Vakantie Polonnaruwa

Deze bestemming in het noordelijke binnenland van Sri Lanka kent een lange geschiedenis. Deze voormalige hoofdstad van Ceylon (de oude naam van Sri Lanka) veranderde van een belangrijke vestiging tot een verzameling door planten overwoekerde ruïnes.

Mede dankzij het werk van UNESCO is de stad nu weer bijna volledig hersteld naar haar oude glorie. Prachtige beeldhouwwerken, indrukwekkende gebouwen en eeuwenoude zwembaden maken dit een van de mooiste ruïnes in het noorden van Sri Lanka. De bijzondere archeologische site is een onmisbare locatie in Sri Lanka voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur.

Uitbundige tempels
De ruïnes van Polonnaruwa tonen de vergevorderde architectonische vaardigheid en creativiteit van de bevolking van het oude Ceylon. Op het hoogtepunt was de stad enkele kilometers lang, zich uitstrekkend langs de oevers van het meer Parakrama Samudra. Boeddhistische en hindoestaanse kloosters, extravagante paleizen en een stevige stadsmuur van 6 kilometer benadrukten de belangrijke status van deze stad.

Het Gal Vihara-heiligdom is misschien wel het imposantste bouwwerk in de eeuwenoude stad. Vier enorme Boeddhabeelden, uitgehouwen uit massieve blokken graniet, bewaken de offerschalen bij het tempelcomplex. Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid staat in het heilige centrum van de oude hoofdstad. De Vatadage van Polonnaruwa is een uitbundige cirkelvormige tempel, bedekt in flamboyante versieringen en kunstwerken.

Nationale parken
De natuurlijke omgeving van Polonnaruwa is een van de beste plekken om kennis te maken met Sri Lanka's olifanten. In Minneriya Nationaal Park vindt elk jaar een beroemde 'bijeenkomst' plaats van de groeiende olifantenpopulatie. Honderden grijze reuzen komen hier samen tijdens het droge seizoen van mei tot september.

Ook Kaudulla National Park is een belangrijk leefgebied voor de Sri Lankaanse olifanten. Een speciaal gemaakte 'olifantenbrug' loopt van Minneriya naar dit beschermde natuurgebied, zodat de dieren zich veilig tussen de parken kunnen verplaatsen. Tijdens een jeepsafari in Kaudulla National Park is er een grote kan om de olifanten te spotten. Ook jaguars, herten en de lippenbeer - beter bekend als Baloe de Beer uit Disney's Jungle Book - leven in dit gebied.