Vakantie Ayutthaya

Waar ter wereld je ook komt, landgenoten tref je overal en altijd. Zo ook ongetwijfeld in Ayutthaya. Reizen zit blijkbaar in onze genen. Onze voorouders handelden hier 150 jaar lang uit naam van de VOC en stichtten er zelfs een handelspost, ook wel factorij genoemd. Ayutthaya was in die tijd de hoofdstad van het koninkrijk Siam, het huidige Thailand.

Siam en westerse handelaren
Ayutthayu was eeuwenlang het centrum van de macht van dit koninkrijk. Centraal landinwaarts gelegen, beschermd door stadsmuren en omringd door waterwegen. Nog meer dan nu, werd de koning geëerd en aanbeden door zijn volk. Die huisde uiteraard in een enorm paleis en had bijkans een nog groter gevolg. De Hollanders stonden op goede voet met het Koninklijk Huis. Ze waren de belangrijkste westerse handelaren in ruil voor militaire bescherming tegen aartsvijand Birma (het huidige Myanmar). Integreren was geen probleem, veel handelaren knoopten een relatie aan met een lokale schone. Halverwege de achttiende eeuw werd de situatie onhoudbaar; de Birmezen vielen Siam binnen en verwoestten de stad, net als de handelspost.

Boeddhabeelden en tempels
Deze voormalige hoofdstad is een archeologische openlucht site met tal van Boeddhabeelden en overblijfselen van wel 400 tempels, verspreid over de stad. Heel bijzonder is de Wat Phra Mahathat. Na de Birmese Beeldenstorm waren vrijwel alle Boeddhabeelden beschadigd. Zo ook de Wat Mahathat. Het afgebroken stenen boeddhahoofd is door boomwortels opgetild en vergroeid met de boom. En bewaakt zo het tempelcomplex.

Baan Holanda
Wij raden je ook aan bezoekje te brengen aan het museum Baan Holanda ('baan' betekent huis in het Thais), gebouwd op het terrein waar de factorij oorspronkelijk stond. Naast dit 'Holland House', het koninklijk paleis en de vele boeddhistische tempels en beelden, is de lokale markt een leuk uitje. In de stad sieren olifanten en fietsen het straatbeeld.

Mocht je Nederland missen, neem dan een lekkere stroopwafel bij de koffie in het restaurant van Baan Holanda. Of ga lekker uit eten in The Flying Dutchman, dat wordt gerund door een Thaise die lange tijd in Nederland heeft gewoond.

We bezoeken deze plaats tijdens de volgende reizen