Vakantie Galle

Reis terug in de tijd in de best bewaard gebleven koloniale vestiging van Sri Lanka. Galle werd gebouwd door de Portugezen in de zestiende eeuw en werd versterkt in de achttiende eeuw als een Nederlandse koloniale vestiging. Straten vol historische Nederlandse villa's, kerken en verdedigingswerken zijn de afgelopen eeuwen amper veranderd. De oudste protestantse gebedsplaats van Sri Lanka, een prachtige witte moskee en een pittoreske oude vuurtoren liggen op loopafstand van elkaar.

Hoewel de architectuur nog verwijst naar het verleden, is Galle een stad in opkomst. Een flink aantal Europese immigranten geven de stad een internationale sfeer, merkbaar aan de boetiekwinkeltjes, trendy cafés en culturele evenementen in Galle. Het literatuurfestival brengt elk jaar weer een groter internationaal gezelschap naar de Sri Lankaanse kustplaats.


Nederlands erfgoed
Vanwege de strategische ligging aan de zuidkust is Galle altijd een belangrijke plek geweest in Sri Lanka. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie was de stad een belangrijke tussenstop op de route van Oost naar West. Verschillende bouwwerken herinneren nog aan deze tijd.

Het oude Hollandsche Fort, dat in de vroege achttiende eeuw werd gerenoveerd, is hier (nog volledig intact) te bewonderen. Het indrukwekkende fort is een van de voornaamste redenen voor reizigers om naar deze stad te komen. De grote verdedigingsmuur werd gebouwd om vijanden op afstand te houden, maar speelde in 2004 ook een belangrijke rol door de stad te beschermen tegen de tsunami die de regio trof.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze Nederlandse kerk was de eerste gebedsplaats voor protestanten in Sri Lanka. Het originele kerkorgel doet af en toe nog dienst. Verschillende Nederlandse koopvaardijleden en bestuurders van de Gouden Eeuw werden hier begraven.

Voor een uitgebreid overzicht van de Nederlandse overheersing in Sri Lanka is het Nederlands Museum aan de Lijnbaanstraat de ideale plek. De collectie bestaat onder meer uit Delfts Blauw aardewerk, munten met logo's van de VOC, antieke meubelstukken en wapens van de Nederlandse soldaten.