Praktische informatie Swaziland

Praktische info Swaziland

Onderstaande betreft algemene informatie over de bestemming. Voor gedetailleerde informatie over een specifieke reis verwijzen wij u naar de informatie bij de reis zelf.

Accommodatie

U verblijft gedurende uw rondreis in goede tot uitstekende hotels.
Uw kamer is altijd voorzien van een goede badkamer met douche/bad en toilet en daarnaast is uw kamer voorzien van airconditioning. Het kan voorkomen dat de hotels onderweg in kwaliteit verschillen. Dit heeft dan te maken met het feit dat er eenvoudigweg geen beter hotel aanwezig of beschikbaar is.

 

Gemiddeld twee keer per jaar worden alle rondreishotels door ons bezocht en gecontroleerd op service en kwaliteit.


Elektriciteit

De standaardvoltage in het gehele land is 220/230 volt. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloopstekker (niet de Engelse) nodig.

In Nederland is deze stekker meestal in het geheel NIET te krijgen, maar op de luchthaven van aankomst, in de supermarkten en vaak ook al bij uw Zuid-Afrikaanse gids/reisleider is zo’n "wereldstekker" eenvoudig te kopen.


Eten en drinken

Het drinken van kraanwater in Swaziland wordt sterk afgeraden! Het beste kunt u flessen mineraal water kopen die vrijwel overal te verkrijgen zijn.

Voor een goede prijs/kwaliteit verhouding kan je lekker eten. De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees en maïs.


Fooien

Het is in Swaziland gebruikelijk om fooi te geven. In de meeste gevallen is de service in restaurants niet bij de prijs inbegrepen. Als richtlijn kunt u een fooi van ongeveer 10% aanhouden.

Fotograferen

U zult in Swaziland  naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten en nog veel meer.
Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen.

Het is raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. Ons advies is om ruim voldoende opslagruimte vanuit Nederland mee te nemen.


Geld en valuta

De Swazische munteenheid is de Lilangeni en is evenals de munten van Lesotho en Namibië gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand.

Swaziland heeft maar hele beperkte mogelijkheden tot het opnemen van geld. Houd hier rekening mee! Zowel de Rand als de lokale eenheid kunnen gebruikt worden. Verwacht alleen geen randen terug. U krijgt meestal de Lilangeni terug en houd er rekening mee dat dit niet te wisselen is buiten Swaziland!

Klik hier om Vreemde Valuta te bestellen via GWK Travelex.

 

 


Mobiliteit

Met het samenstellen van de programma’s voor onze (groeps)rondreizen gaan wij uit van reizigers die over een normale basisconditie en goede mobiliteit beschikken.
Voor een meest optimale reisbeleving is dit de noodzakelijke richtlijn die FOX stelt.

U krijgt na veelal een lange vlucht immers te maken met tijdsverschil, u gaat in een relatief korte periode veel zien, u gaat veel ondernemen en zult in verschillende type accommodaties verblijven. Dan kan vermoeidheid een rol gaan spelen.  In de programma beschrijving vindt u informatie met betrekking tot de reisintensiteit, de reistijden, of er sprake is van hoogteverschil en – indien van toepassing - de afstanden die u aflegt.

Houdt u er a.u.b. rekening mee dat de bus niet overal kan komen en wij u met uw bagage soms niet voor het hotel of accommodatie kunnen op- /afhalen.
Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden wordt er veel gelopen. U dient dus gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig in en uit de (mini)bus, trein, van/aan boord van een boot etc. te kunnen stappen. De rondreizen kunnen m.n. voor reizigers die minder mobiel zijn als intens ervaren worden. Het kan zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen daardoor niet haalbaar is. Omdat u de reis boekt als een geheel pakket, kan geen restitutie op de reissom verleend worden indien sommige reisonderdelen uit het programma niet bijgewoond kunnen worden.

Onze groepsrondreizen zijn niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers.
Indien u bezit over een beperkte basisconditie of beperkte mobiliteit bespreken wij graag persoonlijk de mogelijkheden, zodat u de juiste keuze maakt bij het boeken van de reis en daarna goed voorbereid vertrekt


Nuttige Adressen

Consulaat Swaziland
Prins der Nederlandenstraat 14
3151 SE Hoek van Holland
Tel: 0174-383245

Paspoort en Visum

Op veel bestemmingen dient u bij ieder hotel uw paspoort te tonen of overhandigen.
Uw reisleiding zal u hierover informeren. Daarnaast is het verstandig om ook een kopie voor uzelf mee te nemen op reis.

Hotels zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. De accommodatieverschaffer moet een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Welke gegevens dat zijn verschilt per land.

In principe kunt u voor de registratie volstaan met het tonen / kort afgeven van het identiteitsbewijs, zodat de persoonsgegevens kunnen worden overgenomen.

Een hotel kan verschillende redenen hebben om het paspoort toch in te nemen. Dit kan bij wijze van service zijn om het inchecken te bespoedigen. Maar soms gebeurt dit ook wel als borgstelling. Het is niet altijd mogelijk het innemen van het paspoort te voorkomen en een hotel zal mogelijk niet altijd meewerken wanneer u een eigen kopie overhandigd of u eventueel gebruik maakt van een fraudegevoelige hoes voor uw paspoort. 

FOX adviseert dat uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Het kan voorkomen dat bestemmingen van deze voorwaarden afwijken en een kortere geldigheid van het paspoort handhaven. Wij raden u aan contact op te nemen met de betreffende ambassade/consulaat. Uw paspoort moet twee lege pagina's naast elkaar bevatten.

In verband met onvoorziene omstandigheden adviseert FOX dat kinderen, ongeacht de leeftijd, altijd met een eigen paspoort reizen. Voor sommige bestemmingen is dit zelfs verplicht. Indien gewenst kunt u contact opnemen met de betreffende ambassade/consulaat voor meer informatie. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. U bent zelf verantwoordelijk voor in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten.

Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit of niet woonachtig bent in Nederland, dient u tevens zelf met de betreffende ambassade/consulaat contact op te nemen om te controleren of u een visum nodig heeft. FOX aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de gevolgen indien u dit nalaat. Wanneer u een tussenlanding maakt dient iemand die niet-Nederlandse nationaliteit bezit bij de desbetreffende ambassade/consulaat van het land waar de tussenlanding wordt gemaakt te controleren of een visum nodig is. Zo nodig dient u dit persoonlijk te regelen.

Wat neemt u verder mee:
Fotokopie van uw paspoort (in geval van verlies of diefstal), telefoonnummer SOS-centrale, telefoonnummer van uw bank, creditcardinstelling om bij verlies bankpas/creditcard deze te kunnen blokkeren, kopie polis reisverzekering, zeker een kopie van uw medisch paspoort (evt. aangevuld met de Latijnse benamingen van uw medicijnen), telefoonnummer en e-mailadres van FOX, geld, bankpas, evt. creditcard en (indien gewenst) travellercheques. Vergeet uw pincode, ook voor uw creditcard, NIET!


Reisgidsen en literatuur

In samenwerking met de ANWB Webwinkel bieden wij u een ruim assortiment interessante reisboeken aan. Uit het enorme aanbod bieden we u vele interessante reisgidsen aan van o.a. Lonely Planet, Expert, Capitool, Trotter, Marco Polo etc.

Naar de ANWB Webwinkel

Souvenirs

Swaziland is beroemd om zijn Ngwenya Swazi Glas en de Swazi Kaarsen, dit is dan ook zeker een mooi souvenir om mee te nemen naar Nederland.

Kenmerkend voor het land zijn de vele marktjes en winkeltjes langs de kant van de weg waar u vele souvenirs – van houtsnijwerk tot onbewerkt linnen - kunt kopen. Kijk voor meer informatie over het invoeren van souvenirs op de website van de Douane.


Telefoon, internet en post

Voor mobiele telefonie is er één provider in Swaziland. Het bereik van dit netwerk is redelijk tot goed (in de grotere plaatsen). Vanuit de meeste hotelrecepties kunt u rechtstreeks telefoneren met Nederland; echter vaak niet vanaf de hotelkamer. Houdt u er rekening mee dat de hotelreceptie een behoorlijk bedrag extra rekent voor bemiddelingskosten. U kunt vaak ook ‘collect call’ gesprekken aanvragen.

Internetcafé’s kunt u vinden in Mbabane en Manzini. Tevens is er vaak internet aanwezig in het hotel. Houd er wel rekening mee dat de verbinding veelal traag is en regelmatig niet werkzaam


Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Swaziland) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Swaziland) is het 1 uur later in Zuid-Afrika.

Vaccinaties/Gezondheid

Aanbevolen basisvaccinaties door de Reisdokter zijn:
DTP, Hepatitis A. Vaccinaties tegen buiktyfus en gele koorts zijn niet noodzakelijk.Malariaprofilaxe kan in de perioden oktober t/m mei voor het Krugerpark, Swaziland en Zululand noodzakelijk zijn.

Op onze pagina Vaccinaties & Gezondheid wordt uitgebreid aangegeven welke adressen relevant zijn om up-to-date informatie te krijgen over dit belangrijke onderwerp. Voor verdere informatie over vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met de Reisdokter of één van de op de pagina Vaccinaties & Gezondheid genoemde adressen. Verder heeft de GGD een speciale vaccinatie informatielijn onder nummer 0900-9584 (niet gratis). Gaat u naar één van deze plaatsen, dan raden wij u aan om een uitdraai van uw reisprogramma mee te nemen, zodat men een advies op maat kan geven.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en evt. anti-malaria maatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen, die voor uw reis belangrijk zijn.

Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste een O.R.S. (Orisel) oplossing drinken. O.R.S. is bij iedere Nederlandse apotheek verkrijgbaar. Verder is thee (met suiker) drinken altijd verstandig. Tijdens het maken van verre reizen kunnen maag- en darmklachten voorkomen. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Soms kan het beperkt gebruik van Immodium-tabletten uitkomst bieden, maar in zo’n geval voorkomt advies van een arts vaak verdere problemen.

Wilt u de meest actuele informatie m.b.t. uw bestemming, kijk dan op de website van de ANVR. Hier vindt u allerhande informatie vinden per bestemming inclusief belangrijke algemene gezondheidsinformatie. 


Veiligheid

Over het algemeen is Swaziland voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht. Reist u in groepsverband dan zal uw reisleider beslist zorgen dat u wordt ingelicht over wat te doen en wat niet te doen.

Reist u individueel dan adviseren wij u om de volgende zaken in acht te nemen:
- Gebruik alleen de hoofdingang van uw hotel
- Vermijd donkere plaatsen en neem een taxi terug naar het hotel. Ga 's avonds NIET alleen wandelen
- Doe de deur van uw hotelkamer niet open als u niet weet wie er is
- Laat uw kamersleutels achter bij de hotelreceptie als u het hotel verlaat
- Laat uw bagage nooit onbewaakt ergens staan en zorg voor goede bagagelabels
- Gebruik de kluisjes, veelal op uw kamer of anders bij de balie, in de hotels voor het opbergen van uw waardevolle spullen en reisdocumenten
- Maak een kopie van uw paspoort dat u altijd bij u draagt
- Laat niet zien dat u geld, cheques, creditcards e.d. bij u draagt
- Draag, als u gaat wandelen, geen gouden armbanden, dure horloges of een batterij camera's op uw buik. Laat uw dure sieraden thuis en vervang deze door imitaties!
- Vestig nooit de aandacht op u zelf
- Reist u met een gezelschap, blijf dan altijd bij de groep.

Wij adviseren reizigers om voor vertrek de informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te lezen. Klik hier om direct naar de website te gaan.

 


Vervoer

Tijdens uw rondreis reist u per airco touringcar. De singlerondreizen worden uitgevoerd in goede 10-24 seaterbussen met airco.

 

FOX gebruikt de beste bussen, die lokaal verkrijgbaar zijn. U dient er wel rekening mee te houden dat de bussen soms minder comfortabel zijn dan dat we hier in Nederland gewend zijn.
Daarentegen zijn de wegen in Swaziland van prima kwaliteit, waardoor u comfortabel zult reizen.

Wanneer u kiest voor een individuele rondreis, heeft u uiteraard de keuze tussen de verschillende type auto's en binnenlandse vluchten. U krijgt bij FOX altijd een zeer uitgebreide informatiemap met onder andere wegenkaart, hotelfolders, tips en activiteiten, etc. Wanneer u een self-drive maakt, dient u er rekening mee te houden dat men in Swaziland links rijdt. Verder zijn de snelwegen perfect en staat alles zeer duidelijk in het Engels en meestal ook nog in het Afrikaans aangegeven. Maar dat is enigszins afhankelijk van het gebied waar u zich bevindt.