Vakantie Dambulla

In het hart van Sri Lanka, omgeven door nationale parken, idyllische bergen en platteland, ligt Dambulla. De plaats is gelegen in de 'culturele driehoek', een gebied in het Sri Lankaanse binnenland vol met duizenden jaren oude archeologische en culturele bezienswaardigheden.

Het dorp zelf is een enigszins overweldigende plaats, voornamelijk vanwege de chaotische verkeerssituaties. Vanuit Dambulla is het echter niet moeilijk om rust te vinden in de serene omgeving van nabijgelegen tempelcomplexen en archeologische vindplaatsen. Een andere plek om rust te vinden is aan het meer Amaya, even ten zuiden van Dambulla. Het natuurgebied rond het meer is beschermd en bevat een rijkdom aan locaties van historische significantie.


Grottempels
De grottempels van Dambulla vormen een iconische bestemming in Sri Lanka. De kleurrijke rotsschilderingen op de wanden van de grotten zijn wereldwijd beroemd. De grotten werden al in de prehistorie gebruikt door de bewoners van Sri Lanka. Dit hebben archeologen kunnen afleiden van begraafplaatsen met menselijke skeletten die ongeveer 2700 jaar oud zijn.

Men gelooft dat koning Valagamba van Anuradhapura de grotten uiteindelijk liet ombouwen tot de rijkelijk versierde tempels die vandaag de dag nog te bezichtigen zijn. De koning hield zich jarenlang schuil in de grotten toen hij door de Zuid-Indiase veroveraars werd weggejaagd. Veertien jaar later heroverde Valagamba zijn troon. Naar verluidt liet hij de grottempels bouwen om de goden te danken.

Vandaag de dag zijn de tempels vooral een prachtig bewijs van het artistieke talent van de Sri Lankaanse bevolking die de grotten eeuwen geleden beschilderden. Meer dan 2000 vierkante meter aan grotwanden werden op deze manier versierd. Het indrukwekkende heiligdom staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex bij Dambulla is de grootste en best bewaard gebleven grottempel in Sri Lanka.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen