Vakantie Bandarawela

In de rollende heuvels van het groene Badulla-district, op ruim 1200 meter boven zeeniveau, ligt deze stad. Het aangenaam droge klimaat, de handige ligging ten zuiden van het bergachtige platteland en de gastvrije bevolking maken Bandarawela een onmisbare bestemming binnen Sri Lanka. Dit is de perfecte plek om te ontspannen met een kop lokale thee en te leren over de bijzondere geschiedenis van de omgeving.

Bandarawela is een tussenstop voor veel reizigers die het heuvelachtige oosten van het eiland willen verkennen. De schilderachtige regio is echter niet alleen voor buitenlanders, maar ook onder de bevolking van Sri Lanka een populaire vakantiebestemming. Verschillende authentieke dorpjes en fraaie natuurgebieden zijn makkelijk vanuit Bandarawela te bereiken.


Natuurlijke omgeving
Een populair uitstapje vanuit Bandarawela is het beschermde natuurgebied Ella. Hier is ten eerste de beroemde Ravana Ella-grot te vinden. Deze grot zit op ruim 1300 meter hoogte verborgen in een klif. Archeologen hebben verrassend genoeg vastgesteld dat de grot zo'n 25.000 jaar geleden al werd bewoond door mensen.

Ook enkele van de mooiste watervallen van Sri Lanka liggen in deze regio. Een bekend voorbeeld is de Ravana-waterval, maar het indrukwekkendst is misschien nog wel de 220 meter hoge waterval van Diyaluma. Ella is via een korte, maar prachtige rit vanuit Bandarawela te bereiken. Onderweg komt de route langs de Dhowa-tempel, een sereen tempelcomplex met een 4 meter hoog Boeddhabeeld dat uit een rots is gehouwen.

Lokale theeproductie
In de koloniale tijd was Bandarawela de verblijfplaats van de Britse bezetters. Zij noemden het eiland Ceylon toen zij hier in 1801 aan land kwamen. Theeplanten die zij hadden meegenomen uit China bleken het goed te doen op het eiland en de productie van thee is sindsdien altijd voortgezet. In de jaren zestig was Sri Lanka zelfs 's werelds grootste exporteur van thee. Treed in de voetsporen van dit stukje Sri Lankaanse geschiedenis en probeer de lokale thee van een authentieke plantage.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen