld 122 meter hoog en werd opgebouwd uit ruim 90 miljoen bakstenen. Het boeddhistische heiligdom is daarmee de grootste stoepa ter wereld.Boeddhistisch pelgrimsoord
Gedurende het hoogtepunt bevonden zich tienduizenden monniken en tientallen kloosters in Anuradhapura. Er wordt geschat dat het totale inwonersaantal op bijna twee miljoen mensen lag. De boeddhistische vestiging was daarmee de grootste kloosterstad van de Oudheid.

In de derde eeuw voor Christus werd een stekje van de Bodhi boom (een zeer belangrijk heiligdom in India, omdat de Boeddha hier de verlichting vond) naar Anuradhapura gebracht en geplant. De boom die hieruit voortkwam, wordt nu gezien als een belangrijke heilige plek binnen het boeddhistische geloof. Jaarlijks komen dan ook veel pelgrims naar Anuradhapura. Religieuze ceremonies en feestelijke evenementen dragen bij aan het levendige en uitnodigende karakter van deze bestemming in Sri Lanka.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen