Suriname informatie

Landeninformatie Suriname

Dit kleine, Zuid-Amerikaanse land is internationaal gezien amper bekend, maar roept bij Nederlanders direct herkenning op. Van het broodje bakkeljauw tot Surinaamse topvoetballers in het Nederlands elftal: de invloeden van dit land zijn niet meer weg te denken uit onze cultuur. Maar wat weten we eigenlijk over Suriname zelf? Lees hier meer over de geschiedenis, natuurgebieden en kunstvormen van Suriname, het meest diverse land van Zuid-Amerika!

Bevolking, taal en cultuur

Suriname is een van de kleinste landen in Zuid-Amerika en heeft een bevolking van ongeveer 560.000 mensen. In Nederland leven bovendien zo'n 350.000 Surinamers. Etnisch gezien is Suriname een ware smeltkroes. Volgens de volkstelling van 2012 rekent zo'n 37 procent van de bevolking zichzelf tot Afro-Surinamers, 27 procent identificeert als Hindoestaan en 13 procent behoort tot de Javanen. Daarnaast is er nog een significante groep van gemengde afkomst en zijn er kleinere minderheden van Inheemsen, Chinezen en Europeanen.

De culturele diversiteit van Suriname wordt gevierd tijdens verschillende festivals, zoals Ketikoti in juli. Dit is de viering van de afschaffing van slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Een kleurrijke optocht in Paramaribo van mensen in traditionele kledij is het hoogtepunt van deze herdenking. In augustus wordt Ingi Dei gevierd, een feest ter erkenning van de inheemse bevolking van Suriname.

Religieus gezien is Suriname eveneens erg gevarieerd. Zo'n 27 procent van de bevolking identificeert zich als protestants, 22 procent van de Surinamers is hindoe, nog eens 22 procent is rooms-katholiek en zo'n 14 procent van de bevolking is islamitisch. De officiële taal in het land is Nederlands, maar veel bevolkingsgroepen spreken de taal van hun etnische groep als moedertaal en leren het Nederlands als een tweede taal.

Op het gebied van kunst is er in Suriname een langlopende traditie van nijverheid. Kleurrijk textiel, gewoven manden en houtsnijwerken zijn nog altijd veel voorkomende producten die met de hand gemaakt worden. Sinds de achttiende eeuw zijn er ook verschillende invloedrijke Surinaamse schrijvers geweest. Zij brachten romans, historische verhalen en poëziebundels uit, die zowel in Suriname als in Nederland veel populariteit vergaarden.

Veel muziekgenres worden in Suriname samengebracht tot een uniek Surinaams geluid met invloeden van inheemse muziekstijlen, jazz, Creoolse pop en afro-Amerikaanse muziek. Kaseko is een bekende Surinaamse muziekvorm, herkenbaar aan het snelle tempo en complexe ritme waarbij slag- en blaasinstrumenten worden gebruikt. Traditionele dansen zoals Awassa, waarbij snelle voetbewegingen worden gemaakt door dansers die rammelende enkelbanden dragen, worden nog steeds veel opgevoerd.


Geschiedenis, politiek en economie

Het gebied dat wij nu Suriname noemen, is lange tijd het onderwerp geweest van gevechten en oorlogen. Voordat Europese kolonisten vanaf de zeventiende eeuw het land probeerden te claimen, leefden er verschillende volken in de regio, die onderling regelmatig in conflicten verwikkeld raakten. Bekende inheemse Surinaamse stammen die al vele eeuwen geleden het gebied bewoonden, zijn de Arowakken, de Cariben, de Wayana en de Warau – elk van deze groepen is tegenwoordig nog steeds te vinden in het land. Vandaag de dag behoort nog ongeveer 3 procent van de Surinaamse bevolking tot een inheems volk.

In 1630 kwamen de Britten als eerste Europeanen aan in Suriname. Zij koloniseerden het gebied en begonnen tabaksplantages waar lokale bewoners als slaven werden gedwongen te werken. In 1667 veroverden Nederlanders het gebied, waarna een eeuwenlange machtsstrijd tussen de twee Westerse machten begon. Vanaf 1815 bleef Suriname een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder de naam Nederlands Guiana.

De geschiedenis van Suriname is grotendeels getekend door slavernij en de diversiteit van de huidige bevolking is daar een afspiegeling van. In twee eeuwen tijd werden honderdduizenden tot slaaf gemaakten vanuit Afrika naar Nederlandse koloniën, waaronder Suriname, getransporteerd. Zij moesten erg zwaar werk verrichten op koffie-, suiker- en katoenplantages. Sommigen wisten te ontsnappen en begonnen eigen dorpen waar zij hun oorspronkelijke cultuur herintroduceerden. Na de afschaffing van slavernij werden migranten uit China, India en Indonesië als dwangarbeiders ingezet op de plantages.

Na de Tweede Wereldoorlog verkreeg het Surinaamse volk steeds meer rechten en macht, tot het land in 1975 officieel een onafhankelijke staat werd. De politieke situatie zou echter nog een tijdlang labiel blijven door corrupte politici en tweestrijd onder de bevolking. Dit leidde tot een militaire coup in 1980.

In 1982 vonden de beruchte Decembermoorden plaats, waarbij de legerleider Desi Bouterse vijftien invloedrijke tegenstanders liet martelen en vermoorden. Daarna heeft Bouterse een tijdlang als dictator over Suriname geregeerd en tegenwoordig is hij de president van het land. De Nederlandse regering probeert Bouterse alsnog verantwoordelijk te stellen voor de Decembermoorden en drugssmokkel waarbij hij betrokken zou zijn geweest.

De economie van Suriname groeide flink in het begin van de eenentwintigste eeuw, maar is sinds 2012 afgenomen, terwijl de staatsschuld gegroeid is. Sindsdien is het land in een economische recessie beland. Een belangrijke bron van inkomsten voor het land is de mijnbouw, maar de winst uit deze sector is de afgelopen jaren verminderd. Aluminium, goud, olie en bananen zijn de grootste exportproducten van het land.


Klimaat

In Suriname heerst een tropisch klimaat, waardoor de temperaturen over het algemeen erg stabiel zijn. Elke maand zijn de gemiddelde temperaturen vrijwel hetzelfde: 's nachts koelt het af tot een minimum van ongeveer 20 °C en overdag ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 32 °C. De luchtvochtigheid ligt regelmatig boven de 80 procent, waardoor het bijna altijd klam aanvoelt.

Het land kent grofweg vier seizoenen – vanwege de ligging in de buurt van de evenaar zijn dit niet het soort seizoenen die wij in Nederland gewend zijn. In Suriname zijn er twee regenseizoenen en twee droge seizoenen. De grote regentijd loopt van eind april tot half augustus en de kleine regentijd van begin december tot eind januari. Tijdens deze regenseizoenen valt er bijzonder veel neerslag in de vorm van heftige buien.

Tussen deze regenseizoenen zijn er twee droge seizoenen: de grote droge tijd loopt van half augustus tot begin december en de kleine droge tijd is tussen eind januari en eind april. Hoewel er in deze perioden minder regen valt dan tijdens de regenseizoenen, kan er nog steeds neerslag vallen in de "droge" perioden.

Hoewel het veel regent in Suriname is het tegelijkertijd een bijzonder zonnig land. Het gemiddelde aantal zonuren ligt tussen de 6 en 9 uur per dag, wat zelfs voor een tropische bestemming behoorlijk veel is. Orkanen vinden vrijwel niet plaats in Suriname.


Natuur

Met een lange geschiedenis van natuurbescherming heeft Suriname veel van haar unieke landschappen in stand gehouden. Het land bestaat voornamelijk uit heuvelachtige landschappen met een kuststrook aan de Atlantische Oceaan. Een groot deel van het land is bovendien bedekt in tropisch regenwoud: uitlopers van het zuidelijk gelegen Amazonegebied. Het zuiden van het land kent meerdere bergketens, terwijl het noordelijke kustgebied voornamelijk vlak en moerassig is.

Het Centraal Surinaamse Natuurreservaat is een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld en behoort sinds 2000 tot het UNESCO-Werelderfgoed. Dit beschermde natuurgebied beslaat ongeveer 10 procent van het Surinaamse landoppervlak. Behalve de uitgestrekte gebieden van tropisch regenwoud, ligt in het natuurreservaat het hoogste punt van Suriname, de 1230 meter hoge Julianatop. Ook de 1026 meter hoge Tafelberg ligt binnen dit beschermde gebied.

De jungle van Suriname is een belangrijk ecosysteem voor flora en fauna. Bijzondere en zeldzame diersoorten die hier leven zijn de jaguar, de reuzenotter, de tapir, de luiaard en het reuzengordeldier. Verschillende apensoorten en honderden vogelsoorten maken het junglegebied nog eens extra veelzijdig en kleurrijk.

Het oostelijkste stukje van de Surinaamse kustlijn, bij de grens met Frans-Guyana, ligt het Galibi Natuurreservaat. De stranden in dit gebied zijn een belangrijke broedplaats voor de zeldzame reuzenschildpad. Deze enorme zeeschildpadden kruipen tussen februari en augustus het strand op om hun eieren te leggen – een fascinerend schouwspel om van dichtbij mee te maken.