Tanzania informatie

Landeninformatie Tanzania

De iconische vlaktes van de Serengeti, de imposante piek van de Kilimanjaro en de prachtige stranden van Zanzibar: Tanzania biedt overweldigende landschappen. Maak kennis met de adembenemende natuur en de vele volkeren van deze afwisselende bestemming.

Bevolking, taal en cultuur

De bevolking van Tanzania is erg divers en bestaat uit meer dan honderd etnische groepen. De vier grootste etnische groepen van het land, met elk meer dan een miljoen mensen, zijn de Sukuma, de Nyamwezi, de Chagga en de Haya. De twee dominante religies in het land zijn het christendom en de islam.

Ook op het gebied van taal is Tanzania een ware smeltkroes. Er worden meer dan honderd verschillende talen gesproken. Elk van de vier grootste taalfamilies van Afrika – Bantoetalen, Koesjitische talen, Nilotische talen en Khoisantalen – zijn vertegenwoordigd in dit land in Oost-Afrika. De officiële talen van Tanzania zijn het Swahili en het Engels. 

Omdat er zo veel verschillende volkeren en talen bestaan binnen de grenzen van Tanzania, zijn er ook veel verschillende culturen die zich ontwikkeld hebben. Een inwoner van de miljoenenstad Dar es Salaam zal bijvoorbeeld een heel ander leven leiden dan iemand die leeft in een nomadenstam als de Masai. Deze culturele diversiteit versterkt voor veel bezoekers de aantrekkingskracht van Tanzania. Elke stam of etnische groep heeft eigen tradities, klederdracht, kunst en leefwijzen.   

Geschiedenis, economie en politiek

In Tanzania zijn restanten van enkele van de vroegste menselijke vestigingen gevonden. De Olduvaikloof in het noorden van Tanzania wordt ook wel de “wieg van de mensheid” genoemd, vanwege de belangrijke archeologische ontdekkingen die hier gedaan zijn. Duizenden jaren geleden leefden er jagers-verzamelaars in Tanzania, die waarschijnlijk Khoisantalen spraken. 

Zo’n 2.000 jaar geleden migreerden sprekers van Bantoetalen vanuit westelijk Afrika naar andere gebieden van het continent. Deze volken introduceerden en ontwikkelden agricultuur, metaalbewerking en nieuwe vormen van politieke organisatie. Sinds de vroege jaartelling bezochten handelslieden van West-India en de Perzische Golf de Oost-Afrikaanse kustlijn. In de dertiende en veertiende eeuw was Kilwa, een plaats aan de zuidelijke kust van Tanzania, een van de machtigste steden in de regio. 

Aan het einde van de vijftiende eeuw was een Portugese ontdekkingsreiziger de eerste Europeaan die de regio van het huidige Tanzania bezocht. Niet veel later veroverden de Portugezen Zanzibar. Zij zouden macht hebben over het gebied tot de achttiende eeuw, toen Arabieren uit Oman het eiland bezetten. Samen met de inheemse bewoners wisten zij de Portugezen weg te drijven. De Omaanse sultan claimde de kustlijn van hedendaags Tanzania en maakte Zanzibar-stad de hoofdstad van zijn rijk in 1840. 

Zanzibar werd het middelpunt van de Arabische slavenhandel. Met name zwarte Bantoe mensen – en in mindere mate Europeanen – werden door handelaren naar verschillende plaatsen in het Midden-Oosten vervoerd. Niet veel later begonnen Europese machten het binnenland van Afrika te verkennen. Onder de naam Tanganyika werd het vasteland van Tanzania deel van de kolonie Duits-Oost-Afrika.

De bevolking van de regio werd op gewelddadige wijze onderdrukt en gedwongen tot slavenarbeid. In de vroege twintigste eeuw vonden er meerdere protesten plaats van lokale bewoners, waaronder de Maji Maji-opstand. In slechts twee jaar stierven er ruim 100.000 mensen aan honger en gevechten. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Tanganyika in handen van de Britten. Hoewel het gebied nog steeds een kolonie was van een Westerse mogendheid, werden lokale regeringen toegestaan.  

Na de Tweede Wereldoorlog begon de weg naar onafhankelijkheid voor Tanganyika. Dit gebeurde in 1963, toen het land een monarchie werd. Een jaar later verenigden Tanganyika en Zanzibar, en kregen de gebieden samen de naam Tanzania. In de jaren zeventig verklaarde het land de oorlog aan Oeganda, toen Oeganda probeerde de noordelijke provincie Kagera te annexeren. Tanzania won de oorlog.  

Vanaf de jaren negentig hebben groepen in Zanzibar regelmatig gepleit voor onafhankelijkheid van het eiland. Protesten zijn soms op gewelddadige wijze de kop ingedrukt. De laatste jaren is de politieke situatie in het land relatief stabiel geweest. Er is een meerpartijensysteem, hoewel buitenstaanders kritische vragen stellen bij de praktische uitvoering van het democratische systeem. 

Tanzania is de op een na grootste economie van Oost-Afrika. Ondanks dat leeft ongeveer een derde van de bevolking onder de armoedegrens. De belangrijkste industrieën voor de economie zijn agricultuur en mijnbouw. 

Klimaat

Door de grote variatie in landschappen zijn er verschillende klimaattypes in Tanzania. Het westen en oosten van Tanzania hebben een tropisch savanneklimaat. Dit betekent dat de gemiddelde temperatuur het hele jaar door ongeveer gelijk is. In Dar es Salaam ligt de gemiddelde temperatuur bijvoorbeeld het hele jaar tussen de 20 °C en 30 °C. Ook is er bij een tropisch savanneklimaat een duidelijk droog seizoen. In Dar es Salaam is dit droge seizoen van juni tot en met september. De meeste regen valt in maart, april en mei.

In het centrum van Tanzania is sprake van een warm steppeklimaat en op sommige plaatsen een warm woestijnklimaat. In deze gebieden valt minder neerslag dan de rest van het land. Op Zanzibar heerst een tropisch moessonklimaat. Hier ligt de maximumtemperatuur het hele jaar rond de 30 °C. Er is bovendien sprake van twee regenseizoenen. Het heftigste regenseizoen vindt plaats van maart tot en met mei; een milder regenseizoen loopt van half oktober tot en met december. Ook buiten de regenseizoenen kan er neerslag vallen.

Natuur

Tanzania heeft een bijzondere diversiteit aan landschappen. Het land heeft meren en rivieren, bergachtige regio’s, uitgestrekte vlaktes en een kustlijn met paradijselijke eilanden. De kustlijn aan de Indische Oceaan en de eilanden die hiervoor liggen, worden omringd door fascinerende koraalriffen. Zanzibar staat bekend om de stranden en de geweldige mogelijkheden om te duiken of snorkelen. Dolfijnen en walvissen worden regelmatig gespot in deze regio.

In het noorden van Tanzania ligt de Serengeti. Deze regio van savannes en bossen is een van de belangrijkste ecosystemen voor de verschillende diersoorten die in het land voorkomen. In het Nationaal Park Serengeti kunnen bezoekers oog in oog staan met luipaarden, olifanten, leeuwen, giraffes, zebra’s en neushoorns. De ogenschijnlijk eindeloze grasvlaktes met hier en daar wat bomen vormen een van de meest iconische landschappen binnen het Afrikaanse continent.

De hoogste bergen van het land zijn te vinden in het noordoosten van Tanzania. Het hoogste punt van Afrika ligt hier: de Kilimanjaro. De top van deze vulkanische berg is zo’n 5.149 meter hoog. Andere belangrijke natuurgebieden in Tanzania zijn de grote meren. In het noorden van het land ligt Lake Victoria, het grootste meer van Afrika. Hier leven krokodillen, schildpadden, otters, nijlpaarden en een grote hoeveelheid vissen. Andere grote meren zijn Tanganyika en Nyasa.