Vakantie Sigiriya

Iets ten oosten van Dambulla, omgeven door uitgestrekte boslandschappen, ligt Sigiriya. Deze oude stad is zonder twijfel een van de meest bizarre en unieke bestemmingen binnen Sri Lanka.

Vanaf de omringende velden en bossen is Sigiriya niet moeilijk te vinden - een 180 meter hoge rots markeert de locatie van deze oude vestiging. De rots is een overblijfsel van een inmiddels uitgedoofde vulkaan. Het is een van de spectaculairste natuurwonderen en een van de opmerkelijkste koninklijke paleizen op het eiland.

Ontwikkeling van de leeuwenrots
Grotten aan de voet van de rots werden al rond de derde eeuw voor Christus bewoond door groepen monniken. De opvallende steenpartij kreeg echter pas in de vijfde eeuw na Christus een significante status voor de Sri Lankaanse bevolking. De toenmalige koning Kassapa koos de moeilijk bereikbare top van de rots als de locatie voor zijn nieuwe paleis. De rots van Sigiriya werd uitgehouwen in de vorm van een immense leeuwenkop. De uitgehouwen klauwen bij de ingang van het paleis zijn tegenwoordig nog duidelijk herkenbaar.

Wie de rots beklimt komt als eerste langs de Spiegelmuur, die werd bestreken met limoen, eiwitten, bijenwas en honing. Vele gedichten en leuzen werden op de muur aangebracht tussen de zesde en veertiende eeuw. Deze eeuwenoude 'graffiti' heeft taalkundigen een goed inzicht gegeven in de ontwikkeling van het Sinhalese schrift. Klim tot de top van de rots voor een adembenemend uitzicht over de omgeving van Sigiriya. Wandel tussen de restanten van trappen en muren die behoorden tot het paleis.

Omringende tuinen
Rond de imposante leeuwenrots zijn verschillende tuinen te bewonderen die eveneens werden aangelegd op bevel van koning Kassapa. De watertuin bestaat uit rechthoekige vijvers vol waterlelies, eeuwenoude zwembaden, kleine eilandjes met paviljoens en vele bomen. De rotsentuinen, aan de voet van de leeuwenrots, zijn gemaakt op verschillende terrassen. Boeddhistische altaren en standbeelden zijn verspreid over de tuinen te vinden.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen