Vakantie Dar es Salaam

De eerste stad van Tanzania, tevens hoofdstad is Dar-es-Salaam. De naam betekent "Haven van Vrede". De stad begon als een kleine vissershaven in het midden van de 19e eeuw toen de Sultan van Zanzibar een kreek wou ombouwen tot een veilige haven en handelsplaats. Nu is het een drukke metropool met 1.5 miljoen inwoners en een haven waar Arabische shows afwisselen met grote oceaanschepen.

Dar-es-Salaam is één van de meest gemixte steden ter wereld. In de stad leven mensen van verschillende etnische afkomst, ras, religie en ideologie samen. Het is Tanzania's belangrijkste haven en commercieel centrum, en blijft de feitelijke hoofdstad, al is de officiële hoofdstad tegenwoordig Dodoma, 480 km in het binnenland. Het drukke Dar-es-Salaam bezit spectaculaire winkelstraten, monumenten en luxueuze "beach resorts". Het is tegelijkertijd een historische en een moderne stad. Sommige gebouwen hebben een sterk koloniale architectuur, terwijl andere de uitdrukking zijn van vroeg-Arabische en Oosterse invloeden.

Het National Museum bevindt zich vlak naast de botanische tuin in het centrum van de stad. Het herbergt belangrijke archeologische collecties, vooral de fossiele vondsten van de Zinjanthropus man, en een collectie over de minder fraaie kant van de slavenhandel in Zanzibar. Ongeveer 10 km buiten het centrum kan men ook het Village Museum bezoeken. Dit musem geeft een levend beeld van de authentieke huizen in verschillende delen van Tanzania. Tijdens het weekend worden hier traditionele dansen opgevoerd.

Oyster Bay (Oesterbaai) heeft een mooie tropische kustlijn en het is strand dat zich het dichtst bij de stad bevindt. Het kleine onbewoonde eiland Mbudya Island, een 3-tal km buiten de kust, is een paradijs voor waterskiërs. De stranden zijn breed, idillisch en zuiver. Verschillende strandhotels en luxueuze "beach resorts" serveren het lekkerste van wat de zee te bieden heeft, en watersportfaciliteiten voor snorkelen, windsurfen, diepzeeduiken en vissen worden nog steeds uitgebreid.