Vakantie Danpaati

Danpaati is een Lodge in de jungle van Suriname en de bewoners van dit gebied rondom deze Lodge spreken Saramaccaans. In de taal der Saramaccaners betekent Danpaati letterlijk: "eiland bij Dan". Dat is de naam van het dorpje aan de overzijde van de rivier en betekent "stroomversnelling" in het Saramaccaans. Dat deze naam goed gekozen is, blijkt wel uit de grote rotspartijen in de directe omgeving van de Lodge. Deze granieten rotsen liggen vaak nét onder de waterspiegel en zijn door eeuwenlange erosie afgesleten tot deze karakteristieke vorm. Het water van de rivier stroomt in hoge snelheid over EN door de rotsen heen, waardoor er plaatselijke "sula's" ontstaan: delen van de rivier, waar het water veel harder stroomt dan elders.

Het gebied waarin Danpaati ligt is onderdeel van het enorme Amazonegebied en wordt door kenners wel omschreven als één van de mooiste stukken ongerept oerwoud ter wereld. Het oerwoud biedt ook aan vele planten, struiken en zelfs bomen plaats, waar de lokale bewoners medicinale krachten aan toeschrijven. Elk dorp in de omgeving kent haar eigen medicijnman, die precies weet welke plant goed is voor welke kwaal.

Vele zeldzame boom- en plantensoorten treft je alleen hier aan, evenals de vele vogels en dieren, die alleen in Boven Suriname hun natuurlijke woongebied hebben. De kans dat je een kaaiman, luipaard of jaguar tegen het lijf loopt of kunt fotograferen is echter vrij klein; van nature zijn deze dieren erg schuw en hebben zij jou waarschijnlijk op grote afstand al horen of zien aankomen.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen