Taiwan informatie

Landeninformatie Taiwan

Slapende vulkanen, romantische bergmeren en de betoverende omgeving van de Taroko-kloof – de natuur van Taiwan lijkt ontworpen voor jaloersmakende ansichtkaarten! Trek door de groene bergen van het binnenland en verken de bruisende straten van de hoofdstad Taipei.

Bevolking, taal en cultuur

Taiwan behoort tot de dichtstbevolkte eilanden ter wereld. Het land heeft een bevolking van 23 miljoen mensen die op een gebied kleiner dan Nederland wonen. De meeste mensen wonen langs de noordelijke en westelijke kustlijn van het eiland.

Ruim 2 procent van de bevolking van Taiwan bestaat uit mensen die bij inheemse Taiwanese stammen horen. Dit zijn afstammelingen van de Austronesische volkeren die al duizenden jaren op het eiland leefden toen de migratie van Han-Chinezen begon. Deze Taiwanese aboriginals leven met name in het  dunbevolkte oosten van het eiland in bergachtige gebieden. Elke stam heeft een eigen taal en culturele tradities die eeuwenlang in stand zijn gehouden.

De overgrote meerderheid van de Taiwanese bevolking behoort etnisch gezien tot de Han-Chinezen. In de geschiedenis van Taiwan waren er verschillende momenten waarop er grote migratiestromen van het Chinese vasteland naar Taiwan plaatsvonden: eerst in de achttiende en negentiende eeuw, toen Han-Chinezen uit de Qing-dynastie naar het eiland verhuisden, en nogmaals na de Tweede Wereldoorlog.

Door een eeuwenlange overheersing van China en grootschalige migratie is de cultuur op het eiland sterk beïnvloed door China. De officiële taal van Taiwan is het Mandarijn, dat als een lingua franca door verschillende etnische groepen wordt gebruikt. Ongeveer 70 procent van de bevolking spreekt bovendien Taiwanees, een dialect dat valt onder de Chinese Min-subtalen. De Taiwanese aboriginals spreken verschillende Austronesische talen.

De hoofdstad Taipei is als een openluchtmuseum en vormt een cultureel centrum binnen het eiland. Hoewel de stad op veel vlakken erg modern aanvoelt, is het ook duidelijk dat de bevolking een groot historisch besef in stand houdt. Prachtige tempels, hoge wolkenkrabbers, traditionele Japanse architectuur en flitsende neonlichten zijn allemaal op loopafstand van elkaar te vinden.


Natuur

De grootste geografische verschillen op Taiwan zijn te zien tussen het westen en het oosten van het eiland. In het westen is het relatief vlak met hier en daar rollende heuvels; het oosten bestaat uit ruige bergen die bedekt zijn met bossen. Het westen van Taiwan is daarom grotendeels verstedelijkt, terwijl in het binnenland en het oosten de natuur haar gang kan gaan.

Sun Moon Lake is het grootste meer van Taiwan. Het waterlichaam ligt precies in het hart van het eiland, volledig omgeven door groene bergen. Deze idyllische plek is een van de beste bestemmingen om te wandelen op Taiwan. Verschillende wandelpaden leiden door de bergachtige omgeving en er is een kabelbaan naar een indrukwekkend uitkijkpunt.

In het noorden van Taiwan ligt Nationaal Park Yangmingshan, een van de negen nationale parken van het eiland. Het is misschien wel een van de veelzijdigste natuurlijke bezienswaardigheden die Taiwan te bieden heeft. In het vulkanische natuurgebied liggen natuurlijke warmwaterbronnen, fumarolen en de hoogste slapende vulkaan van het land. Daarnaast bestaat de omgeving uit bossen, bloemen en uitgestrekte grasvelden waar koeien grazen.

Taiwan is gevuld met mooie landschappen, maar de Taroko-kloof is misschien wel het indrukwekkendste natuurverschijnsel op het eiland. Miljoenen jaren lang heeft de rivier Liwu een kloof uitgesleten, waarvan de wanden inmiddels duizend meter hoog zijn! Bezoekers kunnen hier een onvergetelijke wandeling maken langs steile kloofwanden, prachtige watervallen en spannende hangbruggen. Een van de hoogtepunten is de sprookjesachtige Tempel van Eeuwige Lente, gebouwd boven een waterval.


Geschiedenis, economie en politiek

De geschiedenis, economie en politiek van Taiwan is onlosmakelijk verbonden met omliggende landen, zoals China en Japan. Hoewel het eiland al duizenden jaren door mensen wordt bewoond, is er weinig bekend over prehistorisch Taiwan. Men vermoedt dat inheemse Taiwanese volkeren al meer dan vijfduizend jaar in isolatie leefden, tot hier in de zeventiende eeuw een einde aan kwam. Nederlanders koloniseerden het eiland, dat in die tijd Formosa werd genoemd, en bouwden enkele vestigingen.

Al na enkele decennia werden zij echter verdreven door Chinese troepen. Vanaf het einde van de zeventiende eeuw kreeg de Qing-dynastie steeds meer macht over Taiwan. Vanaf deze periode migreerden er veel Han-Chinezen naar het eiland. Deze etnische groep vormt nu zo’n 95 procent van de Taiwanese bevolking en heeft de cultuur van het gebied sterk beïnvloed.

Als resultaat van de Eerste Chinees-Japanse Oorlog kwam Taiwan in 1895 in bezit van het Japanse Keizerrijk. Het eiland speelde een belangrijke rol in de productie van rijst en suiker voor Japan. Ook zou het in de Tweede Wereldoorlog dienen als uitvalsbasis voor Japanse troepen. Na de Japanse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog kwam Taiwan wederom in handen van China. Rond dezelfde tijd escaleerde de Chinese Burgeroorlog, waarin de Communistische Partij van China en de Chinese Nationalistische Partij tegenover elkaar stonden.

In 1949 riep Mao Zedong van de Communistische Partij de Volksrepubliek China uit. De nationalisten, onder leiding van Chiang Kai-shek, werden steeds verder verdreven en vluchtten naar Taiwan, dat zij bestempelden als de Republiek China met Taipei als hoofdstad. Na een tientallen jaren durende staat van beleg, werden in 1996 voor het eerst presidentsverkiezingen gehouden in Taiwan. Hoewel het eiland tegenwoordig in feite als onafhankelijke staat functioneert, wordt deze status door de meeste landen niet erkend. De Chinese regering beschouwt het eiland als een provincie van China, maar de meerderheid van de Taiwanese bevolking voelt zich niet sterk verbonden met het Chinese vasteland.

Sinds het tweede deel van de twintigste eeuw heeft de Taiwanese economie een sterke groei doorgemaakt, met name in de jaren tachtig en negentig. Samen met Singapore, Zuid-Korea en Hong Kong werd het tot de Aziatische Tijgers gerekend. Telecommunicatie, financiële diensten en productie van elektronica leveren belangrijke bijdragen aan de economie.


Klimaat

Het grootste deel van Taiwan heeft te maken met een (sub)tropisch klimaat. Het noorden van het eiland, waaronder hoofdstad Taipei, heeft een vochtig subtropisch klimaat. Hoewel het nooit echt koud wordt, is er een duidelijk temperatuurverschil merkbaar tussen de seizoenen. Tussen mei en september ligt de gemiddelde maximumtemperatuur bijvoorbeeld boven de 30 °C, terwijl deze tussen november en maart rond de 20 °C ligt. In Taipei valt het hele jaar door neerslag, met name tussen april en oktober.

In delen van het zuiden en midden van Taiwan heerst een moessonklimaat. Hier verandert de gemiddelde temperatuur het hele jaar door weinig. Met name in het zuiden van Taiwan is het regenseizoen (van mei tot en met september) erg duidelijk merkbaar. Buiten deze periode valt er amper neerslag en zijn er veel zonuren op dit deel van het eiland.